Nicolai haluaa ymmärtää ympäröivää maailmaa uskontojen kautta

Nicolai Hildonen kirjoitti laudaturin uskonnon ylioppilaskokeesta. Hän jatkaa opiskelemaan historiaa, jossa uskontojen tuntemuksesta on apua. Hildonen kertoi ajatuksiaan uskonnon ja historian opinnoista, sekä jatkosuunnitelmistaan lukion päätyttyä.

Madetojan musiikkilukiosta tänä keväänä valmistunut Nicolai Hildonen poistui uskonnon ylioppilaskokeista epävarmana.

– Tulikin iso ja mukava yllätys. Kirjoitin sekä uskonnosta että historiasta laudaturin, Hildonen kertoo ja hymyilee tyytyväisenä.

Hildonen ei kuulu kirkkoon, joten hän ei ole myöskään ollut kirkon toiminnassa esimerkiksi isosena.

– Haluan ymmärtää ihmisiä ja yhteiskuntaa, ja koen että uskonnot auttavat ymmärtämään näitä asioita. Uskonnot ovat osa elämää suurimmalle osalle ihmisistä. Kun ymmärtää näitä asioista, ymmärtää myös miksi maailma on sellainen, kun se on, nuorukainen pohtii.

Audiomaailma perinteisen opiskelun tukena

Hildonen kokee että uskonnon ja historian oppiaineissa on yhtäläisyyksiä. Opiskelu on samanlaista, molemmat ovat humanistia aineita ja molemmissa pitää hallita laajoja kokonaisuuksia.

– Ylioppilaskokeissa vastataan samaan tyyliin. Molemmissa aineissa esiintyy syy-seuraussuhteita ja kummassakin pyritään ymmärtämään ihmistä.

Opiskelutyylinä Hildosella oli hyvin pitkälti lukeminen ja muistiinpanojen kirjoittaminen.

– Kirjoitin melkein kaikista oppikirjojen kappaleista muistiinpanoja, tiivistin sellaisia asioista, mistä ajattelin olevan hyötyä.

Hildonen valmistautui lukemalla myös muuta kuin oppikirjallisuutta, kuuntelemalla pod­casteja ja radio-ohjelmia Spotifysta ja Yleltä sekä katsomalla dokumentteja. Silti menestys kirjoituksissa ei ollut hänelle itsestäänselvyys.

– En ihan odottanut, että olisi mennyt näin hyvin. Lukiessa tuntui, ettei tästä nyt tule oikein sellaista mitä odotin ja halusin. Varsinkin lähtiessäni salista tuntui, että ei tästä tullut mitään.

Tasainen työ opinnoissa auttoi ylioppilaskokeissa

Hildonen kertoo, ettei kokenut uskonnon opintoja liian haastaviksi, motivaatio ja mielenkiinto pysyi yllä koko lukion ajan. Hän korostaa myös työskentelyn tärkeyttä.

– Tein koko lukion ajan tasaisesti paljon töitä uskonnon opintojen suhteen. Yhden kurssin kävin e-lukiossa koska se ei mahtunut lukkariin koulussa. Se ei ollut kovin mukavaa, koska opiskelu oli tosi itsenäistä. En koe, että olisin oppinut niillä tunneilla paljon.
Hildonen kokee, että opettajilla on ollut positiivinen vaikutus oppimiseen.

 

Uskonnot ovat osa elämää suurimmalle osalle ihmisistä. Kun ymmärtää näitä asioista, ymmärtää myös miksi maailma on sellainen, kun se on.

 

Varsinaisia vinkkejä uskonnon kirjoittajille Hildonen ei lähde antamaan, koska hän tietää että kaikki ovat erilaisia oppijoita. Hän ajattelee, että perusasioiden sisäistäminen vie pitkälle.

– Uskonnon ylioppilaskokeen tehtävät ovat aina melkeinpä soveltavia. Ensin pitää hallita perusasiat, ja sitten niitä pitää oppia soveltamaan. Opettelin vähän nippelitietoja, mutta en koe että niistä olisi ollut niin paljon hyötyä.

Lukion jälkeen edessä on uusia alkuja

Kulunut kevät on ollut suurien muutosten aikaa Nicolai Hildoselle. Muutokset elämässä tuntuvat vähän haastavilta. Lukion loppuminen ja yhteenmuutto kumppanin kanssa on vaatinut uusien asioiden opettelua.

Hildonen suhtautuu kuitenkin tulevaisuuteen positiivisesti.

– Onhan yhdessä asuminen ihanaa ja mukavaa. On ihan hyvä olo tällä hetkellä. Tuntuu, että pahimmasta on jo selvitty ja asioihin on alkanut tottua.

Seuraavana etappina uuden ylioppilaan elämässä on pian alkava siviilipalvelus, joka kestää vuoden. Sen jälkeen hän aloittaa Oulun yliopistolla historian opinnot. Sisään hän pääsi todistusvalinnalla.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää