Oulun hiippakunnan maallikoilta uusi lista kirkolliskokousvaaliin

Kirkolle valitaan uudet päättäjät helmikuussa 2024. Kirkolliskokous- ja hiippakuntavaltuustovaaleihin on syntymässä kokonaan uusi ehdokaslista Oulun hiippakunnassa.

Kirkolliskokouksedustajat valitaan helmikuussa 2024 ja kirkolliskokous aloittaa toimikautensa toukokuussa 2024. Toimikausi on nelivuotinen.

Kirkolle valitaan uudet päättäjät helmikuussa 2024. Tuolloin valitaan edustajat kirkolliskokoukseen sekä jäsenet hiippakuntavaltuustoihin.

Kirkolliskokousvaalissa ja hiippakuntavaltuustojen vaalissa valitaan erikseen maallikkoedustajat ja pappisedustajat.

Edellisissä, vuonna 2020 pidetyissä vaaleissa Oulun hiippakunnassa maallikkoehdokkaita asetti viisi eri valitsijayhdistystä: ”Elävä seurakunta – lähellä ihmistä”, ”Kirkko keskellä arkea – keskusta ja sitoutumaton seurakuntaväki”, ”Kristillisten arvojen puolesta”, ”Pohjantähden alla – keskusta ja sitoutumattomat” sekä ”Kuusamon laajapohjainen”.

Ensi vuonna pidettävissä kirkolliskokous- ja hiippakuntavaltuustovaaleissa ehdokaslistoja on todennäköisesti vähemmän ja tähänastiset ryhmittymät menevät ainakin osittain uusiksi.

– Rakenteilla on kokonaan uusi ehdokaslista Tulevaisuuden kirkko, kertoo valitsijayhdistystä valmistelevassa työryhmässä mukana oleva Mono Kuoppala.  

– Uusi ehdokaslista koostuu eri poliittisista taustoista ja eri kirkollisista taustoista olevista ehdokkaista, joita yhdistää liberaali ajattelu. Ehdokkaita on tulossa laajasti eri puolilta hiippakuntaa.

Ehdokkaita hiippakuntavaltuuston maallikkojäseneksi ja kirkolliskokouksen maallikkoedustajaksi voi asettaa valitsijayhdistys, jonka perustajina on vähintään kymmenen äänioikeutettua henkilöä.

Ehdokasasettelu päättyy 15. marraskuuta.

”Tulevaisuuden kirkossa toivottavasti kuuluvat suvaitsevaisemmat äänet”

– Toivomme, että kun uusi kirkolliskokous rakentaa tulevaisuuden kirkkoa, siinä kuuluisivat myös liberaalimmat, suvaitsevaisemmat äänet, Kuoppala sanoo. 

– Tällä hetkellä Oulun hiippakunnan kahdeksasta vaaleilla valitusta kirkolliskokousedustajasta konservatiiveja on selkeä enemmistö. Uudistusmielisten ja vanhan säilyttämistä toivovien määrän olisi suotavaa olla paremmin tasapainossa.

Tulevaisuuden kirkko -listan erottaa muista ehdokaslistoista ainakin selkeä kanta samaa sukupuolta olevien vihkimiseen.

– Vaaliohjelmassa todetaan, että tulevaisuudessa kirkon on muun muassa luotava mahdollisuus vihkiä kirkossa avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja, Kuoppala sanoo. 

Vaaliohjelmassa viitataan myös yhteistyöhön. 

– Tulevaisuuden kirkko -listan ehdokkaat katsovat, että kenelläkään kirkon työntekijällä ei ole oikeutta kieltäytyä työtehtävistä toisen työntekijän kanssa vaan kaikkien kirkon työntekijöiden tulee toimia yhteistyössä kaikissa palvelutehtävissä.

Kirkolliskokoukseen valitaan sekä maallikkoja että pappeja

Kirkolliskokous on kirkon ylin toimielin. Se käsittelee kirkon oppia ja työtä sekä kirkon lainsäädäntöä, hallintoa ja taloutta.

Kirkolliskokoukseen valitaan eri puolilta Suomea yhteensä 96 edustajaa. Heistä 64 on maallikoita ja 32 on pappeja.

Oulun hiippakunnasta kirkolliskokoukseen valitaan kaikkiaan 9 maallikkoedustajaa. Heistä 8 valitaan vaalilla, yhden edustajan valitsee saamelaiskäräjät keskuudestaan. Pappisedustajia valitaan 4.

Oulun hiippakuntavaltuustoon valitaan 14 maallikkojäsentä: 13 vaalilla, yksi saamelaiskäräjien valitsemana. Pappisjäseniä valitaan 7. 

Hiippakuntavaltuusto tukee ja edistää kirkon tehtävän toteutumista hiippakunnassa. Sillä on muun muassa oikeus tehdä esityksiä kirkolliskokoukselle.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää