Maarit yllättyi tiedosta, että partiolaiseksi voi alkaa aikuisenakin

Oululainen Maarit Kujansuu palasi lapsuudesta tutun harrastuksen pariin aikuisena. Partiotoiminta on kasvattanut itseluottamusta: metsään voi lähteä, vaikka ei olisi mikään ”eräjorma”.

Maarit Kujansuu tutustui partioharrastukseen jo pikkutyttönä kotiseudullaan Muoniossa.

Opiskeluaikoinaan Maarit muisteli partiokokemuksiaan, muun muassa kivoja leirejä, opiskelukaverilleen. Tämä sattui olemaan partiolainen ja häneltä Kujansuu kuuli tiedon, joka yllätti: partioon voi tulla aikuisenakin.

Niinpä Maarit nyt parinkymmenen vuoden tauon jälkeen palasi partioon. Hän toimii oululaisessa Pohjan Veikot -lippukunnassa nyt kolmatta vuotta, tällä hetkellä 7–9-vuotiaiden Krokotiilit-lauman johtajana.

– Haluan antaa lapsille mahdollisuuden siihen samaan kivaan harrastukseen, joka partio oli minulle lapsena. Suurin toiveeni olisi olla jollekulle lapselle se turvallinen aikuinen, jollainen oma laumanjohtajani oli aikanaan minulle.

On harrastus ollut antoisaa Kujansuulle itselleenkin:

– Koen saaneeni partiossa ystäviä ja mahdollisuuksia kuulua porukkaan sekä itseluottamusta.

– Läpi elämäni olen pelännyt epäonnistumisia. Monia asioita en ole halunnut edes yrittää epäonnistumisen pelossa. Olen aina rakastanut luontoa, mutta esimerkiksi retkeilyn suhteen minulla on ollut turhan isot vaatimukset: olen ajatellut, että täytyy omistaa kaiken maailman varusteita, pitää olla oikea eräjorma… tai ainakin rinnalle pitää saada joku kokeneempi, jotta voin lähteä luontoon.

– Nyt partiossa olen hoksannut, että ei retkeily ole mitään rakettitiedettä. Ei partiossakaan tarvitse olla mikään äärimmäinen erätaituri. Jos haluaa lähteä luontoon, ei ole pakko heti lähteä tunti- tai päiväkausiksi vaikeakulkuiseen syrjäiseen korpeen – samoilemassa voi käydä vaikka vain hetken aikaa ihan lähimetsässä.

Oman kokemuksensa perusteella Kujansuu haluaa rohkaista mukaan myös muita harrastusta etsiviä aikuisia.

– Kaikkea mahdollista ei ole pakko osata valmiiksi, asioita oppii partiokursseilla ja partiokavereilta. Eikä kaikkien ole ryhdyttävä lapsiryhmää ohjaamaan. Tarjolla on monia muunkinlaisia pestejä, Kujansuu tietää.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää