Leila Ikonen tuuraa, kun seurakunnissa tarvitaan

Eläkkeelle 2010 jäänyt Leila Ikonen tekee edelleen papin töitä silloin tällöin. Hän lupautuu ”apupapiksi”, kun seurakunnissa tarvitaan tuuraajaa.

Leila Ikonen

Leila Ikonen vastaa puhelimeen Tyrnävän seurakunnan Kesäkodilta, rippileirin lounastauolta.

– On todella ilo olla täällä! Koolla on aivan mahtava nuorisojoukko. Nuoret ovat nykyisin niin fiksuja, paljon viisaampia kuin itse olin tuossa iässä.

Ikonen kertoo pitäneensä riparilla teoriatunteja ja olleensa muutoinkin läsnä leirillä.

– Huomaa selvästi, että nuorilla on kiinnostusta miettiä uskoa ja hengellisyyttä. Ja jos jokin mietityttää, he uskaltavat kysyä. On mahtava juttu, että nuoret tulevat riparille.

Rippileireillä jo 1970-luvulla

– Työurani alussa 1970-luvun alkupuolella olin nuorisotyöntekijänä Oulun seurakunnilla. Silloin rippileirit olivat kolmen viikon mittaisia ja niitä oli työntekijää kohti kaksi kesässä. Päälle tulivat lisäksi seurakunnan lastenleirit. Kun kesän päätteeksi palasin kotiin, omat pienet lapseni eivät olleet tunnistaa äitiään, Ikonen muistaa.

Ikonen on ollut työuransa aikana kymmenillä rippileireillä.

Muistoissa on muun muassa monta mukavaa riparia Siiranjärven leirikeskuksessa Taivalkoskella. Olot olivat nykyleireihin peilattuna melko alkeelliset: aggregaatti tuotti sähköä ja ulkomaailmaan otettiin yhteyttä radiopuhelimella.

Tuurajana Siikalatvalla ja Lumijoella

Leila Ikonen jäi eläkkeelle Tyrnävän kirkkoherran virasta vuonna 2010. Tällä hetkellä hän tuuraa kirkkoherraa kuukauden ajan.

– Olen tässä hetken aikaa apupappina, Ikonen muotoilee. Vt. kirkkoherran titteliä hän vierastaa.

Ikonen on palannut eläkkeeltä työelämään aiemminkin. Vuosina 2015–2016 hän toimi Oulun hiippakunnan kuurojenpappina. Hän on tehnyt papin töitä lyhyitä jaksoja myös Siikalatvan ja Lumijoen seurakunnissa.

– Nyt Tyrnävällä minulla on ollut muun muassa kasteita ja syntymäpäiväkotikäyntejä. Et usko, miten ihania ikäihmisiä kotikäynneillä kohtaa, niin positiivisia ja elämäniloisia.

Torppa jokitörmällä tuo iloa elämään

Ikonen ei juurikaan ole kohdannut ihmettelyä siitä, miksi ei mieluummin istuskele kiikkustuolissa vaan on valmis vielä eläkkeellä ollessaankin tekemään töitä.

– Haluan auttaa, jos jossakin seurakunnassa ollaan hädässä.

Eikä Ikonen muutoinkaan joutaisi paljoa keinussa istumaan. Temmesjokitörmällä sijaitsevan vanhan torpan pihapiirissä on omenapuita, perunamaa, vihanneksia, marjapensaita…

– Täällä on minulle ja miehelleni rauhaa ja mahtavaa hyötyliikuntaa.

– Juttuun voisi oikeastaan laittaa sen Matti Nykäsen kuuluisan lausahduksen ”Elämä on ihmisen parasta aikaa”. Se on niin totta!


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää