Ensin kirkkoon, sitten ämpärin kanssa ulkoilemaan

Heinäkuun viimeisenä sunnuntaina Limingan kirkossa jaetaan ämpäreitä. Niitä lähdetään ulkoiluttamaan jumalanpalveluksen jälkeen Rantakylän maastoon.

ämpäri

Kiva, vähän poikkeuksellinen juttu hiljaiseen heinäkuuhun. Näin kuvailee Limingassa 31. heinäkuuta pidettävän ”ämpärijumiksen” tarkoitusperiä kappalainen Eeva Mertaniemi.

Kyseessä on sanajumalanpalvelus, jonka päätteeksi osanottajille jaetaan ämpärit.

– Joskus kevättalvella juttelimme työyhteisön kahvitauolla kirkon tilastoista: kirkkoon liittymisistä, kirkosta eroamisista, jumalanpalveluksiin osallistumisesta. Joku siinä heitti leikillään – saatoin olla minä itse – että meidänhän pitää ryhtyä jakamaan ämpäreitä, ilmaiset ämpärithän tunnetusti saavat meidät suomalaiset liikkeelle.

Vitsinä heitetty idea jäi elämään, sillä kun Mertaniemi palasi heinäkuussa kesälomalta, jumalanpalvelusten varauskalenterissa oli merkintä: ämpärijumis.

– Kollegakin jo kyseli, että toteutetaanko tämä todella. Sanoin, että kyllä toteutetaan.

Iloa luonnosta, seuraa nuotiolta

”Ämpärijumalanpalvelukseen” liitettiin yhteisöllinen ulottuvuus:

– Toivotamme ihmiset tervetulleiksi ulkoiluttamaan ämpäriään Rantakylän maastoon jumalanpalveluksen jälkeen. Metsästä saattaa löytyä ämpärin täytteeksi mustikoita tai sieniä. Kello 13–15 on tarjolla myös seuraa, kun istumme nuotiolla juomassa kirkkokahveja.

Limingan seurakunnan työntekijöistä paikalla ovat ainakin Mertaniemi ja kesäsuntio Elisa Rasmusson.

Laavulle pääsee ajelemalla hautausmaan aidan viertä perimmäiselle parkkipaikalle, Mertaniemi opastaa.

– Huonojalkaisetkin pääsevät sitä reittiä paikalle.

Varauduttu on 50 ämpärillä

Jos joku nyt ihmettelee, pitääkö väkeä tosiaan houkutella kirkkoon jakamalla ilmaisia ämpäreitä, Mertaniemellä on vastaus valmiina:

– Ei tällä sieluja kalastella.

– Tarkoituksemme on ilahduttaa, tuoda iloa ja hyvää mieltä kesäpäivään ja mahdollistaa erilainen sunnuntaipäivä. Meidän uskolliset kirkossakävijät saavat ämpärin, joka on ajankohtainen vaikka kohta marjareissuilla. Eikä kai ole paha asia sekään, jos ämpärijumis saa liikkeelle jonkun sellaisenkin, joka käy kirkossa harvakseltaan tai ehkä ei koskaan.

– Itse ajattelen, että kyseessä on paitsi hauska tempaus myös yhteisöllinen tapahtuma. Lähdemme yhdessä ulkoilemaan ja yksinäisyyttä torjumaan.

Ämpäreitä hankitaan 50.

– Pohdimme, että se määrä riittää. Jos ämpärit loppuvat kesken, käyn ostamassa lisää, Mertaniemi lupaa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää