Amiskoutsi antaa vauhtia
OSAO:lla amiskoutsina työskentelevä Janne Mäntynenä etsii opiskelijan kanssa juuri hänelle sopivan tavan liikkua. – Pienilläkin muutoksilla on merkitystä, Mäntynenä kannustaa.
Yksi miettii kuinka arkeen mahtuisi edes vähän liikettä, toinen kaipaa vaihtelua kuntosaliohjelmaan.
Amiskoutsina työskentelevä Janne Mäntynenä antaa liikunta- ja hyvinvointineuvontaa kaikille aiheesta kiinnostuneille OSAO:n opiskelijoille. Hän pitää luentoja ryhmille, mutta suurin osa ohjauksesta on henkilökohtaista.
– Käyn opiskelijan kanssa läpi, millaista hänen arkensa on ja mitä hän siihen toivoo, Mäntynenä kuvailee.
– Sen jälkeen etsimme yhdessä keinoja opiskelijan hyvinvoinnin tukemiseksi. Tarvittaessa lähden kaveriksi kävelylle, pyöräilemään tai vaikka opastamaan kuntosalille.
Mukaan musiikkia tai kamera
Suurin osa oppilaista ohjautuu amiskoutsin juttusille kuraattorin, opiskelijaterveydenhuollon tai opettajan kautta. Joukossa on myös heitä, jotka ottavat itse yhteyttä.
Mäntynenä muistuttaa, että kaikki liike on hyvästä. Arkipäivään sitä voi lisätä pienillä teoilla omien mieltymysten mukaan.
– Askelia tulee helposti, kun jäät bussista aiemmalla pysäkillä ja kävelet loppumatkan.
– Jos pidät valokuvauksesta, voit lähteä kävelylle kameran kanssa ja etsiä kiinnostavaa kuvattavaa luonnosta tai vaikka katutaiteesta. Musiikin kuuntelu liikunnan aikana motivoi monia, samoin kaverin kanssa liikkuminen, Mäntynenä vinkkaa.
Vaikka kipinä ei leimahda, se voi jäädä kytemään
Osa opiskelijoista tapaa amiskoutsia kerran, osa useita kertoja. Lopuksi sovitaan aina seurantakäynti, jolla käydään läpi muutosten herättämiä tuntemuksia.
Mäntynenän mukaan suurin osa hänen tapaamisistaan opiskelijoista sisäistää liikkumisen merkityksen omalle hyvinvoinnilleen ja jaksamiselleen. Joskus innostus notkahtaa, kun tapaamiset amiskoutsin kanssa loppuvat.
– Silloin mietimme, kuinka liikkumisen kynnystä voisi vielä madaltaa.
Aina innostus liikuntaan ei synny juuri sillä hetkellä tai juuri amiskoutsin avulla.
– Asia voi kuitenkin jäädä hautumaan ja liikunnan pariin voi palata myöhemmin.
Hyvä peruskunto auttaa jaksamaan työssä
Janne Mäntynenä muistuttaa ammatillisista oppilaitoksista valmistuvien työn olevan usein fyysistä. Sen tekemiseen tarvitaan hyvää peruskuntoa. Jos kunto on heikko, työn tekemisestä tulee raskasta.
– Toisaalta myös istumatyöläinen kaipaa liikettä. Opiskelijan kannattaakin miettiä, voisiko omaa työkykyä edistää jo koulutusvaiheessa.
Tällä hetkellä OSAO:ssa työskentelee kaksi amiskoutsia.
Samasta aihepiiristä kirjoitettua:
Oppilaitosnuorisotyöntekijä tietää, että opiskelija kaipaa yhteisöllisyyttä
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.