Kanttorien oma kuoro konsertoi Pyhän Tuomaan kirkossa

Konsertissa kuullaan perinteistä hengellistä kuoromusiikkia.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kanttoreita kokoontuu kaksi kertaa vuodessa opintopäivään. Sen yhteydessä järjestetään aina myös konsertti. Nyt kanttorit konsertoivat 23. tammikuuta Pyhän Tuomaan kirkossa.

– Pohjois-Pohjanmaan kanttori-urkuriyhdistys ry on Suomen kanttori-urkuriliiton alaosasto. Yhdistys tarjoaa jäsenilleen muun muassa kollegiaalisuutta ja opintomatkoja, kertoo Tommi Hekkala.

Yhdistys tekee yhteistyötä Oulun konservatoriossa ja Oulun ammattikorkeakoulussa tapahtuvan kirkkomusiikkikoulutuksen kanssa.

– Opiskelijoita on mukana yhdistyksen koulutustapahtumissa. Me jo työelämässä olevat pääsemme tutustumaan tuleviin kollegoihimme ja opiskelijat pääsevät verkostoitumaan työelämässä oleviin, Hekkala kuvaa.

Opiskelijoita on myös mukana laulamassa opintopäivien konserteissa.

Opintomatkat avartavat

Tavoitteellisuutta yhdistystoimintaan tuovat koulutusten ja konserttien lisäksi opintomatkat. Niitä tehdään 3–5 vuoden välein. Viime vuonna opintomatka suuntautui Alankomaihin.

– Rotterdamissa ja Amsterdamissa vierailimme kirkkomusiikkioppilaitoksessa ja urkutehtaalla sekä lukuisissa kirkoissa. On mielenkiintoista nähdä, miten kirkko toimii muualla. Esimerkiksi Amsterdamin vanhin kirkko Oude kerk on seurakunnan käytössä vain viikonloppuisin. Suurimman osan ajasta se toimii museona.

 Kollegoiden tapaaminen on tärkeintä antia

– Opintomatkat ovat avartavia, mutta yhdistyksemme keskeisin merkitys on kollegoiden tapaaminen ja alamme ajankohtaisista aiheista keskusteleminen, Hekkala sanoo.

– Toisten tapaaminen on erityisen merkittävää pienten seurakuntien kanttoreille, maalaisseurakunnissa kanttori on yleensä ainoa muusikko.

– Yhteen tuleminen ja musiikin tekeminen yhdessä kaksi kertaa vuodessa on monelle toiminnan tärkein anti, Hekkala arvioi.

Tuiran kanttori Tommi Hekkala toimi Pohjois-Pohjanmaan kanttorikuoron taiteellisena johtajana kuusi vuotta. Tämän vuoden alusta lukien tehtävässä toimii tuomiokirkkoseurakunnan kanttori Lauri-Kalle Kallunki.

Musiikki on ennen kaikkea kokemisen asia. Kuulijan ei tarvitse kuin istua penkkiin ja nauttia – ottaa musiikin vastaan.

-Tommi Hekkala

 

 Pyhän Tuomaan kirkossa pidettävän konsertin ohjelmisto koostuu pääosin suomalaisesta perinteistä hengellisestä kuoromusiikista Pohjois-Pohjanmaan kanttorikuoron esittämänä.

– Musiikki on siitä kiitollinen taiteenlaji, että sitä ei tarvitse niin sanotusti ymmärtää. Musiikki on ennen kaikkea kokemisen asia. Kuulijan ei tarvitse kuin istua penkkiin ja nauttia – ottaa musiikin vastaan, Hekkala sanoo.

Hänen mukaansa hengellisen musiikin konsertissa esiintymistila tuo kokonaisuuteen oman lisänsä.

–  Kirkkotilaan saapuva asettuu erilaiseen mielentilaan kuin jossakin muussa esiintymistilassa. Myös ohjelmisto ohjaa tietynlaiseen moodiin: virret ovat jo itsessään hartautta.

Hieno kokemus yleisölle on myös yhdessä esiintyjien kanssa laulettava virsi.  Yhteisvirsi kajahtaa voimallisesti, Hekkala lupaa.

Kanttoreilla myös oma kvartetti

Konsertissa kuullaan lisäksi urkumusiikkia sekä Oulun kanttoreista koottua kvartettia. Siinä laulavat Hekkalan lisäksi Tuomo Rahko Kiimingistä, Kaisa Säkkinen Haukiputaalta ja Henna-Mari Sivula tuomiokirkkoseurakunnasta.

– Olemme saaneet palautetta siitä, miten äänemme sopivat yhteen. Olemme mielissämme, että tällainen kokoonpano ja laulukemia on löytynyt.

Hekkalan mukaan kvartetti on tehnyt keikkoja harvakseltaan.

Ensi kesään on suunnitteilla oma konsertti osana Haukiputaan seurakunnan kesämusiikkisarjaa.

 

Yhdistys toiminut jo vuodesta 1950

  • Pohjois-Pohjanmaan Kanttori-urkuriyhdistys ry on Suomen kanttori-urkuriliiton (SKUL) alaosasto, joka perustettiin marraskuussa 1950.
  • Yhdistykseen kuuluu kanttoreita Oulun tuomiorovastikunnan sekä Limingan ja Koillismaan rovastikuntien seurakunnista: Kuivaniemeltä Pyhännälle ja Hailuodosta Kuusamoon. Viime vuosina mukaan on tullut myös Kainuun kanttoreita.
  • Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Hailuodon kanttori Mari Liukkonen.
  • Kanttorit kokoontuvat kaksi kertaa vuodessa opintopäivään jossakin alueensa seurakunnassa.
  • Ulkomaan opintomatkakohteita 2000-luvulla ovat olleet Pietari, Luulaja, Pariisi, Lontoo, Oslo, Berliini, Amsterdam ja Rotterdam.
  • Pohjois-Pohjanmaan kanttorikuoro on julkaissut neljä CD-levyä.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää