Hartaus sunnuntaille 14.11.

Tämän sunnuntain sanoma korostaa hengellistä valvomista ja Kristuksen paluun odotusta.

Älkää väsykö

Valvomisen sunnuntain sanoma julistaa meille hengellisen valvomisen ja Kristuksen paluun odotuksen tärkeyttä.

Paluun tarkka ajankohta on salattu meiltä ihmisiltä, se tulee kuin varas yöllä, kuin vedenpaisumus Nooan aikana; yllättäen ja odottamatta. Kukaan ei aavista mitään.

Jumala on varannut päätöksen lupaustensa toteuttamisesta vain itselleen. Aikaa ei tiedä kukaan muu, eivät taivaan enkelit, eikä edes Jeesus Jumalan poikana.

Tämä vain korostaa sitä, ettei kukaan meistä voi tietää Ihmisen Pojan paluun tarkkaa ajankohtaa. Jos joku väittää tietävänsä, hän valehtelee. Jeesus esittääkin paluunsa olevan samaan aikaan sekä edessäpäin, mutta samalla aivan lähellä.

Tähän epätietoisuuteen Herramme paluusta kätkeytyy myös vaaroja: väsyminen, välinpitämättömyys ja epäusko voivatkin nostaa päätään odottamaan kyllästyneissä ja lupauksiin pettyneissä.
Me ihmiset kotiudumme liian helposti tähän maailmaan ja unohdamme, ettemme me ole täällä pysyvästi vaan ainoastaan ohikiitävän pienen hetken ajan. Meidän kristittyjen tulisikin olla joka hetki valmiita sitä hetkeä varten, kun Herra kutsuu meitä; elää elämäämme siten että voisimme lähteä vailla katumuksia, kun sen aika koittaa.

Kun Kristus palaa, se tulee meille kaikille yllättäen, vaikka kuinka sitä odotamme. Siksi meidän tulisikin jättäytyä turvalliseen luottamukseen Herramme tahtoa kohtaan, luottaen Isämme rakkauteen.

Valvokaa siis, olkaa hereillä silloin kun muut nukkuvat. Eläkäämme sen uskon mukaan, että Jeesus tulee takaisin. Hän vie Jumalan valtakunnan voittoon saattaen meissä aloitetun hyvän työn päätökseen.

Olkoot meillä varma ja sammumaton, mutta nöyrä toivo ja usko. Olkaa lujat, ja olkoon teidän sydämenne rohkea, te kaikki, jotka Herraa odotatte.

Jussi Rinta-Jouppi
seurakuntapastori, Haukiputaan seurakunta

 

Valvomisen sunnuntai
Psalmi: Ps. 90:1–6, 12–15
1. lukukappale: Ps. 94:8–15
2. lukukappale: 1. Tess. 5:2–11
Evankeliumi: Matt. 24:36–44

Valvomisen sunnuntai on kirkkovuoden viimeistä edellinen sunnuntai. Tämän sunnuntain sanoma korostaa hengellistä valvomista ja Kristuksen paluun odotusta. Väsymisen ja välinpitämättömyyden vaara on suuri. Ihminen kotiutuu helposti tähän maailmaan ja unohtaa, ettei hän elä täällä pysyvästi. Kristityn tulisi olla joka hetki valmis lähtemään tästä elämästä. Valvominen ei kuitenkaan ole voimia kuluttavaa jännitystä vaan turvallista luottamusta siihen, että Jumala vie meissä aloittamansa hyvän työn päätökseen.

 

Ps. 90:1–6, 12–15

Herra, sinä olet meidän turvamme
polvesta polveen.
Jo ennen kuin vuoret syntyivät,
ennen kuin maa ja maanpiiri saivat alkunsa, sinä olit.
Jumala, ajasta aikaan sinä olet.
Sinä annat ihmisten tulla maaksi jälleen ja sanot:
”Palatkaa tomuun, Aadamin lapset.”

Tuhat vuotta on sinulle kuin yksi päivä,
kuin eilinen päivä, mailleen mennyt, kuin öinen vartiohetki.
Me katoamme kuin uni aamun tullen,
kuin ruoho, joka hetken kukoistaa,
joka vielä aamulla viheriöi
mutta illaksi kuivuu ja kuihtuu pois.
Opeta meille, miten lyhyt on aikamme,
että saisimme viisaan sydämen.

Herra, käänny jo puoleemme. Kuinka kauan vielä viivyt?
Armahda meitä, palvelijoitasi!
Ravitse meitä armollasi joka aamu,
niin voimme iloita elämämme päivistä.
Niin kuin annoit murheen, anna meille ilo
yhtä monena vuotena kuin vaivamme kesti.

 

Ps. 94:8–15

Milloin te mielettömät tulette järkiinne?
Te tyhmistä tyhmimmät! Miettikää vähän.

Hän, joka on luonut korvan –
hänkö ei kuule?
Hän, joka on tehnyt silmän –
hänkö ei näe?
Hän, joka opettaa kaikkia ihmisiä,
hän, joka ohjaa maailman kansoja –
hänkö ei rankaise?

Herra tuntee ihmisten suunnitelmat:
ne raukeavat tyhjiin.
Hyvä on sen osa,
jota sinä, Herra, kasvatat
ja jolle sinä opetat lakiasi.
Pahana päivänä sinä varjelet häntä,
kun hauta jo aukeaa
sille, joka rikkoo lakiasi.

Herra ei hylkää omiaan,
ei hän jätä kansaansa.
Oikeus tulee jälleen voimaan,
rehellisyys palaa ihmisten sydämiin.

 

1. Tess. 5:2–11

Te tiedätte itse aivan hyvin, että Herran päivä tulee kuin varas yöllä. Juuri kun ihmiset sanovat: ”Kaikki on hyvin, ei mitään hätää”, tuho kohtaa heidät äkkiarvaamatta niin kuin synnytyspoltot raskaana olevan naisen, eivätkä he pääse pakoon. Mutta te, ystävät, ette elä pimeydessä, eikä tuo päivä pääse yllättämään teitä kuin varas. Te kaikki olette valon ja päivän lapsia. Me emme kuulu yölle emmekä pimeydelle. Emme siis saa nukkua niin kuin muut, vaan meidän on valvottava ja pysyttävä raittiina. Ne, jotka nukkuvat, nukkuvat yöllä; ne, jotka juovat, ovat juovuksissa yöllä.

Mutta meidän, jotka kuulumme päivälle, on pysyttävä raittiina: meidän on pukeuduttava uskon ja rakkauden haarniskaan ja otettava kypäräksemme pelastuksen toivo. Jumala ei ole tarkoittanut, että saisimme osaksemme vihan vaan että pelastuisimme Herramme Jeesuksen Kristuksen tullessa. Kristus on kuollut puolestamme, jotta saisimme elää yhdessä hänen kanssaan, olimmepa valveilla tai kuoleman unessa. Rohkaiskaa ja vahvistakaa siis toinen toistanne, ja niinhän te teettekin.

 

Matt. 24:36–44

Jeesus sanoi opetuslapsille:

”Sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan, eivät taivaan enkelit eikä edes Poika, sen tietää vain Isä. Niin kuin kävi Nooan päivinä, niin on käyvä silloinkin, kun Ihmisen Poika tulee. Vedenpaisumuksen edellä ihmiset söivät ja joivat, menivät naimisiin ja naittivat tyttäriään aina siihen päivään asti, jona Nooa meni arkkiin. Kukaan ei aavistanut mitään, ennen kuin tulva tuli ja vei heidät kaikki mennessään. Samoin käy, kun Ihmisen Poika tulee. Kaksi miestä on pellolla: toinen otetaan, toinen jätetään. Kaksi naista on jauhamassa viljaa: toinen otetaan, toinen jätetään.

Valvokaa siis, sillä te ette tiedä, minä päivänä teidän Herranne tulee. Ymmärrättehän, että jos talon isäntä tietäisi, mihin aikaan yöstä varas tulee, hän valvoisi eikä antaisi murtautua taloonsa. Olkaa siis tekin valmiit, sillä Ihmisen Poika tulee hetkellä, jota ette aavista.”

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää