Iskelmän lempeitä melodioita kuullaan Tuiran kirkossa

Luvassa on ilta rakkaudelle, valolle, toivolle ja iskelmälle – Tule, vaikket olisi ennen kirkkoon tullut. kannustavat illan ideoija Pirjo Kangas ja solistina kuultava Tiina Pitkänen.

– Parhaat ideat ovat sellaisia, jotka eivät jätä rauhaan, Pirjo Kangas kertoo.

Sellainen hänelle oli viime syksynä Pateniemessä järjestetty Koirien ja perheiden päiväkin. Se onnistui niin hyvin, että tapahtuma aiotaan toteuttaa uudelleen myös tänä vuonna.

Samoin Kangas toivoo käyvän kesäkuussa Tuiran kirkossa pidettävälle Rakkautta ja valoa -iskelmäkonsertille, johon ajatus on myös tullut häneltä.

– Sain idean konsertista jo ennen koronaa. Iskelmä sopii hyvin kirkkoon, onhan nykyään iskelmämessujakin, Kangas hehkuttaa.

Pirjo Kangas toimii Tuiran seurakunnan lastenohjaajana.

– Lasten parissa on koko ajan luovuuden lähteellä, heiltä on helppo ammentaa uusia ideoita.

Kankaan mukaan musiikilla on aina ollut suuri merkitys silloin, kun ihmisillä on vaikeaa.

– Iskelmät soivat sota-aikana rintamalla. Niitä kuunnellessa pääsi silloin – ja pääsee nyt hetkeksi pois omasta arjestaan, Kangas sanoo.

Artisti omasta seurakunnasta

Kun iskelmälaulaja Tiina Pitkänen aloitti Tuiran seurakunnan seurakuntasihteerinä, Pirjo Kangas rohkaistui kysymään häneltä, josko hän innostuisi ideasta. Hän todellakin innostui.

– Iskelmä on intohimoni. Sanoituksissa on sanomaa. Niissä puhutaan kristillisistä arvoista, kuten rakkaudesta, toivosta ja lohduttamisesta, Pitkänen kertoo.

 

Sanoituksissa on sanomaa. Niissä puhutaan kristillisistä arvoista, kuten rakkaudesta, toivosta ja lohduttamisesta.

 

Tiina Pitkänen on iskelmäartisti, jonka kalenterin korona-aika tyhjensi lähes täysin.

– Minun oli pakko lähteä etsimään muuta työtä ja oli hienoa löytää oma paikka seurakunnasta. Nyt minulla on työkokemusta jo Tuiran lisäksi Oulunsalon ja Haukiputaan seurakunnista, Pitkänen sanoo.

Seurakunnan ovea oli luontevaa kolkutella, sillä lämpiminä muistoina nousevat mieleen kokemukset rippikoulusta ja isosena olemisesta.

– Nuiskut, eli nuorten ihmissuhdekurssit ovat tuttuja, Pitkänen muistelee.

Pitkänen on laulanut iskelmiä jo 20 vuotta.

– Kävin vuosituhannen alussa Ikaalisissa artistivalmennuksen ja siitä eteenpäin olen esiintynyt paljon tanssilavoilla ja ravintoloissa. Tangomarkkinoiden finaalipaikka on ollut uran kohokohtia.

Iskelmätekstit sopivat kirkkoon

Pitkäsen mukaan iskelmämusiikki on hyvän energian tuoja. Musiikki auttaa käsittelemään vaikeitakin tunteita ja sanoittaa sielun syviä tuntoja, joita voi olla vaikea sanoa ääneen. Pitkäselle tärkeintä lauluissa on teksti. Jokainen laulu on huolella valittu.

– Haluan laulaa lauluja, joissa on sisältöä, Pitkänen toteaa.

Ohjelmistossa on tuttuja lauluja, kuten Aamu toi, ilta vei ja myös uudempaa tuotantoa Tiina Pitkäsen ohjelmistosta.

– Haluamme kutsua kirkkoon erityisesti niitä, jotka eivät usein kirkossa käy. Maailmassa on ollut aikamoista myllerrystä, nyt voisi olla aika istahtaa lempeiden melodioiden ja puhuttelevien tekstien äärelle, hän sanoo.

 

Nyt voisi olla aika istahtaa lempeiden melodioiden ja puhuttelevien tekstien äärelle.

 

Kangas ja Pitkänen ovat valmistautuneet myös kritiikkiin.

– Kirkko on pyhä paikka. Ilta on suunniteltu huolella ja on ollut tärkeää perehtyä laulujen teksteihin. Mitään kirkkoon epäsopivaa ei ole ohjelmassa, he lupaavat.

Kaksikko on silminnähden innostunut konsertista. He ovat valmistautuneet iltaan, kuten kaikkeen tärkeään: sydäntään kuunnellen. Tiina Pitkänen toivoo, että illan ohjelmistosta kuulija voi löytää samaistumispintaa omaan elämäänsä.

– Luvassa on ilta rakkaudelle, valolle, toivolle ja iskelmälle. Olisiko tämä suomalaisen kesäillan resepti, solisti kysyy arvoituksellisesti.

  • Rakkautta ja valoa -iskelmäkonsertti ti 14.6.2022 klo 18 Tuiran kirkossa. Tiina Pitkänen (laulu) Heikki Kalliobuska (kitara), Jyrki Perttu (basso), Mikko Kiiveri, (percussiot). Illan juontaa Pirjo Kangas. Vapaa pääsy.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää