Kirkko ja Luontoliitto selvittävät yhteistyössä metsien luontoarvoja

Kirkko ja Luontoliitto alkavat selvittää seurakuntametsien luontoarvoja vapaaehtoisin kartoituksin, joita tehdään toukokuusta lokakuulle. Kartoitusten tulosten toivotaan edistävän metsien suojelua.

|

Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Luontoliitto ovat käynnistäneet yhteistyön seurakuntien metsien monimuotoisuuden kartoittamiseksi ja metsien suojelun edistämiseksi.

Luomakunnan metsät -hankkeessa seurakunnat voivat tilata maksutta Luontoliiton koulutetut vapaaehtoiset tekemään metsäkartoituksen ja antamaan neuvontaa metsiensuojelukysymyksissä.

Lisäksi kirkon ympäristödiplomia parhaillaan hakevat seurakunnat voivat saada hakuun pisteitä sekä selvityksen tekemisestä että konkreettisista suojelu- ja monimuotoisuustoimista.

Kartoituksia tehdään touko–lokakuussa. Niiden tilaaminen ei sido seurakuntia, mutta tulosten toivotaan vaikuttavan metsien käyttöä koskevaan päätöksentekoon ja edistävän metsien suojelua.

Oulun seurakunnilla 3000 hehtaaria metsää

Esimerkiksi Oulun seurakuntayhtymällä on merkittävä, noin 3000 hehtaarin metsäomaisuus. Metsät ovat aikoinaan kuluneet pappiloihin ja niitä on saatu perintönä.

Suurin osa yhtymän metsäomaisuudesta sijaitsee Haukiputaalla, Kiimingissä, Ylikiimingissä ja Oulunsalossa, mutta metsäpalstoja on myös lähikunnissa, esimerkiksi Utajärvellä ja Vaalassa.

– Oulun seurakuntien metsää on esimerkiksi Sanginsuussa sekä Haukiputaan ja Oulunsalon keskustoissa, aivan asutuksen keskellä, sanoo seurakuntayhtymän kiinteistöpalveluiden työnjohtaja Jukka Rönkönharju.

Kuva: Pixabay

Seurakunnat huomioivat myös metsän virkistyskäyttöarvon

Oulun seurakuntien metsät ovat Rönkönharjun mukaan hyvin monimuotoisia ja metsänkasvultaan hyvin eri vaiheissa olevia. Metsiä hoidetaan ja kaadetaan metsänhoitosuunnitelmiin kirjattujen linjausten mukaisesti.

– Puunmyyntituottoa olisi mahdollista saada enemmänkin kuin nyt saadaan, mikäli tuottoa ryhdyttäisiin maksimoimaan lyhytnäköisesti. Mutta me emme toimi tehometsätalouden näkökulmasta.

 

Me emme toimi tehometsätalouden näkökulmasta.

 

– Pelkkää taloudellista arvoa metsäomistuksista ei haeta. Myös metsien virkistyskäyttö huomioidaan, sanoo Rönkönharju, joka tilaa metsänhoitosuunnitelmassa määritellyt metsänhoitotyöt ja hoitaa puun myynnin.

On huomioitava myös luonnon monimuotoisuuteen ja virkistyskäyttöön liittyvät arvot sekä kirkon kärkihanke:

– Kirkon tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Meillä on lähtökohtana hoitaa metsiämme niin, tuemme samalla tuota tavoitetta.

Metsästä pientä, mutta säännöllistä tuloa

– Metsistä ei yritetäkään saada irti kaikkea mahdollista tuottoa, korostaa myös seurakuntayhtymän talousjohtaja Arja Ahonen.

Puunmyynnistä seurakuntayhtymä saa tuottoa keskimäärin 140 000 euroa vuodessa. Ahosen mukaan puunmyynti on pieni mutta jatkuva tulonlähde.

 

Metsä ei ole yhtymälle merkittävä tulonlähde.

 

– Metsä ei ole yhtymälle merkittävä tulonlähde, kun sitä vertaa muihin tulonlähteisiin, vaikkapa seitsemän miljoonan toimintatuottoon.

Myös suojeltuja metsäpalstoja

Oulun seurakuntien metsää sijaitsee myös kolmella eri luonnonsuojelualueella.

Tuorein niistä on Haukiputaan Kivisuolle tänä vuonna perustettu 2,5 hehtaarin alue. Alue suojeltiin Pohjois-Suomen ELY-keskuksen aloitteesta.

Luonnonvaraisessa tilassa olevalla soistuneella palstalla ei saa tehdä hakkuutöitä, mutta sitä saa käyttää virkistyskäyttöön, kuten marjastukseen ja metsästykseen.

=> Herättikö juttu kysymyksiä tai kommentteja? Kerro ne täällä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää