Ilmaiset ruokailut jatkuvat seurakunnissa elokuussa
Ilmaisia tai hyvin huokean hintaisia diakonian aterioita järjestetään koko maassa suurimmissa kaupunkiseurakunnissa vakituisesti. Oulussa kesätauko ruokailuissa päättyy elokuussa.
Tuiran kirkon seurakuntasalissa käy mukava puheensorina. Elokuisena tiistaiaamuna paikalla parisenkymmentä eri-ikäistä ruokailijaa.
– Keskimäärin näissä Tuiran kirkon ruokailuissa käy noin 40–50 ihmistä, diakoniatyöntekijä Sami Riipinen kertoo tilastoja.
Muissa Tuiran seurakunnan järjstämissä ruokailuissa Pyhän Tuomaan kirkossa Puolivälinkankaalla, Pyhän Luukkaan kirkolla Linnanmaalla sekä Pateniemenrannassa Ankkurissa väkeä käy hieman tätä enemmän.
– Niissä käy keskimäärin 50–60 syöjää, Riipinen kertoo.
Diakonian aterioilla hyödynnetään myös Prikka kiertoon -hankkeen tuotteita, jotka muuten olisivat päätymässä hävikkiin.
– Appelsiinimehua menee yleensä noin kymmenen litraa joka aamupalalla, Riipinen mainitsee tuodessaan täydennystä juomapöytään.
Ateriat ovat avoimia kaikille seuraa ja ruokaa kaipaaville
Oulun seurakunnissa diakonian aterioilla on pitkät perinteet. Aiemmin nimenä käytettiin vähävaraisten tai työttömien ruokailuja tai eläkeläisten ruokailuja, mutta nykyisin termiksi on vakiintunut diakonian ateria.
Syynä on se, että ruokailuja ei ole suunnattu millekään tietylle ryhmälle, eikä paikan päällä kysellä statuksia tai varallisuutta. Tervetulleita ovat kaikki, jotka kaipaavat sosiaalisia kontakteja ja ovat ruoan tarpeessa.
Ruokailuja ei ole suunnattu millekään tietylle ryhmälle, eikä paikan päällä kysellä statuksia tai varallisuutta.
Ilmaisia tai hyvin huokean hintaisia ruokatarjoiluja järjestetään koko maassa suurimmissa kaupunkiseurakunnissa vakituisesti viikoittain tai kuukausittain.
Vapaaehtoiset ovat korvaamaton apu keittiössä
Diakonian aterioita ei pystyttäisi järjestämään nykyisessä mittakaavassa ilman vapaaehtoisten apua.
Tuiran kirkolla syyskauden ensimmäiselle aamupalalle paistettiin rieskaa heti aamutuimaan kirkon keittiössä. Lisäksi on viipaloitu, pilkottu ja tarjolle asetettu monenmoista ravitsevaa. Kananmuniakin on keitetty iso kulhollinen.
Apukäsinä keittiössä olivat muun muassa Rauni Lahtela ja Emma Nyberg. Lahtela on konkari vapaaehtoistoiminnassa, sillä hän on ollut mukana jo vuosikymmenen.
– Olen apuna keittiöllä niin täällä, Luukkaalla kuin Tuomaalla, hän kertoo.
Emma Nyberg on mukana kolmatta kertaa. Ennen kesätaukoa hän ehti käydä auttamassa kahdella aamupalalla.
Tämä on mukavaa puuhaa ja vie vain muutaman tunnin viikossa.
Vapaaehtoistyön hän löysi netistä vapaaehtoistyö.fi-sivustolta. Muitakin hän vinkkaa etsimään tietoa tarjolla olevista vapaaehtoishommista.
– Tämä on mukavaa puuhaa ja vie vain muutaman tunnin viikossa, Nyberg kannustaa.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.