Nuoret visioivat kirkon tulevaisuutta Tampereella

Tyrnävän seurakunnassa isosina toimivat Heini Kärsämä ja Tiia Haapala osallistuivat nuorten tulevaisuusseminaariin. Tampereella.
Nuorten tulevaisuusseminaari on tapahtuma, jossa nuoret keskustelevat ajankohtaisista teemoista kirkossa sekä siitä, millaisessa kirkossa haluavat toimia myös tulevaisuudessa. Mukana oli myös kirkollisia päättäjiä.

Junamatkalla Kempeleestä Tampereelle pohdimme, mitä viikonloppu toisi tullessaan ja miten ihanaa on tavata nuoria eri puolilta Suomea. 

Rautatieasemalta matkaisimme leirikeskukseemme ja kun olimme saaneet matkatavaramme paikoilleen, lähdimme kiertämään leirikeskusta. 

Matkalla löysimme Tulevaisuushuoneen, johon pysähdyimme pohtimaan kirkon asemaa ihmisten parissa ja yhteiskunnassa vuonna 2040. Kiertelimme muutaman hengen porukoissa erilaisilla rasteilla tätä aihepiiriä pohtien. 

Tulevaisuushuonevierailun jälkeen oli iltaohjelman aika. Ensimmäinen seminaaripäivä päätettiin yhteislauluun ja erään seminaaritiimin työntekijän pitämään iltahartauteen.

Teemapajoissa aiheina muun muassa yhteistyö ja luonto

Aamupalan jälkeen pääsimme käymään hiljaisessa huoneessa, johon sai muun muassa kirjoittaa post it -lapuille, mistä haluaisi kiittää juuri tänään Jumalaa. 

Tulevaisuusseminaarin avajaisten jälkeen jakauduimme teemapajoihin. Pajoja oli neljä: Yhteisen ytimessä, Nuori aikuinen seurakunnassa, Onko luonnolla väliä? ja Mitä sä teet illalla? 

Pääsimme kummatkin pajaan Yhteisen ytimessä, jossa pohdittiin, miksi olisi tärkeä tehdä yhteistyötä Suomen eri uskontokuntien kanssa ja miten sitä voitaisiin lisätä. 

Lounaan jälkeen jakauduttiin jälleen pajoihin. Onko luonnolla väliä? -pajassa mietimme muun muassa seurakunnan vaikutusta luonnon kestävyyteen ja sitä, miksi jotkut ihmiset suhtautuvat luonnonsuojeluun välinpitämättömästi. Nuori aikuinen seurakunnassa -pajassa koottiin ryhmätöitä omista kokemuksista.  

Pajojen jälkeen pidetyssä koonnissa jokainen halukas sai puheenvuoron kertoakseen ajatuksistaan teemoihin liittyen. Paikalla oli kirkon päättäjiä kuuntelemassa nuoria.

Koontien jälkeen Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka piti oman puheenvuoronsa. Heini rohkaistui yhteiskuvaan piispan kanssa.

Illalla päästiin kls:n keikalle. Keikan jälkeen vietettiin Earth Houria ulkona kävelemällä lyhtypolkua pitkin ja vierailemalla samalla neljällä rastilla. Tämän jälkeen oli iltamessu.  

Kolmantena päivänä nuorten tulevaisuuskuvia

Kolmas päivä alkoi aamuhartaudella. Sen jälkeen käsiteltiin nuorten tulevaisuuskuvia, joita oli aikaisemmin käsitelty Tulevaisuushuoneessa. 

Meille myös esiteltiin NAVI:n eli Nuori aikuinen vaikuttaa kirkossa -järjestön toimintaa. Kuulimme myös, miten voi ilmoittautua Nuorten tulevaisuusseminaarin tiimiin. Meitä kiinnosti kumpikin.  

Seminaariin kutsutaan kaksi nuorta edustajaa joka seurakunnasta

Nuorten tulevaisuusseminaari kokosi Tampereelle 140 nuorta. Lisäksi paikalla oli seurakuntien työntekijöitä, luottamushenkilöitä ja kirkolliskokousedustajia. Kirkollisia päättäjiä kutsutaan mukaan keskustelemaan nuorten kanssa kirkon nykytilasta ja tulevaisuudesta.

Nuoret visioivat kirkon tulevaisuutta neljässä eri työpajassa sekä tulevaisuushuoneessa.

Yhteiskeskustelussa nostettiin esiin kirkon tärkeää roolia ja vastuunkantamista ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä. Kiinnostus eri uskontokuntia ja kulttuureita kohtaan on suuri ja nuoret kokivat tarvetta oppia näistä enemmän. Keskustelussa painottui myös ihmisen näkeminen yksilönä, ei vain jonkin uskonnon tai kulttuurin edustajana.

Nuoret ilmaisivat keskustelussa syvää halua sitoutua seurakunnan toimintaan. Se vaatii vastavuoroisesti sitoutumista myös seurakuntien puolelta. Nuorten aikuisten toimintaa kaivataan kipeästi seurakuntiin. Myös matalan kynnyksen vapaa-ajantoiminnalle on kysyntää.

Nuorten tulevaisuusseminaari on tapahtuma, jossa nuoret keskustelevat ajankohtaisista teemoista kirkossa sekä siitä, millaisessa kirkossa haluavat toimia myös tulevaisuudessa.

Seminaarin järjestävät Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI, Lasten ja nuorten keskus sekä Kirkkohallituksen Jumalanpalvelus ja kasvatus -yksikkö. Seminaarin valmistelusta ja toteutuksesta vastaa eri puolilta Suomea koottu nuorten suunnitteluryhmä.

Seminaariin kutsutaan kaksi konfirmoitua nuorta edustajaa jokaisesta seurakunnasta ja kristillisestä järjestöstä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää