Arkun kantaminen on erityinen vapaaehtoistehtävä

Vapaaehtoisia kantajia hautajaisiin etsitään parhaillaan sekä Limingan että Haukiputaan seurakunnissa.

Limingassa on alkuvuonna pidetty useammatkin hautajaiset, joihin ei ole löytynyt tarpeeksi arkunkantajia omasta takaa.

–Syynä voi olla esimerkiksi saattoväen pieni määrä tai korkea ikä, sanoo kappalainen Eeva Mertaniemi.

Muutamaa ihmistä seurakunnasta on osattu kysellä suoraa kantajiksi, muutama ihminen on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi kantajaksi Rauhan Tervehdyksessä olleen ilmoituksen perusteella.

– Ja jos kantajia ei ole ollut tarpeeksi, myös hautajaisiin osallistuvat seurakunnan työntekijät – suntio, pappi tai kanttori – ovat saattaneet toimineet kantajina, Mertaniemi sanoo.

– Kantajia lähipiirin ulkopuolelta on toistaiseksi tarvittu vain yksittäistapauksissa, mutta heräsimme nyt seurakunnassa miettimään, että olisi hyvä perustaa vapaaehtoisten kantajien ryhmä, Mertaniemi sanoo.

Kun omaiset sopivat hautajaisjärjestelyistä seurakunnan kanssa, kantajien tarve on hyvä kertoa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

– Jos kantajia ei ole omasta takaa, syitä ei tietenkään tarvitse seurakunnalle selvittää. Riittää kun kuulemme tarpeesta mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta kantajat ehditään etsiä.

Kantajille perehdytys kappelilla kesän jälkeen

Mertaniemen mukaan vapaaehtoiseksi arkunkantajaksi voi ryhtyä kuka tahansa, jota tällainen erityisluonteinen palvelutehtävä seurakunnassa kiinnostaa.

– Monen mielestä tehtävä on luontevampi miehille, mutta kyllä naisetkin voivat toimia tässä tehtävässä. Itsekin olen ollut mukana useissa hautajaisissa, joissa tyttäret ovat halunneet olla kantamassa äitinsä tai isänsä arkkua.

Elo–syyskuussa, kesälomakauden päätyttyä, kantajan tehtävästä kiinnostuneet pyydetään yhteiseen tapaamiseen.

Mertaniemen mielestä on turha empiä, jos asia yhtäänkään kiinnostaa.

– Jos sydämessäsi koet, että arkun kantaminen voisi olla sinun tehtäväsi, tule mukaan. Esimerkiksi aiempaa kokemusta seurakunnassa toimimisesta ei tarvita.

– Tässä vapaaehtoistehtävässä joutuu tietysti olemaan tekemisissä kuoleman kanssa ehkä useammin kuin jos osallistuisi hautajaisvieraana vain omien läheisten hautajaisiin.

–Jonkinlaista mielen liikehdintää varmasti aiheuttaa olla tällä tavalla kuoleman äärellä, mutta me papit olemme tukena ja tarvittaessa keskustelemassa, jos vapaaehtoistehtävä nostaa mieleen kysymyksiä.

Kantajien perehdytys annetaan Rantakylän kappelilla. Siellä käydään suntion ja papin johdolla läpi vainajan siunaukseen liittyvät asiat ja arkun siirtämiset.

WhatsApp -ryhmässä seurakunta kysyy, ketkä pääsevät kantamaan, kun tarvetta ilmaantuu.

Vapaaehtoiset kantajat sitoutuvat olemaan käytettävissä ainakin silloin tällöin.

– Vapaaehtoinen voi tapauskohtaisesti päättää, lähteekö sillä kerralla mukaan, Mertaniemi korostaa.

Tumma asu järjestyy, ellei itsellä sellaista ole

Perinteisesti hautajaisissa pukeudutaan tummaan siistiin asuun. Miehillä on usein yllään puku, kauluspaita ja solmio. Jos asua ei arkunkantajan tehtävästä kiinnostuneen vaatekaapista löydy, seurakunta voi tarvittaessa olla järjestämässä vaatetusta kierrätyshengessä, Mertaniemi lupaa.

Hän uskoo, että asianmukainen vaatekerta voi löytyä esimerkiksi oman seurakunnan Kierrätystorilta tai sitten vaatteita kysellään lahjoituksena seurakunnan työntekijöiltä tai seurakuntalaisilta.

Haukiputaalla kuusi kantajaa, mukaan mahtuu edelleen

Haukiputaan seurakunnassa vapaaehtoisten arkunkantajien ryhmän perustamista suunniteltiin pitkään.

– Nyt maalis-toukokuussa saimme rekrytoitua kuusi ihmistä, iloitsee lähetys- ja vapaaehtoistyön koordinaattori Karita Isola.

Mukaan mahtuu silti edelleen. Ilmoittautua voi joko Isolalle suoraa tai netissä vapaaehtoistyo.fi-sivuston kautta.

Isolan mukaan vapaaehtoisen arkunkantajan tehtävä sopii henkilölle, joka on rauhallinen, tilannetajuinen ja fyysisesti riittävän voimakas.

Haukiputaalla suurin osa hautauksista osuu lauantaille. Hautaukset myös torstaisin ja perjantaisin yleistyvät.

– Joka viikko kantovuoroa ei vapaaehtoiselle tokikaan osu kohdalle, Isola sanoo.

Kantajapyyntö tulee papilta, suntiolta tai Isolalta viikon tai kaksi ennen tilaisuutta. Vapaaehtoinen ilmoittaa tapauskohtaisesti, pääseekö mukaan vai ei.

 

Arkun kantaminen vapaaehtoisena on palvelus lähimmäiselle

Tarjolla arvokas palvelutehtävä Tyrnävällä


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää