Vainoraportti listasi jälleen 50 maata, joissa kristityt kokevat vähintään vakavaa vainoa

Pohjois-Korea pysyi vainoraportin kärkimaana, mutta kristityt ovat yhä ahtaammalla myös Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Vähintään vakavaa vainoa kokee noin 365 miljoonaa kristittyä.

Joka seitsemäs maailman kristitty kokee vakavaa vainoa uskonsa vuoksi.

Kansainvälinen Open Doors -järjestö julkaisee vuosittain listan 50 valtiosta, joissa kristityt kohtaavat voimakkainta vainoa.

Tämänvuotisen vainoraportin mukaan väkivaltaiset islamistit ja itsevaltaiset hallinnot uhkaavat Afrikan kristittyjä. Myös vaaleihin valmistautuvassa Intiassa kristittyjen tilanne on vaikea.

Raamatun omistaminen on rikos Pohjois-Koreassa

Vainoraportin ykköstilalla on Pohjois-Korea, missä kristityksi paljastuminen tarkoittaa käytännössä kuolemantuomiota.

Kristityt joko tapetaan tai viedään poliittisina rikollisina työleireille, joiden raskaista oloista harvat selviävät hengissä. Sama kohtalo odottaa myös paljastuneiden perheenjäseniä.

Eri puolilla maata sijaitsevilla työleireillä arvioidaan olevan kymmeniä tuhansia kristittyjä.

Joulukuussa 2020 säädetyn lain mukaan on vakava rikos olla kristitty tai omistaa Raamattu.

Nigeriassa uskon vuoksi kuoli useampi kuin muissa maissa yhteensä

Nigeriassa surmataan uskonsa vuoksi vuosittain enemmän kristittyjä kuin muualla maailmassa yhteensä.

Uskonsa vuoksi tapetuista kristityistä neljä viidesosaa sai surmansa Nigeriassa. Maa sijaitsee ääri-islamismin ja itsevaltaisten hallintojen leimaamalla alueella. Alueen 26 valtiosta 15 on vainoraportissa kärkisijoilla.

Islamilaisten militanttien ja aseistettujen rikollisten muodostama terroriuhka kohdistuu erityisesti maan muslimienemmistöisissä pohjoisosissa asuviin kristittyihin.

Hyökkäykset ovat usein brutaaleja. Niihin voi kuulua omaisuuden tuhoamista, sieppauksia ja lunnasvaatimuksia, seksuaalista väkivaltaa ja tappamista. Kristityiltä riistetään heidän elinkeinonsa ja heidät ajetaan pois kodeistaan.

Ulkomailta tuetut ääri-islamistit hyödyntävät valtioiden epävakautta Nigerian lisäksi esimerkiksi Burkina Fasossa ja Somaliassa.

Malissa venäläiset Wagner-palkkasotilasryhmät ovat syyllistyneet toistuviin julmuuksiin.

Intiassa väkivalta lisääntynyt vaalien lähestyessä

Intiassa kristittyihin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt voimakkaasti kevään parlamenttivaalien lähestyessä.

Kristittyjen kuolonuhrien määrä yhdeksänkertaistui edellisestä raportointikaudesta. Myös hyökkäykset kirkkoihin ja kristillisiin kouluihin sekä kristittyjen koteihin moninkertaistuivat.

Yli 62 000 intialaisen kristityn oli pakko lähteä kodeistaan vuoden 2024 World Watch List -vainoraportin raportointiaikana. Kasvu oli räjähdysmäinen aikaisempiin vuosiin verrattuna: esimerkiksi viime vuonna vastaava luku oli vähän yli 800 ihmistä.

Väkivalta lisääntyi maailmanlaajuisesti

Vainoraportin tutkimusjaksolla tapettiin uskonsa vuoksi noin 5 000 kristittyä, mutta todellinen määrä on todennäköisesti suurempi.

Vuoden 2023 raporttiin verrattuna hyökkäykset kirkkoihin, kristillisiin kouluihin ja sairaaloihin seitsenkertaistuvat. Hyökkäyksiä tehtiin lähes 15 000.

Kristittyjen pahoinpitelyjä ja uhkauksia oli noin 43 000 tapausta. Määrä kasvoi kolmanneksella.

Koteihin tehtyjen hyökkäysten määrä liki viisinkertaistui. Tapauksia oli yli 21 000 tapausta.

Miljoonat kristityt elävät pakkomuuttajina

Kuolemaan johtavien iskujen lisäksi tärkeä kristittyihin kohdistuvan väkivallan mittari on kristittyjen pakkomuutto kodeistaan ja yhteisöistään.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tietojen mukaan vuoden 2022 lopussa 34,5 miljoonaa ihmistä eli pakkomuuttajina – toisin sanoen pakolaisina ja maansisäisinä pakolaisina – Saharan eteläpuolisissa maissa, joissa vainon taso oli vähintään korkea.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää