Matemaatikko innostui musiikista ja kirjoittamisesta

Eino Tienarille musiikki on iso voimavara. Toinen tärkeä juttu on kirjoittaminen. Tätä harrastusta hän pitää yllä kirjoittamalla blogia historiasta ja musiikista.

||||

Eläkkeellä oleva matemaatikko Eino Tienari, 78, on harrastanut musiikkia lapsuudesta lähtien. Hän on mieltynyt erityisesti kirkkomusiikkiin.

– Aloitin kosketinsoittimien soittamisen kahdeksanvuotiaana. Meillä ei ollut kotona pianoa, mutta äitini kannusti harrastuksen pariin harmonin avulla. Kävin soittamassa naapurin pianolla. Lainapianon sain 15-vuotiaana. Tuolloin minulle palkattiin myös opettaja pariksi vuodeksi.

Tienari omistaa kaksi digitaalista pianoa, joista toinen on kotona ja toinen siirtolapuutarhamökissä Äimärautiolla. Uusia pianokappaleita hän opettelee edelleen, jotta motivaatio soittamiseen säilyisi. Esiintymisiä on ollut erilaisissa perhejuhlissa ja yhdistysten tapahtumissa.

– Mieleenpainuvin kokemus oli kun armeija-aikana pääsin soittamaan urkuja Suomenlinnan kirkkoon.

Harrastukset tarjoavat virikkeitä

Tienari on opiskellut musiikin teoriaa ja musiikin historiaa kirjoja lukemalla. Erityisesti hengellinen musiikki on lähellä hänen sydäntään.

Tienari myös kuuntelee paljon musiikkia ja kirjoittaa musiikkiblogia, jossa esittelee muun muassa suomalaisia ja ulkomaisia iskelmälaulajia sekä virsikirjan virsiä.

– Äitini oli uskonnollinen. Soitin lapsena myös virsiä. Blogiini kirjoitan arvosteluja sekä vanhoista että uusista virsistä. Kirkkomusiikki on minulle tärkeää, koska se herättää tunteita.

 

Kirkkomusiikki on minulle tärkeää, koska se herättää tunteita.

 

Lukeminen on toinen tärkeä harrastus. Tienari kiittelee suomalaista kirjastojärjestelmää siitä, että sieltä voi lainata ilmaiseksi niin paljon kirjoja kuin haluaa. Kirjastosta on löytynyt paljon tietoa muun muassa blogien aiheisiin. Blogin kirjoittaminen innostaa vuorostaan lukemaan sekä tietokirjoja että romaaneja.

– Olen pitänyt listaa lukemistani kirjoista vuodesta 1983 lähtien. Arvelen, että olen neljänkymmenen vuoden aikana lukenut noin 4000 kirjaa.

Blogien tekeminen alkoi lukijan kirjeistä

Blogikirjoittamisen Tienari aloitti vuonna 2019. Hän lähetti tuolloin Kalevaan lukijan kirjeitä, jotka liittyivät Suomen historiaan. Siellä todettiin, etteivät he voi julkaista niitä lehdessä, mutta suosittelivat blogin perustamista.

– Ensimmäinen blogikirjoitukseni käsitteli Petsamoa. Kirjoitin ”eino-lukee-ja-kirjoittaa.fi” -blogia vuoden 2022 loppuun saakka. Blogikirjoitukset ja kyseinen sivusto on edelleen nähtävissä. Tämän vuoden alussa siirryin kirjoittamaan Uuteen Suomeen.

Kirjoittamista Tienari on opiskellut aikoinaan Oulu-opistossa. Siellä hän on kirjoittanut proosaa ja runoja. Yksi hänen runoistaan on sävelletty vuonna 2008.

Runo on nimeltään Ilta metsässä. Se alkaa sanoilla: ”On pihkaa tarttunut saappaaseen tällä miehellä metsien.” Kappaleen on säveltänyt Terho Granlund.

 

Kirjoittaminen on ollut itselleni myös terapeuttista.

 

– Kirjoittaminen on ollut itselleni myös terapeuttista. Oulu-opiston kirjoittajakurssit sysäsivät myöhemmin ennen kaikkea blogin pitämisen pariin.

Historian välittämistä nuoremmille sukupolville

Uuden Suomen blogiin Tienari kirjoittaa tietotekstejä historiasta, politiikasta ja runoudesta.

– Koen tärkeäksi kertoa Suomen historiasta ja sodasta nuoremmille sukupolville.

 

Koen tärkeäksi kertoa Suomen historiasta ja sodasta nuoremmille sukupolville.

 

Sotahistoriassa Tienari on valinnut ajanjaksoja ja aiheita, joista on kirjoittanut peräkkäin useita kirjoituksia. Aiheita ovat olleet muun muassa Normandian maihinnousu vuonna 1944, ensimmäinen maailmansota 1914–1918, Suomen sisällissota vuonna 1918, talvisota, jatkosota sekä Japanin ja Yhdysvaltojen välisen Tyynenmeren sodan taistelut.

Tienari kirjoittaa viikoittain 1–2 tekstiä. Hän toteaa, että matemaatikon koulutuksesta on ollut hyötyä taiteellisissa harrastuksissa. Tienari kertoo olevansa järjestelmällinen ja osaavansa hakea tietoa.

– Lukijat voivat kommentoida tekstejäni, joten kirjoittaminen on myös vuorovaikutteista. Kommentoin myös itse muiden kirjoituksia. Se on minulle eräänlainen sosiaalisen median korvike.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää