Älkää huolehtiko vanhemmat: lapset kyllä pärjäävät luonnossa

Limingan Niittykärppien partiolaiset viettävät parhaillaan Pökkelö-leiriä villissä lännessä. Heti ensimmäisenä yönä osa leiriläisistä joutui arkajalkatestiin. Siitä lapset selvisivät hyvin.

Kuusi tyttöä istuu aamukahdeksalta metsästysmajan nuotiopaikalla syömässä puuroa ja näkkileipää. Puhe viipyy yön sattumuksissa.

– Mun selän alla oli kivi. En nukkunut juuri yhtään, toteaa yksi tytöistä.

Kommentti kirvoittaa muut kertomaan: ”Mun alla oli niin epätasainen maa, että valuin koko ajan pää edellä teltan päähän”, ”minä heräsin siihen, kun täällä oli niin paljon ääniä” ja ”ihan kuin joku olisi määkinyt – kuulitteko te ?”

Tyttöjen puheista selviää, että eräpartiolippukunta Limingan Niittykärppien Pökkelö 2021-leirin ensimmäiseen yöhön on kuulunut paljon muutakin kuin muutaman tunnin yöunet.

10–12-vuotiaat seikkailijat kertovat ohjelmaan kuuluneesta arkajalkatestistä. Yöherätyksen oli kokenut osa joukosta.

– Meidät herätettiin, sidottiin silmät ja sitten piti kävellä metsässä. Käsi piti laittaa johonkin iljettävään, mutta lopussa saatiin Dumlea, kuuluu poukkoileva, mutta värikäs raportti.

Ensimmäisen yön tytöt ja nelisenkymmentä muuta seikkailijaa viettivät Liminka-Temmeksen metsästysyhdistyksen majalla.

Niittykärppien seikkailijoiden teltat pystytettiin eilisiltana Liminka-Temmeksen metsästysmajan pihapiiriin.

Neuvoja uusille luontoliikkujille

Kun yölliset tapahtumat on selvitetty, tytöt lähtevät tiskaamaan astiansa ja pakkaamaan tavaroitansa. Heillä on edessään kuuden kilometrin mittainen vaellus leirin seuraavaan kohteeseen partiokämpälle.

Korona-aika on lisännyt Suomessa telttailun suosiota. Seikkailijatytöt ehtivät pyydettäessä vielä vinkata, miten ulkona nukkumisesta selviävät ne, jotka ovat luontoharrastuksessa aloittelijoita.

Neuvot ovat tässä: Leiriytykää sinne, missä on oikeasti hiljaista, vaatetta ei pidä laittaa telttaan liikaa läkähtymisvaaran vuoksi ja vain hurja tornado voi pilata kokemuksen ulkona nukkumisesta.

Partioharrastus kerryttää tarpeellisia taitoja

Liminkalaisen Parkkisen perheen kaikki jäsenet, isä, äiti ja kolme lasta, harrastavat partiota. Koko poppoo on myös mukana Pökkelö-leirillä.

Äiti Taina Parkkinen kertoo, että vanhemmat ovat olleet mukana perhepartiotoiminnassa viitisen vuotta. Kokemuksia joukolle on ennättänyt kertyä niin isoilta kuin pienemmiltä partioleireiltä.

Äidin mielestä lapset ovat oppineet harrastuksensa kautta monipuolisia taitoja, kuten tulen käsittelyä turvallisesti. Myös heidän omatoimisuutensa on lisääntynyt.

Parkkisen perheessä telttaillaan myös muulloin kuin partiossa.

– Telttapaikkoja ei aiemmin ole ollut itsestään selvästi jokaisella leirintäalueella, mutta nyt niitä on enemmän. Suomalaiset ovat innostuneet liikkumaan ulkona, Taina Parkkinen kertoo huomionsa.

Parkkisen perheen yhteinen harrastus on partio.

Tapio Parkkinen keitti tänä aamuna seikkailijoille 16 litraa kaurapuuroa.

Lapset haluaisivat tulla ja mennä, mutta vanhemmat pelkäävät

Liminkalainen Ulla-Maija ”Ultsi” Lumme on harrastanut partiota neljän vuosikymmenen ajan. Pökkelö-leirillä häneltä sujuu tottuneesti muun muassa ruoan jako lapsille ja isojen kattiloiden tiskaaminen.

Pitkänlinjan harrastajalta on hyvä kysyä, ovatko lapset muuttuneet konkarin silmissä.

– Lapset ovat aina samanlaisia – eikös vain? Tämän ajan vanhemmat suojelevat lapsiaan tarkasti, mutta samalla he unohtavat, että kyllä lapset selviävät. Jos jotakin kenkkua sattuisikin, seuraavana aamuna kaikki on taas hyvin.

– Tällaista asennetta olen oppinut nimenomaan lapsilta.

Lapset tiskaavat omat ruokailuvälineensä, mutta Ulla-Maija Lumme auttaa raskaiden astioiden puhdistamisessa.

Pienet seikkailijat pakkasivat pikkureppunsa vaellukselle. Suurimmat tavarat, kuten teltat, kulkivat toimintapaikasta toiseen linja-auton kyydissä.

 

Lyhyesti

– Limingan Niittykärppien kesäleiri Pökkelöä vietetään sunnuntaihin 18.7. saakka Limingan lähialueella kolmessa eri toimintapisteessä. Tapahtuma alkoi torstaina 15.7.

– Leirillä asutaan, eletään ja toimitaan villin lännen tunnelmissa. Teemasta johtuen leiripaikat ovat saaneet aiheeseen kuuluvia nimiä: Liminka-Temmeksen metsästysseuran maja on Little Texas, Tuhkasenjärven partiokämppää kutsutaan Klondike-nimellä ja mysteeripaikkaa Lumijoella El doradoksi.

–  Majoittuminen tapahtuu pääosin teltoissa. Jokaisessa toimintapisteessä on aikuisia mukana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää