Muhoslaiset saivat olohuoneen keskelle kylää

Muhoksen seurakunnan uusi, Ankkuriksi nimetty tila on otettu avosylin vastaan. Tarjolla on monenlaista toimintaa. Uutta on tiistaisin kello 12–14 toimiva kahvila.

Muhoslaiset ovat ottaneet ilahtuneina vastaan seurakunnan uuden tilan kunnan keskustassa.

– Tämä on näkyvällä paikalla keskellä kylää, tiivistävät kirkkoherra Vesa Palomäki ja diakoniatyöntekijä Hanna Kaisto-Vanhamäki Ankkuista saadun palautteen.

Uusi tila on synnyttänyt myös uutta toimintaa: tiistaisin kello 12–14 Ankkurissa toimii vapaaehtoisten järjestämä kahvila.

Kiittäviä kommentteja tulee myös kahvipöydässä olevilta seurakuntalaisilta:

– Täällä ei tarvitse yksikseen istuskella. Juttuseuraa on tarjolla. Osaan arvostaa tällaisia juttuja, kuvailee Milla Marttinen.

Tarja Marttinen nyökkää vieressä samanmielisyyden merkiksi. Myös samassa pöydässä kahvitteleva Pirkko Komulainen kehuu tiistain päivätapahtumaa mukavaksi.

Pirkko Komulainen, Milla Marttinen (kuvassa oikeala) ja Tarja Marttinen (kuvassa toinen oikealta) eivät osaa sanoa, mitä toimintaa Ankkuriin voisi toivoa lisää. Kahvilla samassa pöydässä myös kirkkoherra Vesa Palokangas ja diakoniatyöntekijä Hanna Kaisto-Vanhamäki.

 

– Tuleepahan lähdettyä lähdettyä kotoa liikkeelle. Tässä on helppo poiketa vaikka kauppa-asioilla käydessä.

Naapuripöydän Reino Ronkainen, Hilkka Kiesilä ja Heikki Risto ovat samoilla linjoilla.

– Ei tästä ole kuin hyvää sanottavaa. Sijainti on loistava, tila on kotoisa ja toimiva, Kiesilä summaa.

Ei tästä ole kuin hyvää sanottavaa. Sijainti on loistava, tila on kotoisa ja toimiva, tuumivat Reino Ronkainen, Hilkka Kiesilä ja Heikki Risto.

 

Vapaaehtoiset leipovat tiistain kahvilaan

Kahvilan idea on peräisin Vaalan seurakunnasta, missä on järjestetty Kahvikamaria jo vuosia.

Vapaaehtoiset leipovat jotakin tarjolle. Tällä kertaa pöytään on katettu Mirjam ja Markku Kesäniemen tekemää pannukakkua.

– Mentiin helpomman kautta. Mutta ihan hyvät arvosanathan tuo pannari on saanut, Kesäniemet hymyilevät.

Kahvilan tarjottavat ovat vapaaehtoisten valmistamia. Mirjam ja Markku Kesäniemen tuomaa pannukakkua haki kirkkoherra Vesa Palokangas.

 

– Meillä on seuraava kahvilanpitovuoro helmikuun lopulla. Siihen pitää keksiä jotakin uutta tarjottavaa.

Seurakuntalaiset voivat esittää toiveita

Hanna Kaisto-Vanhamäen mukaan seurakuntalaiset voivat tehdä ehdotuksia toiminnasta, jota Ankkuriin toivoisivat.

– Seurakunta voi olla mahdollistaja ja tarjota tilat. Meille tulevista vinkeistä voimme ryhtyä työstämään toimintaa, joka tähän tilaan passaa.

Maanantaisin Ankkurissa kokoontuu neulontapiiri. Tiistaisin tilassa on kahvila, kouluikäisille suunnattua kerhotoimintaa sekä raamattupiiri. Keskiviikkoisin pidetään rukouspiiriä. Perjantaisin joka toinen perjantai koolla on Neulontanurkkaus ja satunnaisesti perjantai-iltaisin Ankkurin valtaa nuortenilta.

Nyt myös aiemmin torilta startanneet diakoniakävelyt lähtevät Ankkurin edustalta. Tiistaisin lähdetään yhdessä liikkeelle kello 11. Kassit ja laukut voi halutessaan jättää Ankkuriin lukkojen taa ja lenkin päätteeksi voi poiketa Ankkuriin kahville.

– Pitäisiköhän mun ottaa joskus Hertta mukaan, Kaisto-Vanhamäki miettii ja tarkoittaa mäyräkoiransa, joka on ollut suosittu kaveri ainakin kotikäynneillä vanhusten luona.

Toiminta uudessa tilassa hakee vielä muotoaan

Reilun 170 neliön tiloissa toimi aiemmin lemmikkieläintarvikkeita myyvä liike. Seurakunta remontoi tilan omiin tarpeisiinsa, koska toimintoja piti siirtää pois sisäilmaongelmista kärsivästä seurakuntatalosta.

Osa seurakunnan toiminnoista siirtyi Ankkuriksi nimettyyn tilaan viime lokakuussa.

Ankkurissa on muun muassa viihtyisä sohvaryhmä. Milla Marttinen otti sohvalta paikan tehdäkseen käsitöitä.

 

Heti ulko-ovelta avautuu olohuonemainen aulatila. Sivuseinillä on hiljainen huone, yksi kaikkien seurakunnan työntekijöiden käytössä oleva työhuone sekä huone kirkkoherranviraston asiakkaille. Perimmäisenä on iso kahvilatila ja minikeittiö.

Kirkkoherranvirasto on avoinna kolmesti viikossa ja päivystävä pappi on tavattavissa kolmesti viikossa.

Tilassa on mahdollista pitää pienimuotoisia perhejuhlia. Yhdet ristiäiset on jo järjestettykin.

Aulamainen avoin olohuonetila on haaveena saada myös tulevaan uuteen seurakuntataloon, kertoo kirkkoherra.

– Haluamme uuteen seurakuntataloon kyllä myös hiljaisen huoneen. Laitoin jo itselleni muistilapun, että se voisi olla yhdistetty kirjasto ja hiljainen huone, Palokangas suunnittelee.

Hiljaisessa huoneessa voidaan esimerkiksi ottaa vastaan vainajan omaisia ja käydä sielunhoitokeskusteluja papin tai diakoniatyöntekijän kanssa, kertovat Hanna Kaisto-Vanhamäki ja Vesa Palokangas.

 

– Älkää lähtekö tästä minnekään, sitä moni seurakuntalainen on jo toivonut. Mutta kyllä me jossakin vaiheessa lähdemme.

Vuokrasopimusta nykyisissä tiloissa on tällä tietoa syyskuulle 2025 saakka.

  • Ankkurissa (Valtatie 17, Muhos) maanantaisin Neulontapiiri kello 18. Tiistaisin Kohdataan Ankkurissa -tilaisuus kello 12–14 ja 1–4-luokkalaisille tarkoitetut kerhot Ankkurin iltapäiväolkkari kello 14–16, monitoimikerho kello 16.30–17.30 sekä välipalakerho kello 17.30–18.30. Tiistaisin myös raamattupiiri kello 19. Keskiviikkoisin rukouspiiri kello 17.45. Perjantaisin neulontanurkkaus kello 9–11 (joka 2. perjantai, seuraavaksi 23.2). Päivystävä pappi tavattavissa maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina kello 9–13.

Ankkurissa kohdataan tiistaisin keskellä päivää kahvittelun ja muiden ihmisten tapaamisen merkeissä. Paikalla on myös aina joku seurakunnan työntekijöistä. Vapaaehtoinen kahvimaksu kaksi euroa ohjataan seurakunnan diakoniatyölle.

Ankkuriksi ristityn tilan keskeinen sijainti on saanut kiitosta.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää