Rohkeaa asennetta toiminnan kehittämiseen

Muhoksen seurakunnan uusi strategia on nimeltään Rohkeasti vuoteen 2026. Huomiota kiinnitetään työikäisille tarjolla olevan toiminnan ja vapaaehtoistyön kehittämiseen.

Muhoksella siirryttiin uuteen aikakauteen, kun seurakunta  alkoi järjestää miesteniltoja marraskuussa. Koortilan leirikeskuksessa kokoonnutaan kerran kuussa, aina kuun kolmantena keskiviikkona.

Kirkkoherra Vesa Palokangas isännöi vastaavia iltoja aiemmassa seurakunnassaan Vaalassa, ja toi hyväksi koetun käytännön mukanaan.

– Toivommekin saavamme toukokuussa kevätkauden viimeiseen iltaan vaalalaiset tänne kylään, Palokangas kertoo.

Miestenilloissa parasta on porukassa oleminen

Iltoihin ei tarvitse ilmoittautua eikä niissä ei ole sen kummempaa ohjelmaa. Joskus on paistettu makkaraa, viimeksi kokkailtiin. Joskus vaan jutellaan.

– Porukka on todennut, että he tulevat nimenomaan sen juttuseuran takia. Täällä on matala kynnys ja mukaan on helppo tulla.

 

Porukka on todennutkin, että he tulevat nimenomaan sen juttuseuran takia.

 

Naisteniltojakin seurakunta järjestää, mutta ne eivät ole yhtä säännöllisiä kuin miestenillat.

Palokangas tuumaa, että hänen kokemuksensa mukaan naisissa ja miehissä on sellainen ero, että naisten kokoontumisissa on enemmän suunniteltua ohjelmaa.

Yksi asia illoissa on varmaa: Koortilan leirikeskuksessa sauna lämpenee joka kerta. Yleensä lauteille on noussut 5–8 isäntää.

Saunaan mennessä lauletaan yhdessä saunavirsi

Miesporukassa ei pidetä hartaushetkiä, mutta Heikki ja Leena Tyhtilän sanoittama saunavirsi lauletaan aina. Virressä todetaan muun muassa: Saunani löylyssä, on hyvä kylpeä. Se mielen rauhoittaapi, murheissa lohduttaapi.

– Saunassa jäävät roolit pois, minäkin jätän liperit naulaan, Palokangas murjaisee.

 

Saunassa jäävät roolit pois.

 

Kirkkoherra toteaa, että hänelle niin sanottu aikuistyö on sydämenasia. Painotus aikuistyöhön näkyy myös viime vuoden puolella tehdyssä Muhoksen seurakunnan strategiassa, jonka otsikoksi on laitettu Rohkeasti vuoteen 2026.

– Työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa olemme purkaneet aika pieniin osiin, mitä kaikkea rohkeus voi tarkoittaa. Rohkeudella voi olla kysyntää, hän tuumaa.

Uusia aloitteita vapaaehtoistoimintaan

Muhoksella on pyritty ottamaan uutta otetta myös vapaaehtoistoimintaan.

Monella voi olla mielikuva, että vapaaehtoistoiminta on sitovaa, tai että joutuu tekemään myös jotain itselle epämiellyttävää, toteaa Muhoksen seurakunnassa vapaaehtoistyön koordinoinnista tätä nykyä vastaava Pia-Mari Kuure.

Hän tietää, että moni jännittää messuavustajaksi lupautumisessa esimerkiksi sitä, joutuuko lukemaan ääneen kirkossa.

– Jumalanpalveluksessakin on paljon erilaisia tehtäviä. Yhteisöllisyyttä voi kokea vaikka ristikulkueessa.

 

Auttelemaan voi tulla myös silloin tällöin.

 

Auttelemaan voi tulla myös silloin tällöin, esimerkiksi torstain keittolounaille tai vaikka vappuna munkinpaistoon.

– Kerhoihin kaivattaisiin myös esiintyjiä ja viihdyttäjiä, diakonityöntekijä Kuure vinkkaa ja muistelee joulun alla pidettyä Valot pimeyksien reunoilla -konserttia, jota tähdittivät paikalliset esiintyjät.

Syksyllä järjestetyssä vapaaehtoistyön illassa seurakunnan eri työalat kertoivat, millaisia vapaaehtoistehtäviä heillä on tarjolla. Jos löytyi jotain kiinnostavaa, nimen sai laittaa heti listaan, Kuure kertoo.

Illan avulla löydettiin muutamia uusia vapaaehtoisia, ja mikä parasta, myös uusia ajatuksia. Ehdotuksissa toivottiin muun muassa olohuonetoimintaa ja iltaa podcasteista keskustelemiseen.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää