Piispantarkastuksessa mietittiin pienen seurakunnan tulevaisuutta

Oulun hiippakunnan pienin seurakunta Hailuoto sai piispantarkastuksessa kiitosta muun muassa vahvasta identiteetistään, toiminnan diakonisesta ulottuvuudesta sekä pienestä mutta pippurisesta työyhteisöstään. Hailuotolaisille piispa viestitti: ”Tulkaa kirkkoon ja tuokaa kaverikin mukana”.

hailuoto piispantarkastus

Piispantarkastuksen painopiste ei nykyään ole niinkään tarkastuksesta sanan varsinaisessa merkityksessä vaan enemmänkin rohkaisemisesta ja tukemisesta. Hailuodon piispantarkastuksessa viime viikolla suunnattiinkin katsetta eteenpäin ja pohdittiin, miten tulevaisuutta rakennetaan pienten resurssien seuralunnassa.

– Viikonlopun aikana on pohdittu yhdessä, miten Hailuodon pieni seurakunta voisi täyttää oman tehtävänsä eli viedä eteenpäin evankeliumin ilosanomaa ja tehdä sitä näkyväksi kristillisen lähimmäisenrakkauden keinoin, totesi piispa Jukka Keskitalo.

Hän muistutti, että vaikka piispan seurue vieraili saaressa kahtena päivänä, piispantarkastus on paljon pidempi prosessi: piispantarkastuksessa on lisäksi tutkittu usean vuoden ajalta toimintakertomuksia ja tilinpäätöksiä. Talouden hallinnon tarkastuksen lisäksi on käyty läpi myös kirkkovaltuuston ja kirkkoneuvoston pöytäkirjoja, pidetty työyhteisötapaaminen ja käyty keskustelu kirkkoherran kanssa.

Sunnuntaina piispanmessun jälkeen pidetyssä yleisessä piispantarkastuksessa kuultiin, millaisia havaintoja piispa seurueineen oli piispantarkastuksen aikana tehnyt.

Piispa totesi esittelevänsä Hailuodon seurakunnan vahvuuksista vain muutamia esimerkkejä – vahvuuksien luettelemiseen kuluisi näet muutoin koko päivä.

– Hailuodon seurakunnalla on ensinnäkin vahva identiteetti: seurakunta tietää, mistä se on tullut, missä se on nyt ja minne se on menossa. Ilmeinen vahvuus on myös se, että luodossa seurakunta on osa yhteisöä.

– Seurakunnan nettisivuilla määritellään, että Hailuodon seurakunta on ”Kaikenlaisten ihmisten seurakunta”.  Se on minusta hieno ilmaisu ja voisi oikeastaan olla myös seurakunnan strategia: olla kaikkien luotolaisten seurakunta.

Seurakunnan vahvuuksiin Keskitalo listasi muun muassa yhteistyön saaren muiden toimijoiden kanssa sekä idearikkaat ja motivoituneet luottamushenkilöt.

Kirkkoherra Timo on Hailuodon isä Camillo

Vahvuudeksi piispa nosti myös ”pienen mutta pippurisen” työyhteisön.

–Tällaisessa pienessä seurakunnassa kukaan ei voi sanoa ”Tuo ei kuulu minulle”, sellaisella asenteella työ ei onnistuisi.

Piispa piti ratkaisevana myös sitä, miten seurakunnassa hoidetaan kirkkoherran virkaa.

– Pienessä seurakunnassa kirkkoherran tehtävänkuva on laaja. Kirkkoherran hoitaa papin perustyön lisäksi hallintoa ja vielä  talousvastaavankin tehtävät.  Timo on hoitanut tehtävänsä vastuullisesti ja persoonallisella tavalla, isä Camillon tyylillä.

Piispan viesti: vaalikaa kotikäyntejä

Keskitalon mukaan Hailuodon seurakuntaa voisi luonnehtia diakoniseksi seurakunnaksi.

– Kaikessa toiminnassa on diakoninen ulottuvuus. Seurakunnassa pyritään näkemään ihmiset, jotka ovat vaarassa jäädä sivuun.

Piispa nosti esiin erityispiirteen, jota toivoo Hailuodon seurakunnassa vaalittavan:

– Teette runsaasi kotikäyntejä. Monessa suuremmassa seurakunnassa se on selvästi vähentynyt.

”Tulkaa jumalanpalvelukseen ja tuokaa kaverikin”

Yhteenvedossaan Keskitalo listasi myös kehittämiskohteita. Yksi niistä on jumalanpalveluselämä. Piispan mukaan nyt tarvitaan parin-kolmen vuoden määrätietoista työtä jumalanpalveluselämän elvyttämiseksi.

– Koronan vuoksi kävijämäärä jumalanpalveluksissa on laskenut kaikissa seurakunnissa. Kun korona alkaa pikkuhiljaa olla taakse jäänyttä elämää, olisi tärkeää avata hiukan ruohottunutta kirkkopolkua. Panen tämän teidän seurakuntalaisten sydämelle: tulkaa jumalanpalvelukseen ja tuokaa naapurinnekin. Jokainen teistä voisi niin sanotusti kilauttaa kaverille: lähden jumalanpalvelukseen autolla, tuletko kyytiin?

Yhtenä seurakunnan haasteena piispa näkee varautumisen tulevaan kirkkoremonttiin. Edessä on korjaustoimia sadoilla tuhansilla euroilla.

Piispa pitää todennäköisenä, että Hailuodon seurakunta saa kirkkohallitukselta rakennusavustuksena jopa 70 prosenttia kustannusarviosta.

– Paljon jää silti myös seurakunnan itsensä kustannettavaksi. Joudutte miettimään, millä katatte omarahoitusosuuden.

Yhtenä vaihtoehtona Keskitalo otti esiin tonttien kartoittamisen ja myynnin.

Hailuodolla on edellytykset jatkaa itsenäisenä

Hailuodon seurakunta on Oulun hiippakunnan jäsenmäärältään pienin seurakunta. Viime vuoden viime päivänä seurakunnassa oli 708 jäsentä, se on noin 75 % saaren asukkaista.

Jukka Keskitalon mielestä Hailuodon seurakunnalla on edellytykset jatkaa itsenäisenä seurakuntana, vaikka edessä olevat kymmenen vuotta ovat taloudellisesti haastavampia kuin taakse jäänyt kymmenvuotisjakso.

– Mielestäni seurakunnalla on edellytykset toimia itsenäisenä, jos se elää tarkasti mutta samalla satsauksia tehden. Se tietää valintojen tekemistä: pitää valita, mihin satsataan ja mitä puolestaan jätetään hiukan vähemmälle.

Hailuodon seurakunnan taloutta piispa kuvasi tällä hetkellä tasapainossa olevaksi. Maksuvalmius on hyvä eikä seurakunnalla ole velkaa.

Pappisasessori Heikki Nissinen totesi puheenvuorossaan, että Hailuodon seurakunnassa on eletty hyvin säästäväisesti. Taloutta on tasapainotettu ja säästöjä on haettu jo vuosien ajan muun muassa ulkoistamalla palveluita.

– Seurakunnan taloudellinen liikkumavara on silti pieni. Ilman kokonaiskirkon apua – kirkkohallituksen vuosittaista noin 53 000 euron erityisavustusta – taloudellinen tilanne olisi ollut todella heikko.

Mutkatonta ja ihmisläheistä

Hailuodon kirkkoherra Timo Juntunen sanoo, että seurakunnassa ollaan toiveikkaita tulevaisuuden suhteen, vaikka resurssit ovat pienet. 

– Kirkollisveron maksajia on vähän. Vanhoja uskollisia seurakunnan jäseniä muuttaa hautausmaan kiviaitojen sisäpuolelle mutta uusia ei tule tilalle, se on realiteetti. 

Saareen muuttaa kyllä nuorempaakin väkeä, mutta monet eivät ole kirkon jäseniä. 

– Osa kyllä liittyy kirkkoon, joten varmaan sitten jotakin olemme tehneet oikein, Juntunen miettii. 

– Jo pitkään toimintaamme on ohjannut tietynlainen mutkattomuus ja ihmisläheisyys. Ehkä se puhuttelee.

Piispa Jukka Keskitalo, kirkkoherra Timo Juntunen, diakoniatyöntekijä Marja Rantasuomela ja seurakuntamestari Kari Suomela.

Piispa Keskitalo kehui Hailuodon kirkkosalia kodikkaaksi ja upeasti ympäristön kanssa vuorovaikutuksessa olevaksi. Piispa piti hienona, että nykyisestä kirkosta löytyy muistumia vanhasta kirkosta – sellainen on esimerkiksi vanhan kirkon palosta pelastettu saarnastuoli.

Ukkokööri Sirkeät Sirkuttajat esiintyi piispalle perjantaiaamuna.

Piispansauva kiinnosti päiväkotilapsia.

Päiväkotilasten keväinen tervehdys piispalle.

Perjantain aamukahvilla piispan seuruetta, seurakunnan työntekijöitä, mieskuorolaisia sekä päiväkodin väkeä.

 

Hailuodon kuntaa esittelivät vt. kunnanjohtaja Maarit Alikoski sekä markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Annukka Loukola. Piispan seuruetta oli tervehtimässä myös toimistokoira Muru.

Piispantarkastuksen yritysvierailu suuntautui Hailuodon Panimoon. Panimomestari Jürgen Hendlmeier kuvaili Hailuodon pohjavettä ”Luojan lahjaksi”.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää