Limingalla on kaksi omaa vaalikonekysymystä

Seurakunnilla oli mahdollisuus laatia seurakuntavaalikoneeseen 1–5 omaa, paikallista kysymystä. Rauhan Tervehdyksen ilmestymisalueella tätä mahdollisuutta käytti vain Limingan seurakunta.

Reilut kolme viikkoa sitten avatussa seurakuntavaalikoneessa on kysymyspatteri, jonka pohjan laati Kirkkohallituksen asiantuntijoista koostettu työryhmä. Lopullisten kysymysten hiomisessa oli mukana myös lukuisia työryhmiä ja johtoryhmiä.

Kaikissa Suomen seurakunnissa on yhteiset 16 kysymystä sekä ehdokkaille että seurakuntalaisille vastattavaksi.

Näiden kysymysten jatkoksi jokaisella seurakunnalla oli mahdollisuus laatia 1–5 omaa, paikallista kysymystä. Rauhan Tervehdyksen ilmestymisalueella tätä mahdollisuutta käytti ainoastaan Limingan seurakunta.

Liminkalaiset ehdokkaat ja seurakuntalaiset voivat ottaa vaalikoneessa kantaa kahteen eri väittämään. Ensimmäinen kuuluu: ”Seurakunnan tulisi käyttää enemmän rahaa vapaaehtoisten aktivointiin.” Toinen on: ”Seurakunnan tulisi suosia paikallisia toimijoita hankinnoissa, vaikka se tulisi kalliimmaksi.”

Kysymykset laadittiin Limingan seurakunnan vaalilautakunnan kokouksessa.

Vaalilautakunnan puheenjohtaja Antti Paavola näkee, että kysymyksiin valikoituneet teemat eivät ole olleet erityisen päivänpolttavia nimenomaan tai ainoastaan nyt päättymässä olevalla kirkkovaltuuston nelivuotiskaudella.

– Kyllähän esimerkiksi vapaaehtoisten saaminen mukaan toimintaan taitaa olla vähän sellainen ikuinen haaste.

Rahaa voitaisiin Paavolan mielestä käyttää esimerkiksi vapaaehtoisten rekrytointiin tähtääviin tapahtumiin.

– Ja paikallisia palveluita tai raaka-aineita pitäisi käyttää silloin kuin mahdollista.

Näin toimitaan esimerkiksi Limingassa järjestettävässä, monen toimijan yhteisessä Wanhan ajan joulu -tapahtumassa. Seurakunta on tapahtumassa myymässä riisipuuroa lähetystyön hyväksi.

– Puuro keitetään liminkalaiseen maitoon, Paavola mainitsee.

– Ja lähivuosina Limingan seurakunnassa on luvassa merkittäviä rakentamisen ja korjaamisen investointeja. Silloin voisi pitää mielessä paikkakunnan lukuisat rakennusalan toimijat.

Vaalien valmistelut hyvällä mallilla

Marraskuussa käytävien seurakuntavaalien valmistelut ovat vaalilautakunnan puheenjohtajan mukaan hyvällä mallilla.

Esimerkiksi pääosa ennakkoäänestyspisteillä tarvittavista vaalitoimitsijoista on jo löytynyt.

–Toivotaan, että äänestysprosentti on hyvä näissäkin vaaleissa.

Edellisissä seurakuntavaaleissa vuonna 2018 Limingassa ääntään käytti 23,0 prosenttia äänioikeutetuista. Äänestysprosentti oli selvästi korkeampi kuin Oulun hiippakunnassa keskimäärin (17,1%) ja koko maassa (14,4%).

  • Kaikkien seurakuntien seurakuntavaaliehdokkaisiin pääsee tutustumaan vaalikoneessa, joka löytyy osoitteesta www.seurakuntavaalit.fi/vaalikone
  • Ennakkoäänestys alkaa 8. marraskuuta. Varsinainen vaalipäivä on 20. marraskuuta.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää