Pääsiäinen on kirkkovuoden ehdoton huippukohta

Pääsiäisen viettoon liittyy monta merkittävää kirkkopyhää: kiirastorstai, pitkäperjantai ja pääsiäispäivä. Jeesuksen elämänvaiheita seuratessa tunteet kulkevat surusta iloon. Katso jutusta, miten Oulussa vietetään pääsiäistä.

pääsiäinen, pääsiäismuna

Menellään oleva hiljainen viikko huipentuu seurakunnissa pääsiäiseen, jonka ytimessä on sanoma ylösnousseesta Kristuksesta.

Pääsiäinen on kristillisistä juhlista vanhin ja merkittävin. Varhaisimmat tiedot pääsiäisen vietosta ovat 100-luvulta.

Oulun seurakunnissa vietetään pääsiäistä lukuisissa messuissa, jumalanpalveluksissa, rukoushetkissä ja hartauksissa.

Seurakunnissa järjestetään myös musiikkitapahtumia ja muita esityksiä sekä lapsiperheille ja nuorille suunnattuja tapahtumia. Lisäksi monia pääsiäisen jumalanpalveluksia voi seurata verkossa tai radiossa.

Munasta kuoriutuva tipu liittyy uuteen elämään. Kuva Jani Laukkanen/Kirkon kuvapankki

Kiirastorstaina 14.4. kaikissa Oulun seitsemässä seurakunnassa nautitaan ehtoollista Jeesuksen asettaman viimeisen aterian kunniaksi.

Oulun tuomiokirkossa on kiirastorstain messut kello 14 ja 19, muissa seurakunnissa messut alkavat kello 19.

Kiirastorstain iltakirkkojen päätteeksi alttari riisutaan ja puetaan pitkäperjantain mustaan.

Jeesus pesi opetuslasten jalat vähän ennen kuolemaansa. Samalla hän antoi seuraajilleen esimerkin toisten palvelemisesta. Kuva Aarne Ormio/Kirkon kuvapankki

Hiljaisen viikon perjantai 15.4. on pitkäperjantai, Jeesuksen kuolinpäivä. Kirkonkellot ja urut ovat tuolloin vaienneet eikä kynttilöitä sytytetä muiden pyhien tapaan.

Pitkäperjantain sanajumalanpalvelukset alkavat kello 10, ja iltapäivällä kello 15 alkaen on Jeesuksen kuolinhetken hartauksia ja rukoushetkiä.

Kastellin kirkossa kuullaan Markuksen evankeliumin monologiesitys kello 16 ja Kiimingin kirkossa on lauluilta kärsimysajan virsistä kello 19.

 

Pitkäperjantaina muistetaan Jeesuksen ristinkuolemaa syntien sovitukseksi. Kuva Sirkku Muhill/Kirkon kuvapankki

Hiljaisen viikon lauantaina eli lankalauantaina 16.4. esitetään pääsiäisdraama Via Dolorosa kello 18 tuomiokirkossa.

Lankalauantai huipentuu kello 23 alkavaan pääsiäisyön messuun, jolloin kärsimys muuttuu suureksi riemuksi. Pääsiäisyön messuja vietetään Oulun tuomiokirkossa, Haukiputaan kirkossa, Pyhän Tuomaan kirkossa ja Karjasillan kirkossa.

Alttareiden musta liturginen väri on vaihtunut valkoiseen, ja messussa sytytettävät kynttilät muistuttavat nousevasta auringosta sekä väistyvästä pimeydestä.

Pääsiäisyön messussa lauletaan: Jeesus Kristus on maailman valo. Kuva Pixabay

Pääsiäisen juhla jatkuu ensimmäisen ja toisen pääsiäispäivän messuissa ja jumalanpalveluksissa sunnuntaina 17.4. ja maanantaina 18.4.

Oulujoen pappilassa syödään yhteisestä pöydästä pääsiäisbrunssia sunnuntaiaamun messun jälkeen kello 11-13.

Maanantaina voi jumalanpalvelusten lisäksi osallistua pääsiäisaiheiseen runoiltaan Kastellin kirkossa kello 18 tai kuunnella iltamusiikkia Karjasillan kirkossa kello 19.

Pääsiäisen aikana on tarjolla lapsiperheille muun muassa pääsiäispolkuja, ja maanantaina 18.4. on lapsiperheille suunnattu muskarimessu kello 14 Pyhän Luukkaan kappelissa.

Kaikki pääsiäisen tapahtumatiedot löytyvät Oulun ev.lut. seurakuntien verkkosivuilta osoitteesta www.oulunseurakunnat.fi/paasiainen.

Pääsiäinen on keväinen ilon ja valon juhla. Kuva: Tuuli Sunden


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää