Laskiainen valmistaa paastoon - paasto antaa tilaa hengellisyydelle

Laskiaistiistain jälkeisenä keskiviikkona alkaa paasto. Luterilaisessa perinteessä paasto ei tarkoita niinkään ruoasta pidättäytymistä vaan paaston avulla ihminen tavoittelee mielenmuutosta.

|

Laskiaissunnuntaita vietetään tänä vuonna sunnuntaina 27. helmikuuta. Laskiaistiistai on 1. maaliskuuta.

Laskiaissunnuntaita seuraavana keskiviikkona, tuhkakeskiviikkona, alkaa pääsiäissunnuntaihin ulottuva paastonaika. Paastonaika kestää 40 arkipäivää. Sunnuntaipäiviä ei lasketa paastopäiviksi.

Tuhkakeskiviikkona monissa seurakunnissa vietetään illalla messu tai sanajumalanpalvelus. Viime vuosina on yleistynyt tapa, jossa seurakuntalainen voi ottaa vastaan otsaansa tuhkamerkin katumuksen ilmauksena.

Tuhkakeskiviikko on saanut nimensä siitä, että Raamatussa säkkiin pukeutuminen ja tuhkan ripotteleminen pään päälle ovat eräs vertauskuva katumukselle ja parannukselle.

Paasto on keino antaa tilaa hengellisyydelle

Paasto ei ole päämäärä vaan apu pääsiäisen juhlaan valmistautumisessa. Paaston avulla ihminen voi tavoitella mielenmuutosta ja keskittyä olennaiseen. Paaston aikana elämä yksinkertaistuu: hidastetaan vauhtia ja hiljennytään. Samalla annetaan tilaa hengellisyydelle.

Paastonaika antaa mahdollisuuden pohtia omaa Jumala-suhdetta ja miettiä, onko omassa elämässä asioita, joita voisi tehdä toisin.

Ortodoksisissa ja katolisissa kirkoissa on tapana pidättäytyä lihan syömisestä laskiaisen ja pääsiäisen välillä. Luterilaiseen perinteessä paasto ei välttämättä tarkoita tietystä ruoasta pidättäytymistä. Aineellisen hyvän ja nautintojen – esimerkiksi ruuan, juomien tai muun kuluttamisen – karsimisen toivotaan kasvattavan kykyä keskittyä olennaiseen.

Paaston aikana ihmistä kutsutaan tutkimaan Jumalan pyhyyttä ja rakkautta, joka näkyy Kristuksen kärsimyksessä ja kuolemassa. Paastoon liittyy katumus: ihminen katuu syntejään ja kiintymistään tähän maailmaan.

Ekopaasto monipuolistaa paastoperinnettä

Suomen evankelis-luterilainen kirkko kannustaa suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon tavalla, joka osaltaan auttaa myös hillitsemään ilmastonmuutosta.

Kirkon Ekopaasto-kampanjassa on painotettu erilaisia ympäristöteemoja kristillisestä näkökulmasta sekä monipuolistettu osaltaan luterilaista paastoperinne.

Ekopaastoa vietetään tänä vuonna yhdettätoista kertaa, nyt metsä-teemalla.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää