Kirkkoherran virka tuli hakuun Lumijoella

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli päätti, että Lumijoen seurakunta voi ryhtyä hakemaan kirkkoherraa. Huhtikuun loppupuolella hakijat haastatellaan. Silloin selvinnee myös, milloin seurakuntalaiset pääsevät äänestämään uutta kirkkoherraa.

Ennen kirkkoherran viran haettavaksi julistamista tuomiokapituli pyysi seurakuntaa arvioimaan ja kuvaamaan seurakunnan tulevaisuudennäkymiä muun muassa talouden ja seurakunnan väkiluvun kehityksen näkökulmasta.

Tuomiokapituli tarkasteli Lumijoen kirkkoneuvoston laatimaa selvitystä viime viikon kokouksessaan.  

– Istunnossa todettiin, että vaikka seurakunta on pieni, sen talous on riittävän varmalla pohjalla ja kunnan väestörakenne on toivoa antava: syntyneiden ja kuolleiden määrä on tasapainossa, sanoo vs. hiippakuntapastori Seija Helomaa.

”Lumijoen katsottiin pärjäävän itsenäisenä”

Rekrytointi-ilmoituksessa seurakuntaa kuvataan noin 1700 jäsenen velattomaksi, ikärakenteeltaan nuoreksi seurakunnaksi.

Velattomuus ei kuitenkaan yksistään ratkaissut sitä, että kirkkoherran virka voitiin avata haettavaksi. 

– Asiaa arvioitiin kokonaisuutena ja päätös on monen tekijän summa. Tiivistetysti voi sanoa, että Lumijoen seurakunnan katsottiin edelleen pärjäävän itsenäisenä, Helomaa sanoo.

Viime vuoden lopulla kunnan väkiluvusta alle 15-vuotiaita oli 25 prosenttia, 11–64-vuotiaita oli 55 prosenttia ja yli 64-vuotiaita 20 prosenttia.

Kirkkoon kuuluminen on säilynyt suhteellisen korkeana. Viime vuoden lopulla lumijokisista 82,5 prosenttia kuului kirkkoon. Seurakunnan jäseniä oli joulukuun lopussa 1676.

Seurakunnan vuosikate vuonna 2022 oli vähän yli 39 000 euroa positiivinen ja tilikauden tulos oli noin 16 000 euroa.

Tämän vuoden talousarvioehdotuksessa vuosikate on hiukan vajaat 22 000 euroa positiivinen. Tilikauden tuloksen arvioidaan olevan 1 690 euroa miinuksen puolella.

Huhtikuussa selviää, onko  hakijoita paljon vai vähän

Kirkkoherran viran haku päättyy 4. huhtikuuta.

Pieniin, yhden tai kahden papin seurakuntiin on viime aikoina ollut melko vähän hakijoita: esimerkiksi Tervolassa ja Ylitorniolla kirkkoherran virkaan oli yksi hakija, Kärsämäellä ja Toholammilla hakijoita oli kaksi.

Helomaa uskoo, että Lumijoelle hakijoita riittää. 

– Lumijoki on kivan kompakti seurakunta aika lähellä Oulua. Lumijoen kokoisessa yksipappisessa seurakunnassa voi aidosti tulla seurakuntalaisten kanssa tutuksi. Kuka Lumijoelle sitten valitaankin, hän pääsee tekemään aivan papin työn ydinasioita.

Seurakuntalaiset pääsevät äänestämään

Tuomiokapituli haastattelee hakijat 25. huhtikuuta. Helomaa pitää mahdollisena, että samassa kokouksessa päätetään myös jo ehdokkaiden vaalisijat.

Jos hakijoina on iso joukko keskenään hyvin tasavahvoja hakijoita, vaalisijan asettaminen saattaa siirtyä tuomiokapitulin seuraavaan kokoukseen.

Lumijoen kirkkoherranviran täyttämisessä käytetään välitöntä vaalitapaa. Toisin sanoen seurakuntalaiset pääsevät äänestämään.

Vaalin ajankohta päättäneen todennäköisesti tuomiokapitulin huhtikuun istunnossa.

Kirkkoherran virka tuli avoimeksi, kun sen viranhaltija Erja Oikarinen irtisanoutui 1.1.2024 alkaen tultuaan valituksi kirkkoherraksi Kempeleeseen. Lumijoen seurakunnan kirkkoherran tehtävää hoitaa Olli Lohi.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää