"Tarve inhimillisyydelle ja hyvän tekemiselle ei ole kadonnut minnekään"
Auroran päivä 10. maaliskuuta on hyvän tekemisen päivä. Teemapäivän taustalla on 1800-luvulla eläneen Aurora Karamzin työ huono-osaisten hyväksi. Maija Hyle Diakonissalaitokselta puhuu hyvän tekemisen ja hyvän puhumisen tärkeydestä erityisesti silloin, kun media pyörittää huolta ja mielipahaa synnyttäviä uutisia.

Tämä päivä, 10. maaliskuuta, on hyvän tekemisen päivä. Diakonissalaitoksen yleishyödyllisen toiminnan johtaja Maija Hyle uskoo teemapäivän erityiseen tärkeyteen tässä ajassa. Kun uutiset vyöryttävät erilaista dramatiikka – sotapuhetta ja uhkakuvia – on kaiken keskellä tarpeellista huomata myös se hyvä, jota ympärillä tapahtuu.
Hyvän tekemisen päivän taustalla on Diakonissalaitoksen perustaja Aurora Karamzin – huono-osaisista huolehtiva ja tyttöjen koulutusta tukeva rohkea vaikuttaja 1800-luvulta.
Hylen viesti on, että Suomi tarvitsee Auroransa tänäänkin. Diakonissalaitoksen slogan on: Ole tämän päivän Aurora – auta, välitä ja tee hyvää.
Hyvää voi tehdä monella tapaa, yksi mahdollisuus on tehdä vapaaehtoistyötä. Diakonissalaitoksella on noin 500 vapaaehtoista.

Rohkeutta tarttua epäkohtiin tarvitaan enemmän kuin huonojen asioiden päivittelyä, sanoo Maija Hyle. Kuva: Riitta Supperi
Hyle puhuu motivoituneista hyvän tekijöistä.
– Vapaaehtoistyö kiinnostaa kaikenikäisiä. Moni nuori on halukas toimimaan maahamme yksin tulleiden turvapaikanhakijoiden parissa. Se on mahdollista vaikkapa läksyavussa. Esimerkiksi Oulun D-asemalla on monenlaisissa tehtävissä vapaaehtoisia 16-vuotiaista eläkkeellä oleviin.
Maija Hyle toivoo, että ajassamme ei vain päiviteltäisi huonoja uutisia, vaan puhuttaisiin ääneen myös elämän hyvistä sattumuksista.
Hylen mielestä puhuttavaa riittää, sillä suomalaiset osaavat hänen mukaansa empatian taidon.
– Meille on tärkeää muun muassa ihanne tasa-arvosta, yhtäläisistä oikeuksista sekä mahdollisuus saada elää elämäänsä omana itsenään. Näiden arvojen hyväksi halutaan tehdä vapaaehtoistyötä.
– Uskon, että vaikeat ajat saattavat jopa lisätä empatiaamme.
Hyle pitää nykyajassa toivo- ja tulevaisuuspuheen ylläpitämistä merkityksellisenä hyvän tekemisenä. Hän sälyttäisi tästä vastuuta erityisesti aikuisille.
– Mielestäni aikuisten tehtävänä on rakentaa yhteiskuntaa, jossa nuorten tulevaisuuden unelmat voivat toteutua.
Hylen mukaan hyvät asiat elämässä eivät ole aina monimutkaisia ja vaikeita.
– Hymy on yksi asia, jonka voimme valita murahtelun sijaan. Aikuiset voivat olla esimerkkinä myös yhteyden rakentamisessa. Polarisoituvassa ajassamme on tärkeää löytää asioita, jotka yhdistävät meitä erilaisia ihmisiä.
– Suomi on muuttunut valtavasti Auroran ajoista, mutta tarve inhimillisyydelle ja hyvän tekemiselle ei ole kadonnut minnekään, Hyle tiivistää.
Aikuisten tehtävänä on rakentaa yhteiskuntaa, jossa nuorten tulevaisuuden unelmat voivat toteutua.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.