Kirkko kutsui puoluejohtajat arvokeskusteluun

Tiistaina 28. helmikuuta eduskuntapuolueiden edustajat keskustelevat tunnin ajan arvoista Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kutsumina. Helsingin tuomiokirkossa pidettävää tilaisuutta voi seurata etänä kirkon YouTube-kanavalta.

|

Millaisten arvojen pohjalle rakennamme tulevaisuuden Suomea? Miten voimme rakentaa turvaa, toivoa ja luottamusta yhteiskuntaan ja ihmisten arkeen? Mitkä arvot ja vapaudet vaativat puolustamista Suomessa vuonna 2023? Miten varmistamme, että kukaan ei jää yksin? Mikä on kirkon ja uskontojen rooli tulevaisuuden yhteiskunnassa?

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on kutsunut eduskuntapuolueiden puheenjohtajat keskustelemaan arvoista. Keskustelua johdattelevat arkkipiispa Tapio Luoma ja Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä. 

Tilaisuus järjestetään tiistaina 28.2. kello 10.30–11.30 Helsingin Tuomiokirkon kryptassa ja sitä voi seurata verkossa Kirkon YouTube-kanavalla

Keskustelussa ovat mukana nykyisten eduskuntapuolueiden edustajat:  puheenjohtaja Li Andersson (Vasemmistoliitto), puheenjohtaja Sari Essayah (Suomen Kristillisdemokraatit), puheenjohtaja Maria Ohisalo (Vihreät), puheenjohtaja Petteri Orpo (Kokoomus), puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero (SDP), puheenjohtaja Annika Saarikko (Keskusta), varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen (Perussuomalaiset) sekä  varapuheenjohtaja Henrik Wickström (RKP).

Keskustelussa pohditaan kirkon hallitusohjelmatavoitteiden sisältöä

Suomalaisen yhteiskunnan arvot ja valinnat ovat tulleet perinpohjaisesti haastetuksi kuluvan hallituskauden aikana. Koronapandemia, sota Ukrainassa, ilmastokriisi ja luontokato sekä talouden tilan heikkeneminen ovat tuoneet meidät yhteiskuntana perimmäisten inhimillisten ja yhteiskunnallisten kysymysten äärelle.

Usko hyvään huomiseen on ollut koetuksella, kun terveytemme, turvallisuutemme ja taloutemme perusteet ovat uhattuina.

Kirkon hallitusohjelmatavoitteissa tiivistetään seuraavan vaalikauden tärkeimmäksi tehtäväksi ihmisten luottamuksen ja tulevaisuususkon vahvistaminen. Kirkko haluaa olla mukana rakentamassa sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää yhteiskuntaa, jossa pidämme huolta jokaisesta apua tarvitsevasta ja kannamme vastuuta yhteisestä luomakunnasta.

Yhteiskunnan kriisitilanteissa on nähty, että kirkko voi omalla toiminnallaan ja läsnäolollaan luoda turvaa, toivoa ja luottamusta suomalaisten arkeen. Henkisen kriisinkestävyyden vahvistaminen on tulevaisuudessakin seurakuntien perustyötä, ja sen merkitys on huomioitu myös yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa.

Kirkko on julkaissut seitsemän hallitusohjelmatavoitetta. Arvokeskustelussa puoluejohtajat on kutsuttu pohtimaan näiden tavoitteiden sisältöä:

  1. Eriarvoisuuden vähentäminen vahvistaa yhteiskuntarauhaa
  2. Nuorten hyvinvointiin panostaminen luo tulevaisuususkoa
  3. Tasapainoinen aluekehitys rakentaa luottamusta
  4. Uskonnonvapaus tuo turvaa ja toivoa ihmisten elämään
  5. Uskontolukutaito vahvistaa keskinäistä ymmärrystä
  6. Oikeudenmukaisuuden ja solidaarisuuden edistäminen rakentaa turvallisempaa maailmaa
  7. Ilmastokestävän elämäntavan edistäminen on hyvinvoinnin perusta

Tavoitteiden sisältöön voi tutustua tarkemmin kirkon hallitusohjelmatavoitteista kertovalla verkkosivulla.

Tiistaina pidettävä tilaisuus on katsottavissa myös jälkikäteen tallenteena Kirkon YouTube-kanavalla.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää