Heli Moilanen saa inspiraation sovituksiin hienoista melodioista

Heli Moilanen sai sovitettavakseen kaksi veteraanipäivänä Oulun tuomiokirkossa kuultavaa kevätlaulua.
– Laulujen sovittaminen on minun juttuni, hän kertoo.

Oulun Tuomiokirkon Katedraalikuoro ja tuomiokirkon kamarikuoro esiintyvät kansallisena veteraanipäivänä keväisessä konsertissa.

Tuomiokirkossa kuullaan muun muassa kaksi tuttua laulua, Kevätlinnuille etelässä ja Ilon ääni ihanainen, jotka kamarikuorolainen Heli Moilanen on sovittanut naiskvartetille.

– Jos tiedän kokoonpanon etukäteen, usein musiikillinen perusidea alkaa soida päässäni lähes valmiina. Korva kertoo, mitä pitää tehdä, ja se on yleensä oikeassa, hän kuvailee laulujen sovittamisprosessia.

 

Korva kertoo, mitä pitää tehdä, ja se on yleensä oikeassa.

 

– Kevätlinnuille etelässä -laulun alkuperäinen pianosäestys on vahvasti mielessä, joten ensin piti vääntää siitä, kuinka paljon mukailen pianosäestyksen sointujen harmoniaa.

Moilanen halusi säilyttää laulussa jotain tuttua, mutta tuoda siihen myös jotakin raikasta ja uutta niin, että se olisi laulullisesti helppo toteuttaa.

– Sävelmä itsessään ohjasi lauluun tekemiäni ratkaisuja.

Usein valmis sovitus vaatii muokkaamista ennen lopullista versiota. Kevätlinnuille etelässä on tästä poikkeus.

 

Laulu tuntui heti valmiilta ja se kuulosti siltä kuin piti kuulostaakin.

 

– Esitimme sen kaveriporukalla ensimmäisen kerran kuoroharjoituksissa ”taukomusiikkina”. Laulu tuntui heti valmiilta, ja se kuulosti siltä kuin piti kuulostaakin. Tämä on melko poikkeuksellista sovituksilleni. Usein tekee mieli viilata aina ”vielä vähäsen”.

Ilon ääni ihanainen on edellä mainittua laulua kepeämpi ja iloisempi. Sovituksessa piti miettiä, miten ikivihreästä koululaulusta saisi tähän päivään ja käyttötarkoitukseen sopivan laulun.

– Sellainen vakavasti otettava, Moilanen nauraa.

Kolmen säkeistön välille piti saada jotain vaihtelua; lopputuloksena toisessa säkeistössä päämelodia siirtyy välillä matalimpaan alttoon. Siitä tuli lauluun erilainen sävy, sovittaja summaa.

Musiikki on ollut osa Moilasen elämää varhaislapsuudesta saakka, ja viime syksynä hän aloitti musiikkipedagogin opinnot Oulun ammattikorkeakoulussa. Tähän mennessä hän on tehnyt useita sovituksia. Entä sitten säveltäminen?

 

Laulujen sovittaminen on minun juttuni, vaikka kyllä sävellyksiäkin on syntynyt.

 

– Maailmassa on jo valmiiksi niin hienoja melodioita, että ne inspiroivat minua. Eli laulujen sovittaminen on minun juttuni, vaikka kyllä sävellyksiäkin on syntynyt, tuumaa 31-vuotias monitaituri iloisesti.

  • Keväinen kuorokonsertti Oulun tuomiokirkossa kansallisena veteraanipäivänä 27.4.2023 kello 19. Kuoronjohtajana on Lauri-Kalle Kallunki, urkuja soittaa Jaakko Tyni. Luvassa on keväisiä, suomalaisia ja isänmaallisia lauluja.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää