Aikuisten rippikoulussa mietitään elämää ja uskoa
Oulussa pidetään toukokuussa viikonlopun mittainen rippikoulu aikuisille. – Nuoren elämässä rippikoulu osuu kohtaan, jossa nuori etsii itseään ja pohtii elämän isoja kysymyksiä. Tätä samaa pohdintaa rippikoulu voi tarjota aikuisillekin, uskoo seurakuntapastori Iida Glumoff.
Valtaosa suomalaisista käy rippikoulun 15-vuotiaana, mutta joka vuosi myös noin 1000 aikuista osallistuu luterilaisen kirkon rippikouluun.
– Jokainen ikä on hyvä ikä käydä rippikoulu, sanoo Karjasillan seurakuntapastori Iida Glumoff.
– Moni aikuisrippikoulun käynyt on kertonut, että omassa nuoruudessa ei kiinnostanut koulu eikä oikeastaan mikään muukaan asia. Aikuisena kiinnostus ja motivaatio tulla rippikouluun voi olla suurempi.
– Nuoren elämässä rippikoulu osuu ikäkausien taitteeseen – kohtaan, jossa nuori etsii itseään ja pohtii elämän isoja kysymyksiä. Sitä samaa pohdintaa rippikoulu voi tarjota aikuisillekin, Glumoff uskoo.
Tyypillisin tapa käydä rippikoulu aikuisena on yksityisrippikoulu kahdestaan papin kanssa. Nyt toukokuussa Oulussa järjestetään pitkästä aikaa myös aikuisten rippikouluryhmä.
– Ryhmässä vahvuus on jakamisessa: osallistuja saa itselleen ja ajatuksilleen peilejä muista ryhmän osanottajista, Glumoff kuvailee.
–Aikuisripari on paikka, jossa jokainen pääsee ääneen. Ei ole tarkoitus, että vain pappi puhuu ja muut kuuntelevat.
Tulijat itse kertovat, mitä asioita haluavat pohtia
Mistä aikuisriparilla sitten puhutaan? Siihen vaikuttavat rippikouluun ilmoittautuneet itse:
– Seurakuntapastori Matias Leskelän kanssa tapaamme kaikki ilmoittautuneet ennen rippikoulun alkua. Yhdessä keskustellen haemme teemoja, joita he papin kanssa haluavat pohtia. Esiin tulevista aihepiireistä 4–5 valitaan mukaan rippikouluviikonloppuun.
Glumoffin mukaan aikuisrippikoulussa ei yksinomaan puhuta, asioita käsitellään myös tekemisen kautta.
– Tarjolla on erilaisia virikkeitä, joiden avulla voi käydä läpi omaa ajatteluaan ja kasvaa omassa uskossaan. Hengellisyys on ehdottomasti osa viikonloppua.
Aikuisrippikouluryhmä kokoontuu yhden viikonlopun ajan. Ennakkotehtävänä on lukea Raamatusta Markuksen evankeliumi sekä osallistua kirkossa yhteen jumalanpalvelukseen.
Rippikoulu on tutustumista Jumalaan
Glumoff kuvaa rippikoulua Jumalaan tutustumisen matkaksi.
– Matka alkaa kullakin ihmisellä eri pisteestä. Rippikoulun aikana lähtöpisteestä edetään johonkin suuntaan. Matka ei kuitenkaan pääty rippikoulun päättyessä; konfirmaatioon osallistuminen on merkki siitä, että ihminen haluaa jatkaa Jumalaan tutustumisen tiellä.
Osa aikuisista tulee rippikouluun, kun suunnitelmissa on kirkkohäät. Osa on saanut kutsun kummiksi. Glumoff huomauttaa, että rippikoulun käymiseen ei tarvita mitään tällaista konkreettista syytä – pelkästään halu tutustua kristinuskoon riittää.
– Rippikouluun tulijan ei myöskään tarvitse vielä ennakkoon tietää, haluaako liittyä kirkkoon tai haluaako tunnustaa tätä uskoa. Ratkaisun voi tehdä rippikoulun päätteeksi, Glumoff sanoo.
Konfirmaatio Tuiran kirkon iltamessussa
Opetuspäivät ovat lauantai 14.5. ja sunnuntai 15.5. Opetuspaikkana on Vanha pappila. Konfirmaatio pidetään 15.5. kello 18 Tuiran kirkossa iltamessun yhteydessä.
– Aikuisrippikoulun käyneet ovat kertoneet, että heille on todella tärkeä hetki saada läheisensä siunaajiksi siihen kirkon alttarille.
Konfirmaation jälkeen voi halutessaan järjestää oman rippijuhlan esimerkiksi kotonaan tai jäädä kirkkoon.
– Tuiran iltamessussa tarjotaan iltateet ja iltakahvit muutoinkin. Varmaankin tilaamme sinne täytekakkua juhlan kunniaksi, Glumoff suunnittelee.
Aikuisrippikouluryhmään voi osallistua riippumatta siitä, minkä Oulun seurakunnan alueella asuu.
– Tervetulleita ovat osallistujat myös Oulun ulkopuolelta, Glumoff vinkkaa.
Viime vuonna yksityisen aikuisrippikoulun kävi Oulussa 27 ihmistä, edellisvuonna kävijöitä oli 23. Vuonna 2019 yksityisrippikoulun ja aikuisrippikouluryhmän kävijöitä oli yhteensä 51.
- Ilmoittautumiset aikuisrippikouluun 1.5. mennessä: iida.glumoff@evl.fi / 040 709 6090 tai matias.leskinen@evl.fi / 040 504 9409. Ilmoittautua voi myös Oulun seurakuntien verkkosivujen kautta.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.