Arkkipiispa kannusti antamaan ääniä rakkaudelle
Kirkolliskokouksen avauspuheessaan arkkipiispa Tapio Luoma totesi, että seurakuntavaaleissa on kyse kirkon vetovoimasta. – Jos kirkko haluaa täyttää tehtävänsä toivon ja valon tuojana tälle maailmalle, se ei voi onnistua tehtävässään eikä pysyä vetovoimaisena ilman kunnioittavaa rakkautta.
Arkkipiispa Tapio Luoma käsitteli kirkolliskokouksen avauspuheessaan demokratiaa, seurakuntavaaleja sekä kirkon tehtävää ja vetovoimaa. Hänen mielestään kunnioittava rakkaus on välttämätön edellytys sille, että kirkko onnistuu tehtävässään. Ilman kunnioittavaa rakkautta kirkko ei voi säilyä valovoimaisena toivon tuojana maailmassa.
Arkkipiispan mukaan seurakuntavaaleissa on kysymys enemmästä kuin vain kirkon hallinnosta. Äänestämällä voi vaikuttaa siihen, miten omasta mielestä tärkeitä asioita kirkossa hoidetaan. Tärkeämpää kuin vaalit sinänsä on kaikki se, mistä vaaleissa valitut edustajat tulevat linjaamaan.
– Viime kädessä ei ole kyse vaalien kiinnostavuudesta vaan kirkon vetovoimasta, arkkipiispa sanoo.
– Hallinnollinen toimenpide ei kiehdo, jos asia, jota sen avulla halutaan hoitaa, ei viehätä.
Kirkon tavoiteltavimmaksi vetovoimatekijäksi arkkipiispa nostaa kunnioittavan rakkauden.
– Kristillisessä uskossa rakkaudella on keskeinen sija, ja siitä epäilemättä puhutaan kirkoissa paljon enemmän kuin monissa muissa yhteisöissä. Mutta miten rakkaus niissä näkyy? Missä määrin rakkaus värittää ihmisten mielikuvia omasta kirkostamme?
– Lienee selvää, että rakkaudella ei tässä yhteydessä tarkoiteta pelkästään tunnetilaa vaan hyvin perustavaa tapaa asennoitua toisiin ihmisiin, luomakuntaan ja Jumalaan. Rakkaudessa on kyse syvästä kunnioituksesta ja sen mukaisesta toiminnasta, joka ei ensisijaisesti vaadi itselleen vaan on ennen kaikkea valmis antamaan toisille, Luoma jatkoi.
Arkkipiispan mielestä kirkon sanomalle on nykyhetken maailmassa suuri tarve.
– Syksyn istuntoviikon aikana vähintäänkin taustalla ajatuksissa ovat sodan kauheudet. Oman lisänsä tunnelmiin tuovat puheet, joissa viitataan ydinaseiden mahdolliseen käyttöön. Tällaiset näkymät herättävät ymmärrettävästi ahdistusta ja pelkoa.
– Nyt tarvitaan sitä näkökulmaa, jonka ilmaisee seurakuntavaalien tunnus Uskottu, toivottu, rakastettu. Jos kirkko haluaa täyttää tehtävänsä toivon ja valon tuojana tälle maailmalle, se ei voi onnistua tehtävässään eikä pysyä vetovoimaisena ilman kunnioittavaa rakkautta. Tässä hengessä on hyvä toivottaa seurakuntalaiset vaaliuurnille vahvistamaan demokratiaa.
Kirkolliskokous käynnistyy Turun kristillisellä opistolla 7.-11.11. Viikon aikana kirkolliskokous käsittelee muun muassa kirkon keskusrahaston ja kirkon eläkerahaston talousarvioita vuodelle 2023, Siunauksen signaalit -tulevaisuusselontekoa sekä piispainkokouksen esitystä hyväksyä Evankelinen lähetysyhdistys – ELY ry kirkon lähetysjärjestöksi.
- Seuraa kirkolliskokousta suorana verkossa
- Kirkolliskokouksen asiakirjat (työsuunnitelma ja vireillä olevat asiat) ja muu informaatio löytyvät täältä
- Katso kaikki kirkolliskokousedustajat
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.