Oppilaitospastori tarjoaa apua elämän solmujen aukomiseen

Opintoneuvontaa Oulun yliopistolla tekevä Saara Luhtaanmäki ohjaa opiskelijan tarvittaessa oppilaitospastorin juttusille.

Yliopistopastori on todella tärkeä palvelu meille, sanoo opintoneuvoja, erikoissuunnittelija Saara Luhtaanmäki. Hänen työnkuvaansa Oulun yliopistolla kuuluu muun muassa antaa opinto-ohjausta prosessi- ja ympäristötekniikan sekä rakennus- ja ympäristötekniikan opiskelijoille.

– Opiskelijoista nuorimmat ovat noin 19-vuotiaita, vanhimmat eläkeikäisiä. Elämäntilanteita ikähaarukkaan mahtuu siksi monenlaisia. Joskus on ongelmia parisuhteessa, toisinaan mielenterveyden ongelmia, Luhtaanmäki mainitsee esimerkkeinä.

–  Kun mietimme opiskelijan kanssa syitä opintojen jumiutumiseen, ohjaan hänet tarvittaessa saamaan apua joltain muultakin taholta, esimerkiksi opintopsykologilta.

Luhtaanmäen mielestä on hyvä, että luottamuksellisen keskusteluavun tarjoajaksi on olemassa myös oppilaitospastori.

– Minulle opintoneuvojana on iso apu ja turva jo pelkästä tiedosta, että tarvittaessa opiskelija saa Ari Savuojasta keskustelukaverin elämän solmujen aukomiseen ja että hänen juttusilleen pääsee tilanteen niin vaatiessa nopeastikin.

Luhtaanmäki täsmentää, että opintoneuvoja ei koskaan ”lähetä” ketään papin luo.

– Kerron opiskelijalle, että yliopistolla on tarjolla tällainenkin palvelu – yliopistopastori, joka hyvänä keskustelijana voisi tuoda uutta näkökulmaa opiskelijaa mietityttävään elämäntilanteeseen. Opiskelija itse aina päättää, käyttääkö palvelua.

Muutamia kertoja yliopistolla on tarvittu suoranaista kriisiapuakin. Silloin Savuojalta ovat keskusteluapua halutessaan saaneet niin opiskelijat kuin myös henkilökunta.

Luhtaanmäki sanoo arvostavansa sitä, kuinka yliopistopastori on läsnä yliopistolla.

– Ari henkilönä on sopivasti näkyvä kampuksella, käytävillä syntyy mukavia kohtaamisia. Hänen työpisteensä on helposti löydettävissä ja huoneen ovi on paljon auki viestittäen: käy peremmälle.

Viime vuonna Oulun seurakuntien oppilaitostyötä tehty tutkimus kertoo, että oppilaitoksissa läsnä olevat kirkon työntekijät koetaan ”hiljaisesti läsnä olevaksi mahdollisuudeksi, johon voi tarttua.”

– Juuri näin, hyvin kuvailtu, Luhtaanmäki sanoo.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää