Ilmastokriisi vaarantaa koulunkäynnin

Yhteisvastuukeräyksen avulla Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahasto tukee lasten ja nuorten kouluunpaluuta Keniassa. Pahin kuivuus neljään vuosikymmeneen on kasvattanut turvattomuutta ja saanut tuhannet lapset ja nuoret keskeyttämään koulunkäynnin.

|||

Repun tapaan juuttinarulla selkään sidottu heinäkasa näyttää kaukaa katsottuna harmailta siiviltä.

Cheptoyo Lokwiadot laskee painavan kuorman maahan ja hieroo karkeiden heinien pistelemää olkaansa.

21-vuotias kenialainen yrittää elättää itsensä ja kaksi pientä lastaan keräämällä ja myymällä polttopuita ja heinää.

– Jos en käy keräämässä heinää, lapseni eivät saa syötävää, hän sanoo.

Rakennusmateriaalina Luoteis-Keniassa edelleen käytettävän heinän ja polttopuun kerääminen on raskasta työtä.

Cheptoyolta kuluu matkojen kävelyyn paahtavassa kuumuudessa jopa kuusi tuntia. Päiväpalkka on alle 10 senttiä.

– Elämämme on tällaista, koska en ole käynyt koulua. Emme kasvaessamme tienneet muuta toimeentuloa kuin karjankasvatuksen, 21-vuotias Cheptoyo sanoo.

Me-sanalla hän viittaa itsensä lisäksi edesmenneeseen puolisoonsa. Puoliso tapettiin hänen ollessaan vahtimassa pariskunnan karjaa Kerio-joen rannalla.

Alueen pitkäaikaisten turvallisuushuolien ja köyhyyden vuoksi Kerion laakson paimentolaisperheet laittavat lapsensa ennemmin paimentamaan eläimiä kodin lähelle kuin koulutielle.

Lukutaidottomuus ja kouluttautumattomuus vievät mahdollisuudet valita muunlaisen tulevaisuuden kuin ilmastonmuutoksen vaikutuksille herkän paimentolaisuuden.

Köyhyys ajaa epätoivoisisin tekoihin

Naudat ja kamelit ovat paimentolaisten arvokkainta omaisuutta.

Eläinten laidunmaat ovat kuitenkin katoamassa ilmastonmuutoksen vuoksi. Kuivuus ajaa naapureita toistensa maille, mikä synnyttää konflikteja.

Koska varastetuille eläimille on olemassa myös ulkopuolisia maksavia ostajia, ryöstely saattaa johtaa hyvinkin raakaan väkivaltaan. Köyhyys ajaa epätoivoisiin tekoihin.

Puolison ja 15 naudan menettäminen sysäsi Cheptoyon köyhyyteen yhdessä päivässä. Tragediasta on kulunut reilu vuosi.

Kahdeksan kuukauden ikäinen Nangàt-poika ei ole koskaan tavannut isäänsä. Kolmevuotias Kalalwa käsittelee varmoin ottein isoisän perheelle lahjoittamia vuohia, mutta tyttö on todennäköisesti liian pieni muistamaan isää.

Väkivalta ulottuu myös lapsiin ja nuoriin, kun koston kierteestä kiihtyvä turvattomuus saa perheet vetämään lapsensa pois koulusta. Osa jatkaa kouluaan toisella alueella, köyhimpien perheiden lapset eivät ehkä palaa kouluun.

Köyhien perheiden tytöt naitetaan Kerion laaksossa hyvinkin nuorina. Lapsuudenperheen puolisolta saamat myötäjäiset turvaavat elämää edes hetken.

Cheptoyo haluaa tarjota lapsilleen mahdollisuuden erilaiseen elämään.

– Haluan, että lapseni menevät kouluun. Koulutus on tärkeää eikä koulua käyneiden tarvitse kuolla huolehtiessaan karjasta, hän sanoo.

KUA tukee kouluun paluuta

Yhteisvastuukeräyksen avulla Kirkon Ulkomaanavun (KUA) katastrofirahasto tukee lasten ja nuorten kouluun paluuta viidellä alueella Keniassa.

Pahin kuivuus neljään vuosikymmeneen on kasvattanut turvattomuutta ja saanut tuhannet lapset ja nuoret keskeyttämään koulunkäynnin.

KUA:n hankkeen tavoitteena on saada 41 500 erityisen haavoittuvassa asemassa olevaa lasta ja nuorta takaisin kouluun tarjoamalla esimerkiksi tukiopetusta ja psykososiaalista tukea.

Hätäavun turvin tuetaan myös koulutarvikkeiden hankkimista, kouluruokailua sekä erityisesti tytöt huomioivien hygieniatilojen järjestämistä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää