Kunniamerkkityynyjä voi lainata hautauspalvelusta

Uudet kunniamerkkityynyt ovat osa Oulun seurakuntien palveluja hautajaisia järjestäville omaisille.

 

Oulun seurakunnat ovat saaneet lahjoituksena kolme kunniamerkkityynyä.

Kunniamerkkityynyä käytetään siunaustilaisuudessa. Arkun eteen sijoitettavaan tyynyyn kiinnitetään vainajan kunniamerkit.

Tyynyjä on kaksi isompikokoista ja yksi pienempi. Niitä voi lainata Oulun seurakuntien hautauspalvelusta ilman korvausta.

Oulun tuomiokirkkoseurakunnan lähetystyön ja kansainvälisen työn ohjaaja, vapaaehtoista maanpuolustusta harrastava Anneli Nieminen kertoo, että kunniamerkkityynyjä on tiedusteltu häneltä viime vuosina.

Nieminen kannustaa kunniamerkkien esille laittamiseen.

– Kannustan siihen, että olisimme ylpeitä siitä, mitä olemme tehneet: kunniamerkin saaminen on kunnia-asia. Me suomalaiset olemme usein aivan turhan vaatimattomia.

Nieminen näkee, että hautajaisissa esillä olevat kunniamerkit voivat kertoa vainajasta jälkipolville ehkä jotakin sellaista, josta läheiset eivät ole aiemmin tienneetkään.

Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien kanslia suosittelee vakiintuneen käytännön noudattamista kunniamerkkityynyn käytöstä siunaustilaisuudessa.
Tämän mukaan tyynylle asetellaan viralliset kunniamerkit. Niistä löytyy tietoa ritarikuntien verkkosivuilta.

Mikäli arkku kannetaan hautajaissaattueessa tilaisuuden päätyttyä, kunniamerkkityynyä kannetaan arkun edellä. Kunniamerkkityyny voi olla esillä myös muistotilaisuudessa.

Suositus on, että muistotilaisuudessa voidaan edesmenneen valokuvan viereen asettaa ilman tyynyä myös muita ansiomerkkejä tehtävistä, jotka ovat olleet vainajalle merkityksellisiä.

– On hyvä kuitenkin muistaa, että siunaustilaisuus on omaisten tapa muistaa vainajaa eikä siihen ole yhtä oikeaa tapaa. Tärkeintä on, että tilaisuus on vainajan elämää kunnioittava ja hänen näköisensä tilaisuus, Nieminen sanoo.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää