Kesäkuu palauttaa seurakuntalaiset jumalanpalveluksiin

Niin pappi kuin seurakuntalainen riemastuivat piispojen ohjeistuksesta avata messut viikkojen jälkeen seurakuntalaisille. Paluu lähemmäksi normaalitilannetta mahdollistuu kesän alussa.

|

Jumalanpalveluksia ryhdytään kesäkuun alussa viettämään läsnä olevan seurakunnan kanssa. Näin piispat ovat ohjeistaneet seurakuntia tällä viikolla.

Uutinen tekee iloiseksi Tuiran kirkkoherran Niilo Pesosen.

– Monen viikon jälkeen pääsemme vihdoin viettämään messua, jossa voi olla paikalla seurakuntalaisia, hän riemuitsee.

Kirkkotilojen avautuminen seurakuntalaisille mahdollistuu, koska 1. kesäkuuta alkaen 50 hengen  kokoontumiset ovat sallittuja. Jumalanpalveluksissa voidaan viettää myös ehtoollista.

Jumalanpalveluksia, joissa ovat olleet läsnä vain niiden toimittajat, on järjestetty maaliskuusta saakka.

Piispojen ohje messujen avaamisesta seurakuntalaisille on linjassa hallituksen tekemien, kokoontumisten väkimäärää koskevien päätösten kanssa. Niiden mukaan Suomessa sallitaan kesäkuun alusta 50 hengen kokoontumiset.

Tarkempia ohjeita on vielä tulossa piispoilta

Piispat korostavat, että jumalanpalveluksen osanottajien turvallisuus tulee varmistaa huolehtimalla muun muassa turvaetäisyyksistä. Mikäli kirkkotila on pieni, väkimäärää voidaan joutua rajaamaan alle 50 hengen.

Vaikka kirkkojen ovet  ovat avautumassa seurakuntalaisille, piispat suosittavat, että jumalanpalveluksia välitetään edelleen seurakuntalaisille verkossa.

Pesosen mukaan piispoilta on tulossa tarkentavia ohjeistuksia keinoista, joilla jumalanpalveluksissa vaalitaan turvallisuutta.

– Oletan, että esimerkiksi ehtoollisen viettämiseen tulee vielä tarkempia ohjeita. 50 hengen rajoituksesta pidämme kiinni.  Ketään on vaikea jättää ulos messusta, siksi yksi mahdollisuus on viettää pyhäaamuna kaksi messua peräkkäin.

– Jatkamme messujen välittämistä verkossa, ja se saattaa laskea osallistujia kirkkotiloissa, Pesonen arvioi.

Hän toteaa, että riskiryhmään kuuluville suositellaan edelleen osallistumista kotoa käsin jumalanpalveluksiin.

 

Miten ehtoollista voisi nauttia turvallisesti? Käytännönohjeita kaivataan kipeästi seurakunnissa kirkon johdolta.

”Kirkkoon on varmasti pyrkimässä muitakin kuin minä”

Oululainen Anna-Mari Wartiainen käy ahkerasti jumalanpalveluksissa. Hän kertoo jo kaivanneensa kovasti mahdollisuutta viettää messua yhdessä toisten kanssa.

Wartiainen arvelee, että kirkkoon on kesäkuun alussa pyrkimässä monia muitakin kuin hän.

– Kyllä järjestelyt tuolloin mietityttävät, mutta ei minua pelota mennä kirkkoon muiden mukana.

Netin kautta välitettävistä jumalanpalveluksista Wartiainen ei ole henkilökohtaisesti innostunut. Niistä puuttuu se jokin tunne, jonka tavoittaa vain paikan päällä kirkossa, hän sanoo.

Vuonna 2019  yhteen jumalanpalvelukseen osallistui keskimäärin  81 ihmistä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää