Aikuisrippikoulu avasi uuden näkökulman kristinuskoon
Aikuisrippikouluun osallistutaan monista eri syistä. Yli kuusikymppinen Ritva sai inspiraation omalta lapsenlapseltaan.
Viime vuonna, toukokuisena sunnuntai-iltana, Ritva Olsbo puki alban ylleen. Viikonlopun mittaisen aikuisrippikoulun päätteeksi koko ryhmä konfirmoitiin Tuiran kirkossa.
– Se oli koskettava ja pyhä hetki: silloin tuntui siltä, että tämä on oikein, juuri näin tämän pitää mennä.
– Konfirmaatiossa on kirkkohistoriaan peilaten jotakin erityistä pyhyyttä ja vakavuutta. Sen juuret ulottuvat pitkälle, ja koin vahvasti olevani osa suurempaa historiaa ja kertomusta.
Olsbo muutti nuorena Ruotsiin, jossa hän aloitti rippikoulun. Muuton ja paikkakunnanvaihdoksen vuoksi koulu jäi kuitenkin kesken. 1990-luvulla vellonut lama pakotti Olsbon eroamaan kirkosta taloudellisista syistä.
Avioeron ja suuren velkataakan takia menoja oli pakko asettaa tärkeysjärjestykseen.
– Vuosituhannen vaihteessa elin uudenlaista etsikkoaikaa ja hain yhteyttä Jumalaan. Silloin tuli olo, että haluan liittyä takaisin seurakuntaan. Se ei kuitenkaan ollut mahdollista, koska en ollut suorittanut rippikoulua. Koin hankalaksi tilanteen, jossa olin kelvannut seurakuntaan aikaisemmin, mutta nyt liittymiseen asetettiin tietynlaisia ehtoja.
Olsbo löysi etsikkoaikanaan Jeesuksen ja tuli uskoon. Kotiseurakunnaksi valikoitui Oulun helluntaiseurakunta, eikä rippikoulun käyminen ollut vuosiin ajankohtaista.
Olsbo erosi helluntaiseurakunnasta vuonna 2016 ja siirtyi Oulun Lähetysseurakuntaan, jossa hän vaikuttaa edelleen.
– Nimestään huolimatta Lähetysseurakunta ei ole seurakunta, vaan kristillinen yhdistys. Lähetysseurakunta on ollut minulle hengellisesti vaikeina aikoina suuri tuki ja apu.
Opetuksen pääosassa Jeesus
Olsbon nuorin lapsenlapsi konfirmoitiin viime vuoden maaliskuussa. Olsbo oli hiljattain lukenut mainoksen aikuisrippikoulusta ja jäi pohtimaan asiaa.
– Yleensä sanotaan, että lapset ottavat mallia vanhemmista, mutta minä tein juuri toisinpäin.
– Vitsailimme perheen kanssa, paljonkohan saan rahaa lahjaksi, jos osallistun ja minut konfirmoidaan. Sain 15 euroa, Olsbo nauraa.
Rippikoulun parasta antia oli uudenlaisen
näkökulman löytäminen kristinuskoon.
Aikuisrippikoulussa puhuttelevinta oli Olsbon mielestä se, miten kristuskeskeinen koulu lopulta oli.
Rippikoulu järjestettiin yhden viikonlopun aikana, ja sen ohjelmaan kuului opetusta, luentoja, hiljentymistä, ryhmäytymistä sekä oman uskontosuhteen peilaamista ja miettimistä.
– Myös perusasiat, kuten Isä meidän -rukous ja Herran siunaus, palauteltiin mieleen. Kaiken keskellä oli kuitenkin Jeesus Kristus.
– Koen, että uskontunnustus on täyttä totta elämässäni. Se ei ole pelkkiä sanoja: Isä, Poika ja Pyhä Henki ovat minulle olemassa. Mielestäni se on yhteinen tekijä yli seurakuntarajojen.
Kirkko on edelleen ajankohtainen
Uuden oppimisen lisäksi rippikoulun parasta antia oli Olsbon mielestä uudenlaisen näkökulman löytäminen kristinuskoon.
– Mielessäni vahvistui ajatus siitä, että luterilainen kirkko on edelleen tärkeä ja ajankohtainen. Siinä on toivoa ja tulevaisuutta, aika ei ole ajanut vielä sen ohi.
Aikuisrippikoulu on myös rikastuttanut elämää ja tuonut siihen lisää sisältöjä. Olsbo liittyi konfirmaation jälkeen takaisin Oulujoen seurakuntaan, josta avautui runsaasti ovia eri toimintoihin.
– Olen ollut seurakuntavaaleissa toimitsijana sekä vapaaehtoisena Hintan seurakuntatalolla järjestettävässä ruokailussa. Koen, että elän tällä hetkellä oman näkemykseni mukaan, kun saan palvella seurakuntaa.
Konfirmaatiossa on kirkkohistoriaan peilaten
jotakin erityistä pyhyyttä ja vakavuutta.
Lyhyen aikaa elänyttä rippikouluryhmää Olsbo muistelee lämmöllä. Yhden viikonlopun aikana yhteen kokoontui ihmisiä laajalla ikäskaalalla, eri syistä ja elämäntilanteista.
– Vaikka ryhmässä oli suuria ikäeroja ja erilaisia taustoja, kaikille oli tärkeää, että konfirmaatiossa puetaan albat päälle. Mukana oli myös henkilöitä, joilla ei ollut kastetta takana. He kävivät kasteella ennen konfirmaatiota.
Kun Olsbo polvistui konfirmaatiossa alttarille, hänen takanaan oleva ystävä siunasi hänet papin kanssa.
– Konfirmaation jälkeen nautimme kirkkokahvit seurakuntasalissa. Se oli täydellinen piste tuolle viikonlopulle.
– Suosittelen lämpimästi aikuisrippikoulun käymistä. Elämää jo kokeneena asioita osaa ajatella täysin eri tavalla kuin nuorena.
Mielikuva kirkosta selkenee
Oulussa aikuisrippikouluun on mahdollista osallistua kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Ryhmä saadaan kasaan pienelläkin osanottajamäärällä, kertoo aikuisrippikoulun toisena pastorina toimiva Matias Leskinen.
– Viime keväänä ryhmässä oli 10 osallistujaa, syksyllä puolestaan kolme. Jos ilmoittautujia on esimerkiksi vaan kaksi, rippikoulu voidaan pitää tilanteen mukaan yksityisrippikouluna tai ohjata ilmoittautuneet seuraavaan ryhmään.
Aikuisrippikoulu alkaa henkilökohtaisella keskustelulla rippipapin kanssa. Keskustelussa käydään läpi ihmisen elämäntilannetta ja tarvetta rippikoulun käymiselle. Jokainen saa myös vaikuttaa opetuksen sisältöön.
– Kaikki saavat nostaa esille aiheita, jotka aikuisrippikoulussa kiinnostavat. Lisäksi koulussa käydään läpi kaikki keskeiset asiat, kuten kaste ja ehtoollinen. Ennakkotehtävänä rippikouluun osallistuvan tulee käydä kerran kirkossa ja lukea läpi Markuksen evankeliumi.
Leskisen mukaan aikuisrippikoulun kävijöitä yhdistää se, että kristinusko tai kirkko on syystä tai toisesta tullut ajankohtaiseksi omassa elämässä.
– Ryhmä on perustettu aikoinaan sillä ajatuksella, että kirkollinen vihkiminen tai kummina toimiminen mahdollistuvat niille, jotka eivät ole käyneet rippikoulua aikaisemmin. Nämä ryhmät ovat tällä hetkellä aikuisrippikoulun kävijöiden vähemmistössä.
– Monilla on halu liittyä kirkkoon tai tarve käsitellä uskon asioita yhdessä, ryhmämuotoisesti.
Palaute aikuisrippikoulusta on ollut Leskisen mukaan positiivista. Kävijät kiittelevät erityisesti sitä, että rippikoulu selkeyttää omaa mielikuvaa kirkosta.
Leskinen toivoo, että seurakunta pystyy aikuisrippikoulun lisäksi tarjoamaan keskustelumahdollisuutta matalalla kynnyksellä, ihan kaikille.
– Vaikka rippikoulu olisikin jo käytynä, aina on mahdollista pohtia yhdessä uskoon liittyviä perusasioita. Oman seurakunnan pappiin voi ottaa yhteyttä, jos uskonasioihin liittyen nousee kysyttävää tai pohdittavaa.
Aikuisrippikoulu
- Opetuspäivät Vanhassa pappilassa la 13.5. klo 10–16 ja su 14.5. klo 10–15, jonka jälkeen konfirmaatio Tuiran kirkossa klo 18.00.
- Ilmoittautuminen netissä 30.4. mennessä tämän linkin kautta.
- Ilmoittautuminen vaatii ensimmäisellä käyttökerralla vahvan tunnistautumisen.
- Ilmoittautumisen jälkeen saat ryhmää vetävältä papilta lisätietoa aloitustapaamisesta ja ennakkotehtävästä.
Haluatko kertoa ajatuksiasi jutusta? Voit antaa palautetta täältä
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.