Toivon rapsuttelu tekee hyvän mielen

2.12.21

Limingan seurakunnassa on työharjoittelussa seitsemän kuukautta vanha australian labradoodle Toivo. Jutussa video Toivon ja hänen emäntänsä vierailusta Linnukan koulun eläinkerhossa.


Kun nuorisotyönohjaaja Kirsi Junnonaho astuu sisään koulun ovesta, Toivo on innoissaan. Häntä heiluu ja muutama haukahdus kajahtaa ilmoille. Pian käytävältä alkaa kuulua askelia, ja muutama yläkoululainen saapuu paikalle.

– Mitä, kuultiinko me täältä Toivon ääni?

Pian Toivo saakin kaivattuja rapsutuksia ja se luo kosteita katseita ympärilleen.

Nuoret arvasivat heti, että kyse on Toivosta, sillä koira koulussa on harvinaisuus. Oppilaille Toivo on tuttu, sillä kesästä alkaen se on kulkenut Kirsi Junnonahon mukana töissä.

– Toivo on ollut mukana niin seiskaluokkaluokkalaisten ryhmäytyksessä, rippileireillä kuin nuorten illoissa.

Nyt kaksikko on menossa Linnukan koulun eläinkerhoon.

– Onko täällä joku, joka pelkää koiria? Junnonaho kysyy ensimmäisenä, kun päästään luokkaan.

Yhtään kättä ei nouse.

– Minä päästän nyt Toivon vapaaksi hihnasta. Se on kiltti koira, eikä pure, mutta teidänkin pitää olla kilttejä, joten älkää juosko sen perässä, Toivon omistaja ohjeistaa.

Kun Toivo lähtee innokkaasti haistelemaan ympäristöään, useammasta suusta kuuluu samat kysymykset: saako sitä silittää, saako sitä kuvata? Ja kun lupa heltiää, pian seitsemän käsiparia silittää innolla Toivoa.

Kirsi Junnonaho palkitsee kärsivällisesti ja ymmärtäväisesti käyttäytyvää Toivoa raksuilla. Tämäkin vierailu on osa Toivon koulutusta, sillä se harjoittelee olemista ja rauhoittumista erilaisissa ihmisryhmissä.

– Toivo on superrauhallinen, vaikka on nyt 7-kuukautisena villeimmässä murrosiässä.

Kirsi Junnonaho suorittaa Toivon kanssa parhaillaan koira-avusteisen ohjaajan tutkintoa. Omistajalle se pitää sisällään muun muassa koiran käsittelyä. Yksivuotiaana Toivo voi mennä soveltuvuuskokeeseen. Jos kaksikko läpäisee ne, Toivo voi kulkea emäntänsä kanssa töissä säännöllisesti.

– Tavoitteena olisi, että voisimme tehdä sen jälkeen säännöllisempää kouluyhteistyötä. Kouluissa tarvitaan enemmän aikuisia ihan vaan olemaan läsnä ja valvomaan vaikka välitunneilla, jotta opettajat saisivat pitää sen pienen taukonsa.

Terveyskyselyt kertovat lasten ja nuorten pahan olon lisääntymisestä.

Millainen on avustajakoiran rooli? Kirsi Junnonaho lähtee kertomaan siitä kysymyksen kautta.

– Miltä teistä tuntuu, kun te silitätte Toivoa?

Vastauksina todetaan, että se tuntuu pehmeältä ja kivalta, vaikka olisikin tottunut silittämään kissaa.

– Toivon tehtävä on tuoda hyvää mieltä. Kun joku käy minun luona juttelemassa, hän saa siinä samalla silitellä Toivoa, ja siitä tulee taatusti parempi mieli.

=> Anna palautetta jutusta täällä

Katso video vierailusta eläinkerhossa:

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Limingan seurakunta Seurakunnat