Entiset saapaslaiset saavat haasteen Yhteisvastuukeräykseen
Oulun seurakuntayhtymässä Saapas-toiminta alkoi 1970-luvun puolivälissä ja päättyi vuonna 2000. Saappaan päivystäjinä toimivat 18 vuotta täyttäneet vapaaehtoiset. Näin neljä entistä saapaslaista muistelee kokemuksiaan:
”Päivystäjänä sai kannettavakseen todellista vastuuta. Siellä vahvistui ymmärrys, miten tärkeää meille jokaiselle on tulla nähdyksi ja kuulluksi. Nuorelle esitetty miten voit -kysymys on uskomattoman merkityksellinen.
Toiminta antoi hyvää polttoainetta omaan nuoren ihmisen kasvuun. Saappaassa oppi kunnioittamaan ihmisten erilaisuutta. Me Saapas-päivystäjät emme olleet yhdestä puusta veistettyjä ja kohtaamamme ihmiset olivat erilaisia, mutta toiminnan idea oli keskinäinen kunnioitus ja tasavertaisuus.
Jokaisella saapaslaisella oli omat lahjansa ja erityistaitonsa.
Etsivää nuorisotyötä tarvittiin silloin, ja tarvitaan yhä. Ne, jotka ehkä kipeimmin kaipaavat kuuntelijaa, eivät tule seurakuntataloilla järjestettyihin iltoihin.
Saappaassa saadut kokemukset vahvistivat myöhemmin ammatinvalintaani nuorisotyönohjaajaksi. ”
Kaija Siniluoto työskentelee nuorisotyönohjaajana.
”Toimin ensin seurakunnan Avoimien ovien ohjaajana ja samassa tilassa sen kanssa toimi Saappaan väki. Siellä oli kivanoloisia tyyppejä, mikä houkutteli mukaan lähtemistä.
Yhtä paljon – jos ei enemmänkin – siinä hommassa sai itse. Saappaan päivystäjänä saattoi tuntea itsensä tarpeelliseksi, kun pystyi auttamaan nuoria.
Vapaaehtoispäivystäjät olivat tiivis yhteisö, mutta uudetkin tulijat otettiin mukaan. Osaan tuosta kaveriporukasta tulee pidettyä yhä yhteyttä.
Saapas toi itselle osaamista, joka oli hyödyksi, kun tein muun muassa ensihoitajan työtä. Ihmisten kohtaaminen on ollut minulle helppoa, kun sitä teki niin Avoimissa ovissa kuin Saappaassa. Osaan lähestyä ihmisiä oikealla tavalla, näin ainakin ajattelen.
Välillä saapaslaiset tekivät auttamistyötä hullun rohkeudella. Meillä oli usein enemmän intoa kuin taitoa auttamistyöhön.”
Pekka Löf työskentelee palomiehenä.
”Olin Saappassa mukana, sillä minussa oli maailmanparantajan intoa. Saappaan ideologia oli selkeä: soppaa, saippuaa ja sielunhoitoa. Se tuntuu yhä hyvältä aatteelta, mutta nykykirkon ikuiset taistelut oikeasta opista turhauttavilta.
Sopan, saippuan sekä läsnäolon tulisi olla yhä kirkon työn ydintä. Onneksi näin onkin esimerkiksi diakoniatyössä.
Muistan, että saapasporukka oli minun aikanani iso, eräässä kokouksessa oli läsnä seitsemisenkymmentä vapaaehtoispäivystäjää – sehän oli mieletön määrä.
Olimme hyvä ryhmä ja mielestäni meitä yhdisti humaani ihmiskäsitys. Menimme sinne, missä meitä tarvittiin. Onneksi tuohon aikaan huumeiden käyttäjiä ei ollut kaduilla siinä määrin kuin nyt.
Ihmisiä uskalsin lähestyä tuolloin ja näin on yhä edelleen.”
Satu Lapinlampi työskentelee toimitusjohtajana.
”Saappaassa vetosi työn konkreettisuus. Myös vetäjien rooli oli merkittävä. Annan ison kiitoksen Outille (Outi Leinonen) ja Anskulle (Anja Saukkomaa), jotka olivat tuolloin Saappaan vetäjiä seurakuntayhtymässä. Heidän luokseen olin aina tervetullut.
Saapas oli minulle portti myös muuhun seurakunnan toimintaan.
En ajattele, että päivystäjät olisivat olleet erityisen hyviä ihmisiä. Meillä oli kivaa keskenämme eikä Saapasta tehty hammasta purren.
Tuolloin opin, että toivottomia tapauksia ei ole, mutta hankalia tilanteita ihmisten elämässä on. Välillä oli toki turhauttavaa huomata, että Saappaan selviämisasemalle tuotiin aina uudestaan samoja nuoria.
Niin monta kertaa käänsin tuolloin oksentelevan juhlijan oikeaoppiseen kylkiasentoon, että osaan tehdä sen varmaan vieläkin.
Saapas kasvatti ihmistuntemusta. Uskon, että olen aika hyvä ymmärtämään niin sanottuja rivienvälejä, kun keskustelen ihmisten kanssa.
Nykyisille nuorille sanoisin: menkää mukaan Saappaaseen, jos teillä on siihen mahdollisuus.”
Sami Niemelä työskentelee opetushallituksessa.
Karjasillan seurakunta:
Haastamme Saappaassa toimineet mukaan keräykseen
Karjasillan seurakunta haastaa Yhteisvastuukeräykseen mukaan kaikki Saappaassa mukana olleet nuoret ja aikuiset.
MobilePay-lahjoitusnumero: 14907
Verkkolahjoitusosoite: yhteisvastuu.fi/karjasilta
Lahjoituksen voi tehdä myös pankin kautta. Lisäämällä lahjoitukseen viitenumeron 303150, kartuttaa Karjasillan seurakuntaan jäävää keräystuottoa. Aktia FI82 4055 0010 4148 41
Nordea FI16 2089 1800 0067 75
Pohjola-Pankki FI14 5000 0120 2362 28
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.