Lintutorni Oulunsalossa on saanut uuden elämän

Salmiojan suulla sijaitseva Papinkarin lintutorni on korjaustöiden jälkeen turvallinen paikka yleiseen virkistyskäyttöön.

Isännöitsijä Jukka Rönkönharju Oulun seurakuntien kiinteistöpalveluista kertoo, että seurakunta on kiinnittänyt Papinkarin lintutornin uusimmissa kunnostustöissä erityistä huomiota rakenteiden kestävyyteen.

Muun muassa ylemmän näköalatasanteen kaiteita on nyt vahvistettu.

Rönkönharju kertoo kunnostuksen myötä kiinnostuksen tornin hyödyntämiseen ja sen kunnossapitoon heränneen seurakunnissa uudella tavalla.

Lintutornin läheisyydessä sijaitsevat laavu ja nuotiopaikka ovat olleet seurakunnan ja kyläläisten keskuudessa aktiivisessa käytössä, mutta lintutorni ehti taannoin olla jonkin aikaa yleisöltä suljettuna huonon kuntonsa vuoksi.

– Papinkari on avoinna virkistyskäyttöön. Koulut järjestävät paikalle erilaisia retkiä, samoin seurakunnalla on toisinaan ohjelmaa alueella.  Varmasti seurakunnan järjestämä toiminta Papinkarissa tulee tämän uudistuksen myötä lisääntymään, Rönkönharju uskoo.

Oulunsalon lentokentän läheisyydessä sijaitseva Papinkarin lintutorni on Oulun alueen asukkaille lähin Liminganlahden bongailupaikoista. Kävijöitä varten on Letontien varressa parkkipaikka Salmiojan sillan kupeessa.

Tienviittaa tornille ei toistaiseksi ole, mutta GPS löytää perille osoitteella Letontie 102.

Matkaa parkkipaikalta tornille on polkua ja pitkospuita pitkin noin 600 metriä.

– Seurakunta tulee parantelemaan lehtimetsän läpi kulkevia pitkospuita vielä tämän vuoden aikana. Alueella tehdään lähiaikoina myös pienimuotoisia metsänhoitotöitä, mutta varoen, sillä emme halua häiritä alueella tapahtuvaa pesintää, Rönkönharju kertoo.

Papinkari kuuluu Liminganlahden vesialueeseen, joka on kansainvälisesti tunnettu muuttolintujen levähdysalue. Tornin edustalla aukeava, matalavetinen Kylänpäänlahti kerää muuttoaikoina runsaasti vesilintuja ja kahlaajia.

Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys kertoo verkkosivuillaan tornista lasketun enimmillään jopa 8000 muuttomatkalla olevaa yksilöä.

Valtalajeina Papinkarissa ovat vesilinnut, kuten telkkä ja haapana, mutta myös muun muassa joutsen, uivelo ja merihanhi kuuluvat alueen vieraisiin.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää