Kirkolliskokous määritteli valtion rahoituksen jakoperusteita
Kirkolliskokouksen päätöksiä 7.11.2024.
Kirkolliskokous hyväksyi istunnossaan 7.11. Kirkon keskusrahaston toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2025–2027. Kirkon keskusrahastomaksu pysyy 6,5 prosentissa vuonna 2025. Talousarvio on 2,2 miljoonaa euroa ylijäämäinen.
Kärkihankkeet vuosille 2025–2026 ovat Hiilineutraali kirkko, Vanhan testamentin kääntäminen mobiiliympäristöön, rekrytoinnin kehittäminen sekä Digi@Kirkko-hanke, jonka tavoitteena on edistää kirkon toimintaa kehittävää tekoälykyvykkyyttä.
Kärkihankkeet ovat kirkon yhteisiä hankkeita, joilla tavoitellaan merkittävää vaikutusta kirkon tai Kirkkohallituksen toimintaan. Kärkihankkeiden määräraha vuonna 2025 on yhteensä 688 000 euroa.
Kirkolliskokous keskusteli vilkkaasti valtion rahoituksen jakoperusteista.
Valtion rahoitus jaetaan seurakunnille vuonna 2025 niin, että nykyisiä kunnan väkilukuun perustuvia jakoperusteita käytetään 50 prosentin painoarvolla ja Kirkkohallituksessa valmisteltuja uusia jakoperusteita 50 prosentin painoarvolla. Uudet jakoperusteet ovat kunnan asukasluvun lisäksi kuolleiden ja haudattujen määrät sekä suojeltujen rakennusten määrään perustuva kulttuuriperintöindeksi.
Kirkkohallituksen esityksestä poiketen kirkolliskokous päätti, että myös vuonna 2026 käytetään samoja jakoperusteita kuin vuonna 2025. Kirkkohallituksen esityksessä vuonna 2026 olisi käytetty kokonaisuudessaan uusia jakoperusteita. Valtion rahoituksen jakoperusteista päättää kirkolliskokous vuosittain talousarvion yhteydessä.
Kirkon keskusrahaston suunnitellut investointimenot ensi vuodelle ovat yhteensä 0,9 miljoonaa euroa. Tästä uuden Lukkari-verkkoalustan investointimenon osuus on 0,6 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä 96 prosenttia seurakunnista ja seurakuntayhtymistä julkaisee verkkosivustonsa Kirkon viestinnän ylläpitämällä Lukkari-alustalla.
Kirkolliskokouksen talousvaliokunta pitää kannatettavana tavoitetta, jonka mukaan Kirkon keskusrahaston tulisi kokonaisuutena sopeutua kerralla niin, että sen toimintaa voidaan johtaa ja kehittää ilman jatkuvaa sopeutustarvetta. Kirkkohallituksen täysistunto käynnisti syyskuussa 2024 muutoshankkeen, jonka tavoitteena on kolmen miljoonan euron säästöt Kirkkohallituksessa vuoteen 2029/2030 mennessä.
Kirkolliskokouksen määräenemmistösäännöksen muuttaminen palautui valiokuntaan
Kirkolliskokous käsitteli istunnossaan määräenemmistösäännöksen muuttamista yleisvaliokunnan mietinnön pohjalta. Puheenvuoroja ja kommenttipuheenvuoroja käytettiin lähes 80.
Erityisesti määräenemmistön suuruudesta käytiin vilkasta keskustelua. Nykysäädösten mukaan muun muassa kirkon uskoa, tunnustusta ja oppia koskevissa kysymyksissä tarvitaan kolmen neljäsosan määräenemmistö.
Asian käsittely palautettiin äänestyksen jälkeen yleisvaliokuntaan. 53 edustajaa äänesti palauttamisen puolesta, samoin jatkamisen puolesta äänesti 53. Tällöin puheenjohtajan ääni ratkaisi, ja asia palautettiin valiokunnan käsittelyyn.
Mietinnön taustalla on toukokuussa 2024 tehty edustaja-aloite, jonka mukaan kirkolliskokouksen päätöksenteossa edellytetään tällä hetkellä turhaan määräenemmistöä sellaisiin kirkkolain ja -järjestyksen pykäliin, jotka eivät koske kirkon uskoa tai perustehtävää.
Toukokuussa 2024 tehdyn aloitteen allekirjoittajat katsovat, että näiden osalta tulisi luopua määräenemmistövaatimuksesta. Aloitteessa esitettiin myös, että määräenemmistöksi riittäisi kaksi kolmasosaa nykyisen kolmen neljäsosan sijaan.
Kirkolliskokouksen nykyisellä 109-jäsenisellä kokoonpanolla kolmen neljäsosan määräenemmistö tarkoittaa 82 edustajaa. Kahden kolmasosan määräenemmistö tarkoittaisi 73 edustajan ääntä. Yksinkertainen enemmistö tarkoittaisi puolestaan 55 ääntä.
Yleisvaliokunnan mietintö 2/2024 edustaja-aloitteesta 2/2024 Määräenemmistösäännöksen muuttaminen
Seuraa kirkolliskokousta verkossa
Kirkolliskokouksen asiakirjat (työsuunnitelma ja vireillä olevat asiat) löytyvät kirkolliskokouksen verkkosivuilta. Myös päiväjärjestykset eli luettelot täysistunnoissa käsiteltävistä asioista ja niihin liittyvistä asiakirjoista julkaistaan samoilla sivuilla. Sivuilta löytyvät myös linkit täysistuntojen striimauksiin ja tallenteisiin sekä Domus-palveluun, josta löytyvät kirkolliskokouksen asiakirjat.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.