Iloisen touhukas tiistai-ilta Wirkkulassa

Haukiputaan seurakunnassa kolmituntisia perheille ilmaisia lapsiparkkeja järjestetään niin arki-iltaisin kuin lauantaipäivisin. Mitä lapsiparkissa tehdään, se selviää jutusta.

Haukiputaan seurakunnan lastenohjaajat Anne Isojämsä ja Outi Perätalo sekä lastenohjaajaopiskelija Armi Similä laittavat leluja ja pelejä esille. Parkkitalo odottaa lattialla pieniä autoilijoita, ja minikeittiön pöydällä kori on täynnä vihanneksia, juureksia ja hedelmiä.

Tila on viihtyisä, iso sohva kutsuu istumaan, ja kirjat laatikossa odottavat lukijoitaan. Kaikki on valmista tiistai-illan lapsiparkkia varten.

Neljän aikaan iltapäivällä Wirkkulan ovi käy. Haukiputaalainen Elisa Vänttilä tulee paikalle neljän lapsensa kanssa. Lari, Hertta, Miro ja Sara jättävät ulkovaatteet naulakkoon ja astuvat iloisina leikkitilaan.

Pikkuinen Sara on paikalla ensimmäistä kertaa, mutta kulkee rohkeasti isompien perässä.

– Tämä on aivan huippua toimintaa, kiittelee äiti.

– Mieheni tekee reissutyötä, joten olen paljon yksin lasten kanssa. On hienoa, että voin tuoda pienemmät lapset tänne muutamaksi tunniksi. Tänään minulla oli ajatuksena leipoa kotona isompien lasten kanssa, mutta päätimmekin käydä Ideaparkissa.

– Lapset lähtevät tänne todella mielellään, välillä he jopa kyselevät, miksi emme mene useammin Wirkkulaan, jatkaa Vänttilä.

– Saran kanssa olen käynyt myös seurakunnan perhekerhossa. Tykkään näistä toiminnoista.

Vaikka Vänttilää hieman mietityttää, miten Sara suostuu jäämään lapsiparkkiin ilman äitiä, on huoli turha. Tyttö touhuaa tyytyväisenä, eikä ihmettele ollenkaan, minne äiti hävisi.

Lastenohjaaja Anne Isojämsä kertoo, että yleensä lapsia on paikalla maksimissaan 15.

– Tulijoita olisi enemmänkin, meillä on aina muutama lapsi varasijalla. Lasten ikäjakauma on 0–6 vuotta, eniten paikalla on yleensä 3–5-vuotiaita. Jos mukana on alle vuoden ikäisiä, ryhmän koko on pienempi. Sen ikäinen tarvitsee koko ajan aikuisen vierelleen, kertoo Isojämsä.

– Lapsiparkkiin ilmoittautuminen alkaa aina viikkoa aiemmin, ja ryhmä täyttyy päivässä.

Lapsiparkki järjestetään kahden viikon välein. Joka toisen kerran vetää Lapsirikas-toiminta, ja joka toisen kerran Haukiputaan seurakunnan lastenohjaajat.

Ryhmässä on jonkin verran vaihtuvuutta, mutta paljon myös samoja lapsia.

– Pyrimme siihen, että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus tuoda lapsi tänne, annamme tilaa myös uusille tulijoille. Tämän tiistain lapsimäärä on 12. Viime hetkellä tuli peruutuksia, koska lapset olivat sairastuneet, kertoo Isojämsä.

Wirkkula täyttyy lasten äänistä ja leikin riemusta. Kaikki ovat kavereita keskenään, kukaan ei ole yksin. Muutaman tunnin aikana ehditään tehdä monenlaista: lukea, ajaa autolla, lentää helikopterilla, pilkkoa hedelmiä ja vihanneksia, keittää sipulilla höystettyä kahvia, leipoa, silittää vaatteita, ja soittaa puhelimella.

Ketään ei itketä, kukaan ei odota ovella kotiin hakijaa.

Ohjaajilla on myös mukavaa: täällä pääsee mukaan mitä mielikuvituksellisimpiin juttuihin. Ja välillä vain istutaan, kuunnellaan satuja ja jutellaan. Halataan ja hakeudutaan syliin.

Voin hyvin yhtyä Elisa Vänttilän sanoihin: tämä on aivan huippua toimintaa!

Lapsiparkki tarjoaa vanhemmille tauon

  • Haluatko rauhassa siivota tai käydä kaupassa tai vaikka hetken ihan omaa aikaa? Lapsiparkkiin voi tuoda pienen lapsen joko koko ajaksi tai osaksi aikaa.
  • Lapsiparkissa touhutaan yhdessä leikkien, laulaen ja askarrellen. Kristillinen kasvatus on osa lapsiparkkia, hiljennymme yhdessä esimerkiksi kuuntelemaan Raamatun kertomusta.
  • Oulussa lapsiparkkitoimintaa on Haukiputaan seurakunnan lisäksi Karjasillan, Kiimingin ja Oulunsalon seurakunnissa.
  • Lue lisää lapsiparkeista osoitteessa www.oulunseurakunnat.fi/tule-mukaan/lapsille-ja-lapsiperheille/lapsiparkit
  • Limingassa on parkkikerho 1–6-vuotiaille liminkalaisille lapsille kello 9–11 keskiviikkoisin Limingan rauhanyhdistyksellä, torstaisin Tupoksen Vanamossa. Parkkikerho on maksuton ja siihen on ilmoittautuminen. Lisätietoa Limingan seurakunnan Facebook- ja Instagram-sivuilla.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää