Hannu Niemelä on ollut 40 vuotta kanttorina Haukiputaalla

24.1.23

"Haukiputaalla on hyvä työyhteisö, mukavat seurakuntalaiset, vapaus tehdä työtä omalla tavalla sekä kuoro, jonka kanssa messujen valmistelu ei tunnu edes työltä", kertoo kanttori Hannu Niemelä.


Teksti: Saara Pasanen . Kuvat: Kari Ohtamaa .

Jos Hannu Niemelän pitäisi valita kalenterista merkityksellinen päivä, hän painaisi sormensa helmikuun kolmannen päivän kohdalle.

– Tänä vuonna kyseinen päivä tarkoittaa sitä, että olen toiminut Haukiputaan seurakunnan kanttorina 40 vuotta.

Kelataan ajassa hieman taaksepäin. Niemelä pääsi rippikoulussa, Reisjärven kristillisellä opistolla, soittamaan juhlasaliin sijoitettuja, pieniä pilliurkuja. Yhteislauluja säestäessään hän ymmärsi, että tässä on hänen haaveammattinsa.

Samaan aikaan Niemelän kotona Haapavedellä vieraili paikallinen kanttori Martti Kilpeläinen.

– Hän oli kuullut jostakin, että osaan soittaa. Kilpeläinen johti kanttorin työn ohella puhallinorkesteria, jonka kanssa hän esiintyi ympäri Suomea. Hän tarvitsi sijaista itselleen, ja siitä se sitten lähti. Aloitin nuoruuden rohkeudella kanttorin sijaisuudet Haapavedellä 15-vuotiaana.

Sibelius-Akatemian ovet avautuivat Niemelälle ensimmäisellä yrittämällä. Lukio-opinnot jäivät yhteen vuoteen, kun musiikki vei mennessään.

Kanttori-urkurin tutkinnon lisäksi Niemelä on opiskellut työn ohessa musiikin maisteriksi sekä saanut ylimmän asteen kanttorin kelpoisuuden.

Neljä vuosikymmentä samassa seurakunnassa kertoo Niemelän mukaan siitä, että Haukiputaalla on hyvä työyhteisö, mukavat seurakuntalaiset, vapaus tehdä työtä omalla tavalla sekä kuoro, jonka kanssa messujen valmistelu ei tunnu edes työltä.

– Kuorolaulun viehätys on se, kun ihmisäänet soivat harjoittelun jälkeen kauniisti yhteen. Seurakuntalaisten on mukava yhtyä lauluun, kun taitava kuoro toimii esilauluryhmänä.

  • Konsertti – Hannu Haukiputaalla 40 v. torstaina 2.2.2023 kello 19 Haukiputaan srk-keskuksessa.

Tuliko jotakin mieleen? Voit antaa palautetta täällä.

Lue myös:

Ihmisyys pelissä

Kanttorit soittavat, vaikka kuulijoita ei näy

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä