Kauneimmat joululaulut goes Runoilta

Sanataidetta ja joululauluja yhdistävä tapahtuma kunnioittaa edesmenneen ja pidetyn kulttuuripapin elämäntyötä.

Suomen Lähetysseuran Kauneimmat Joululaulut -konsepti täyttää tänä vuonna pyöreät 50 vuotta. Oululainen Karjasillan seurakunta järjestää joulukauden aikana useita, teemapohjaisia joululaulutapahtumia esimerkiksi lapsille, nuorille ja perheille.

Yksi mielenkiintoisimmista teemailloista on Joululaulut goes Runoilta -tapahtuma, jossa joululaulut törmäytetään yhteen runouden kanssa. Ilta kietoutuu vahvasti lokakuussa menehtyneen, kulttuuripappina tunnetun Juha ”Vähis” Vähäkankaan jättämän perinnön ympärille.

 

Emme halua ajaa kulttuuri- ja kirjallisuuspainotteisia tapahtumia seurakunnassa alas.

 

– Sain pian Vähiksen kuoleman jälkeen useita, järkyttyneitä puheluita seurakuntalaisilta, joita tutun papin poismeno oli koskettanut. He tuntuivat tarvitsevan tilan ja paikan, jossa he voivat kokoontua juuri sen asian äärelle, mitä Vähis on vuosikaudet heille tarjoillut, Karjasillan seurakunnan lähetyssihteeri Paula Rosbacka kertoo.

Runot koskettavat henkilökohtaisella tasolla

Joululaulut goes Runoilta -tapahtuman ajatuksena on se, että yhteislaulujen väleissä vapaaehtoiset seurakuntalaiset pääsevät lausumaan kirkkoväelle omavalintaisia, henkilökohtaisella tasolla koskettaneita runoja.

Lausujina toimivat Aila Valtavaara, Anna-Maija Kurttila, Elsi Salovaara, Rita Kumpulainen, Hilkka Patja sekä Outi Metsikkö.

Tapahtuman koordinaattorina toimivan Rosbackan mukaan luvassa on myös jotakin erityistä.

– Alkutalvelle suunniteltu, Risto Kormilaisen runoihin perustuva runoilta jouduttiin perumaan Vähiksen äkillisen kuoleman vuoksi. Hannu Tarvas oli asian tiimoilta yhteydessä Kormilaiseen, joka halusi kirjoittaa kyseistä iltaa varten muistorunon. Runo kuullaan tapahtumassa Tarvaksen lausumana.

Vahva jouluperinne säilyy

Vähiksen toteuttama kulttuuripainotteinen seurakuntatyö on Rosbackan mukaan Suomen mittakaavassa harvinaista. Peruspapin työnkuvaan tai ammattivaatimuksiin ei tyypillisesti listata laajaa kirjallisuus- ja runotuntemusta, jota Vähis kantoi mukanaan.

– Emme halua ajaa kulttuuri- ja kirjallisuuspainotteisia tapahtumia seurakunnassa alas. Kauneimmat joululaulut goes runoilta -tapahtuma on tavallaan alku uudenlaiselle käynnistysvaiheelle. Onneksi seurakuntalaisista löytyy myös runsaasti itseohjautuvia ihmisiä, jotka pitävät omalla toiminnallaan esimerkiksi kirjallisuuspiirien jatkumisesta huolta.

Kauneimmat joululaulut -tapahtuma on Rosbackan mukaan monelle joulukirkon lisäksi ainoita hetkiä vuodessa, jolloin ollaan kosketuksessa kirkkoon tai seurakunnan toimintaan. Kynnys kirkkoon tulemiseen on matala, kun väkeä on paikalla runsaasti ja tapahtuman rakenne on tuttu.

– Yhdessä laulaminen on tärkeää: Kauneimpiin joululauluihin tullaankin usein perhekunnittain. Se pysyy vuodesta toiseen vahvana jouluperinteenä.

Kauneimmat joululaulut goes Runoilta sunnuntaina 11.12. klo 18 Kastellin kirkossa. Musiikista vastaa Chapel Band Oulu ja säestyksestä Riitta Piippo.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää