Nuorille tarjotaan kohta walk in -terapiaa myös Linnanmaalla ja Haukiputaalla

Alle 29-vuotiaille suunnattua walk in -terapiaa tarjotaan Oulussa tänä vuonna kahdessa uudessa paikassa. Mielen hyvinvointia tukevaa keskusteluapua saa pian myös Tuiran ja Haukiputaan seurakuntien alueella.

– Keskusteluja tiloista käydään parhaillaan, mukana ovat Linnanmaan kampus sekä Pyhän Luukkaan kappeli. Kevättalven aikana toimintaa toivotaan alkavaksi lisäksi Haukiputaalla, kertovat diakoniatyöntekijät Kari Rekilä ja Pirita Satomaa.

 – Tämän useampaan kaupunginosaan emme ainakaan tänä vuonna pysty vastaanottoja laajentamaan, Rekilä arvioi. 

– Onneksi nuoret pääsevät aika hyvin liikkumaan keskustaan, Satomaa sanoo.

Ilmaista ja anonyymiä walk in -terapiaa on tähän mennessä tarjottu jo nuortenkahvila Kivijalassa Isokadulla sekä Pyhän Andreaan kirkossa. 

Oulusta tukea muille vastaanotot aloittaville

Vuonna 2024 Oulun seurakuntayhtymä tukee walk in -terapiavastaanottojen aloittamista myös uusilla paikkakunnilla Oulun ulkopuolella.

Laajenemista mahdollistaa osaltaan LähiTapiolalta saatu 10 000 euron lahjoitus. 

– Lahjoituksen turvin voimme tukea seurakuntia toiminnan aloittamisessa sekä kehittää walk in -terapian digivaihtoehtoja, kertovat Rekilä ja Satomaa.

Oulun hiippakunnan järjestämässä infotilaisuudessa viime vuoden lopulla oli mukana kuusi walk in -toiminnasta kiinnostunutta seurakuntaa.

Lisäksi useita seurakuntia on ollut yhteydessä suoraa Rekilään ja kysellyt vinkkejä toiminnan aloittamiseen.

– Voimme tukea lyhytterapian tarjoamisesta kiinnostuneita seurakuntia toiminnan alkuun saattamisessa ja etäpalvelujen kehittämisessä. Yksi tuen muoto voi olla työnohjaus päivystäjille, Rekilä sanoo.

Satomaa jatkaa, että walk in -terapiasta on tulossa myös opetus- ja esittelyvideoita. 

– Yhteistyössä Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa tehdään video kurssimateriaaliksi opiskelijoille. 

– Lisäksi on tulossa walk in -menetelmää esittelevä video sekä video, jossa käydään läpi sitä, minkälaisia resursseja aloittaminen vaatii.

Kaikilta päivystäjiltä  vaaditaan tietty pätevyys

Walk in -terapiavastaanotolla työskentelee sekä palkkatyössä että vapaaehtoisena toimivia terapeutteja.

Jokaisella on soveltuva ammatillinen pohjakoulutus (esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan ammattitutkinto, diakoni, nuorisotyönohjaaja, teologian maisteri) sekä psykoterapeutin tai lyhytterapeutin koulutus. 

Myös opiskelijat, joilla on vähintään 20 opintopisteen verran psykoterapia- tai lyhytterapiaopintoja voivat toimia vastaanotolla päivystäjinä. 

– Vapaaehtoisiksi päivystäjiksi on lähtenyt esimerkiksi päivätyöstä jo eläkkeelle jääneitä henkilöitä, Satomaa sanoo.

Media kertoo ja kaverit vinkkaavat

Oulun seurakuntien tarjoamassa walk in -terapiassa oli viime vuonna  yli 170 kävijää.

Keväällä 2023 tehdyn kyselyn mukaan nuoret sekä nuoret aikuiset löytävät walk in -terapiavastaanotolle useita eri reittejä. 

– Vastaajista 34 prosenttia sai tiedon tästä palvelusta perinteisestä tai sosiaalisesta mediasta. Vastanneista 24 prosenttia oli kuullut walk in -terapiasta läheiseltä tai kaverilta. 22 prosenttia tuli vastaanotolle sosiaali- tai terveysalan työntekijän, seurakunnan työntekijän tai koulun työntekijän ohjaamana. Posterit ja kyltit oli tiedonlähteenä 6 prosentilla, Satomaa kertoo.

Nuorille sekä nuorille aikuisille suunnattua keskusteluapua voidaan tänä vuonna tarjota entistä laajemmin, iloitsevat Kari Rekilä ja Pirita Satomaa.

 

Kirkon tarjoamaa walk in -terapiaa tarjotaan tällä hetkellä 13 paikkakunnalla.  

– Haluja laajenemiseen on, Rekilä tietää.

Haluaisitko ryhtyä walk in -terapian vapaaehtoiseksi päivystäjäksi? Ota yhteyttä walkinterapia.oulu@evl.fi 

Mielen hyvinvoinnin tueksi

  • Walk in -terapia on ilmaista mielen hyvinvointia tukevaa keskusteluapua alle 29-vuotiaille.
  • Walk in -terapia sopii esimerkiksi kriisien, haasteiden, oman identiteetin, ihmissuhteiden tai tunne-elämän kysymysten käsittelyyn taikka elämän suunnan pohtimisen. Keskusteluaiheen valitsee kävijä itse.
  • Terapeutti auttaa löytämään uusia näkökulmia, tunnistamaan voimavaroja sekä auttaa asettamaan sopivan kokoisia tavoitteita. Walk in -terapiassa pyritään myös tunnistamaan elämään hyvää tuottavia asioita sekä vahvistamaan niitä. 

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää