Kirkolliskokous nuiji päätöksiä, edustajat muistuttivat rukouksessaan siviilien suojelemisesta sodassa
Toimikautensa viimeiseen istuntoon kokoontunut kirkolliskokous päätti muun muassa uusista, ihmisläheisistä rukouksista, joita on tarkoitus käyttää kirkollisissa toimituksissa, kuten kastejuhlissa. Kirkolliskokousedustajat julkaisivat myös vetoomuksen Gazan rauhan puolesta: ”Geneven sopimusta humanitäärisen oikeuden noudattamisesta ja siviilihenkilöiden suojelemisesta täytyy noudattaa. ”
Kirkollisiin toimituksiin – kaste, konfirmaatio, avioliittoon vihkiminen ja siunaaminen sekä hautaan siunaaminen – on tulossa uusia rukouksia.
Uudet, niin kutsutut kollehtarukoukset liittyvät vahvasti koolla olevien ihmisten elämäntilanteeseen.
Ne ovat kielellisesti aiempaa selkeämpiä ja ymmärrettävämpiä. Selkeyttä on pyritty lisäämään muun muassa käyttämällä yleiskielisiä sanoja ja vertauskuvia. Osa rukouksista on selkokielisiä.
Kirkolliskokous päätti lisäksi viime viikolla esittää valtioneuvostolle, että se ryhtyisi toimenpiteisiin yhteistoimintalain säätämiseksi kirkkoon.
Lain tarkoituksena on edistää muun muassa työpaikoilla toimintakulttuuria, jossa työnantaja ja henkilöstö toimivat toistensa oikeuksia ja velvollisuuksia kunnioittaen ja ottaen samalla huomioon toistensa edut.
Kirkolliskokous antoi kirkkohallitukselle tehtäväksi kiinnittää erityistä huomiota kiusaamisen vastaiseen työhön seurakunnissa. Seurakuntien käytössä olevan Turvallinen seurakunta -asiakirjan ja verkkoaineiston päivitys on käynnissä parhaillaan.
Riittäisikö yksi
äänestyslippu?
Kirkkohallitus tutkii yhden äänestyslipun käytäntöä yhtymien seurakuntavaaleissa. Selvitettävänä on vaalien hylätyt äänet, niiden syyt ja vaikutukset seurakuntayhtymien vaalien tuloksiin.
Tällä hetkellä seurakuntayhtymissä käydään seurakuntavaaleissa kahden lipun vaalit.
Kirkossa vahvistetaan viranomaisyhteistyötä uskontorauhan edistämiseksi perustus-, uskonnonvapaus- ja yhdenvertaisuuslakien pohjalta.
Kirkkohallitus tarjoaa jatkossa ohjeistusta, materiaaleja sekä koulutusta kristinuskoon kääntyneiden maahanmuuttajien tai uskonnottomien kohtaamiseen.
Kirkolliskokous myönsi vuonna 2018 palaneen Kiihtelysvaaran kirkon rakentamiseen 500 000 euron avustuksen.
Uudet edustajat kirkolliskokoukseen valitaan hiippakunnissa helmikuussa 2024.
”Tilanne on
kestämätön”
Kirkolliskokousedustajien vetoomus Gazan rauhan puolesta sisälsi kokemuksen järkytyksestä:
”Kaikkivaltias ja iankaikkinen Jumala, Isä ja Poika ja Pyhä Henki, me kunnioitamme ja ylistämme sinua. Sinä olet ainoa turvapaikkamme levottomassa maailmassa.”
Gazan pommitukset ja Hamasin terroriteot järkyttävät syvästi. Pitkään jatkunut konflikti on kärjistynyt sodaksi ja silmittömäksi väkivallaksi. Yli 10 000 ihmistä on kuollut, joista lähes puolet on lapsia ja valtaosa heistä Gazassa, josta ei ole päässyt sotaa pakoon.
“Me rukoilemme kaikkien nykytilanteen epäoikeudenmukaisuuden ja väkivallan uhrien puolesta. Me rukoilemme niiden puolesta, jotka ovat vastuussa epäoikeudenmukaisuudesta ja väkivallasta kaikissa muodoissaan.”
Tilanne on siviilien kannalta kestämätön. Ruokaa, puhdasta vettä ja lääkintätarpeita ei saada perille. Geneven sopimusta humanitäärisen oikeuden noudattamisesta ja siviilihenkilöiden suojelemisesta täytyy noudattaa.
“Me rukoilemme että avaisit maailman, israelilaisten ja palestiinalaisten silmät näkemään oikeuden ja sovituksen. Auta meitä näkemään, että yhden ihmisen turvallisuus ja vapaus riippuu muiden turvallisuudesta ja vapaudesta.”
Me kirkolliskokousedustajat vaadimme välitöntä tulitaukoa alueelle. Se mahdollistaisi humanitäärisen avun pääsyn Gazaan, pysäyttäisi laittomat hyökkäykset ja mahdollistaisi neuvottelut panttivankien vapauttamiseksi. Riippumatonta sotarikostutkintaa ei voida käynnistää ennen voimassaolevaa tulitaukoa.
“Auta meitä löytämään tapoja rohkaista ihmisiä avaamaan sydämensä ja tunnustamaan heidän osallisuutensa menneissä epäoikeudenmukaisuuksissa, ja löytämään tapoja rakentaa lapsille oikeutettu ja turvallinen tulevaisuus. Anna meille viisautta ja rohkeutta tässä vaikeassa tehtävässä. Kun olosuhteiden kuormat painavat meitä epätoivoon, tule, Pyhä Henki, ja uudista voimamme ja toivomme.”
Tunnemme itsemme voimattomaksi Gazan konfliktia seuratessa. Kristittyinä voimme kuitenkin aina turvautua kaikkivaltiaaseen Jumalaan. Rukouksen voimaa ei kukaan voi viedä meiltä pois.
Kokousedustajien rukous pohjautuu Jordanian ja Pyhän maan evankelis-luterilainen kirkon piispa Munib Younanin rukoukseen, jonka on suomentanut opettaja, teologian tohtori Jukka Helle.
Rukouksen allekirjoitti nelisenkymmentä kirkolliskokousedustajaa.
Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.