Helmihetket hurmasivat

Helmihetki-yksityiskonsertit tuomiokirkossa olivat onnistunut idea. Lisää tällaisia, toivoo nyt moni. Toivemusiikin avulla kerättiin varoja Yhteisvastuukeräykseen.

||

Äitienpäivän alla Oulun tuomiokirkossa kuunneltiin musiikkia sydän väristen.

Raimo Paaso, Outi Uusimäki ja Niko Mäenalanen tarjosivat yhden päivän aikana yhdeksän Helmihetki-yksityiskonserttia.

Yksi Helmihetken varaajista oli Saija Himanka, jonka seurassa konserttiin saapui läheisiä, ystäviä, naapuri ja työkavereita. 15 minuuttia kestänyt livekonsertti teki vaikutuksen Himangan seuralaisiin.

– Aika moni meistä taisi pyyhkiä kyyneleitä kirkonpenkissä. Joku ihmetteli ääneen, miten tällainen yksityinen konsertti kirkkosalissa voi olla edes mahdollista.

Himangalle itselleen tuomiokirkko oli entuudestaan vieras paikka, vaikka hän on asunut kaupungissa pitkään.

– Lisää tällaisia tilaisuuksia niin kirkkoihin saadaan muitakin uusia ihmisiä.

Helmihetket Yhteisvastuukeräyksen hyväksi keräsivät reilun kuuden tunnin aikana noin 80 kuuntelijaa.

Elävää musiikkia ja lisäksi hyväntekeväisyyttä

Saija Himangan mielestä elävä musiikki kauniissa kirkossa oli tunteisiin menevä kokemus myös siksi, että korona on pitänyt konsertit tauolla reilun vuoden ajan.

– Ihmiset tarvitsevat kulttuuria ja pysähtymisiä jaksaakseen. Monella meistäkin oli takanaan kiireinen työviikko, joka sai tällä kertaa näin ihanan päätöksen.

50 euron hintaisia Helmihetkiä varten oli laadittu etukäteen neljä vaihtoehtoista ohjelmakattausta: onnittelu-, rakkaus- lohtu- ja kevätlaulut.

Lisäksi jokainen konserttivarauksen tekijä sai halutessaan esittää oman laulutoivomuksen.

Saija Himangan poppoolle tarjottu minikonsertti päättyi Tapio Rautavaaran tunnetuksi tekemään Anttilan keväthuumaus -toivelauluun.

Kuuntelijoiden toivelaulut tärkeä osa konsertteja

Yksityiskonsertit eivät ihastuttaneet pelkästään kuulijoita. Helmihetket olivat mieluinen kokemus myös esiintyjille.

– Oivalsin, kuinka tärkeää on toimia yhden ihmisen toiveen mukaisesti. Konserttipäivä haastoi opettelemaan uutta ohjelmistoa, juuri niitä kappaleita, jotka ovat joillekin erityisen tärkeitä, hiippakuntakanttorina työskentelevä Raimo Paaso kirjoitti laulu-urakkansa jälkeen Facebook-seinällään.

Oulun Diakonissalaitoksen diakoniatyön päällikkö Outi Uusimäki toivoo, että hyväntekeväisyyteen liittyvistä yksityiskonserteista tulisi seurakuntien vakiotoimintaa.

Uusimäkeä kosketti erityisesti ihasteleva ja hieman hämmentynyt yleisöpalaute: nyt laulettiin minulle.

Harvinaislaatuinen, odottamaton huomionosoitus kirkkotilassa jäi kuulijan mieleen pitkäksi aikaa.

”Kiitos hienosta äitienpäivälahjasta”

Koska Helmihetket pidettiin äitienpäivän alla, oli musiikkituokioita ostettu lahjoiksi äideille.

99-vuotiaan Hilkka Kärkkäisen vieressä kirkossa istui läheisiä neljässä polvessa.

Kun tilaisuus päättyi, lahjan saanut sanoi kauniin kiitoksen rakkailleen: hieno äitienpäivälahja. Musiikki ja erityisesti laulaminen on Hilkka Kärkkäisen rakas harrastus.

Konsertti kirkkosalissa oli tunteikas hetki juhlivalle joukolla, koska korona on hankaloittanut jo yli vuoden ajan Kärkkäisen tapaamista palvelutalossa.

Isossa kirkkosalissa näkeminen tuntui kuitenkin kaikista turvalliselta.

Painetta uusille konserteille on olemassa

Seuraavia yksityiskonsertteja on ryhdytty jo miettimään Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa, sillä kaikille kiinnostuneille ei pystytty tällä kertaa tarjoamaan omaa kirkkohetkeä.

Haukiputaalta kotoisin oleva Raimo Paaso on kertonut ideasta kotiseurakunnassaan, ja perjantaina 21.5. Reijo Alatalo, Elias Niemelä sekä Paaso toteuttavat keväiset tilauskonserttituokiot Haukiputaan seurakuntakeskuksessa.

Helmihetket on huomioitu myös Etelä-Suomessa. Laulunopettaja Krista Pellikka hehkuttaa kiitosta Paason Facebook-sivuilla:

– Tavalliset ihmiset saavat oman konserttinsa. Se on huippua. Laulatan työkseni eri taustoista tulevia ihmisiä. Osalle heistä kirkko on jäänyt kaukaiseksi, mutta yksityiskonsertti on oiva keino saada ihmisiä kirkkoon.

Alun perin idea Helmihetkistä tuli Oulun tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyöntekijöiltä.

 

– Lisää tällaisia tilaisuuksia niin kirkkoihin saadaan muitakin uusia ihmisiä.

 

Juttukeikalla tuomiokirkossa

Niinhän siinä kävi, että toimittajankin oli pyyhittävä silmänurkkaansa Oulun tuomiokirkossa järjestetyissä yksityiskonserteissa.

Musiikilliset Helmihetket olivat viimeisen päälle onnistuneita, vaikka kuulijajoukot olivat pieniä, kerrallaan vain muutaman hengen joukkoja.

Tilaisuudet olivat etukäteen varattuja, lyhyitä, yksityisiä musiikkituokioita Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.
Yhden iltapäivän ja alkuillan aikana kirkossa pidettiin yhdeksän eri konserttia.

Helmihetkiin osallistuneita, kuten itseänikin, ei liikuttanut kirkonpenkissä vain taidokas musiikki, vaan tilaisuuden idea: jokainen ihminen on oman, hänelle tarkoitetun ja räätälöidyn konsertin arvoinen.

Kirkkosalin tunnelma muodostui intiimiksi, toteuttivathan esiintyjät myös kuulijoiden musiikkitoiveita.

Kirkossa jos missä on kallisarvoista tuntea olevansa erityinen: nyt lauletaan juuri minulle.

Myös Hailuodossa on halua palvella musiikin avulla yksilöllisesti. Seurakunnan kanttorin voi tilata soittamaan ja laulamaan omalle kotipihalleen 1–2 toivelaulun ajaksi.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää