Nuorisotyönohjaaja juttelee nuorten kanssa välitunnilla arjen asioista

Seurakunnan nuorisotyöntekijät pitävät Oulussa koulupäivystyksiä välitunnilla. ”Juttelemme kouluilla asioista, joista nuoret itse haluavat jutella”, sanoo nuorisotyönohjaaja Jenna Valtonen. Keskustelunavaajana voi toimia vaikka onnenpyöräpeli.

Onnenpyörän viisari pyörii vinhasti ennen kuin pysähtyy osoittamaan joko kysymystä tai tehtävää. 

– Kysymysten teemat liittyvät hyvinvointiin: esimerkiksi oletko syönyt aamupalan tai miten nukuit, kuvailee Jenna Valtonen.

Kysymyksen sijaan kohdalle voi osua yllätystehtävä, vaikkapa ”ylävitosella” tervehtiminen jonkun kanssa, jota oppilas ei entuudestaan tunne.

Koulupäivystäjä kuuntelee, juttelee ja kohtaa

Koulupäivystykset ovat osa Valtosen työtä Oulun tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotyönohjaajana. 

– Tiistaina käyn Oulun kansainvälisellä koululla pienten oppilaiden välitunnilla ja Myllytullin koululla sekä alaluokkien että yläkoululaisten välkällä. Torstaina vuorossa ovat Teuvo Pakkalan koulu ja Nuottasaaren koulu, Valtonen kertoo.

Onnenpyörää pyöräytettyään moni oppilas jää juttelemaan. 

–  Kyselen siinä kyselen oppilailta heidän kuulumisiaan ja puhumme esimerkiksi kouluasioista. 

– Seurakunnan työntekijä on koululla kiireettömänä aikuisena. Olemme siellä kuuntelemassa, kohtaamassa ja juttelemassa juuri niistä asioista, joista nuori kanssamme halua jutella.  

– Olemme kiinnostuneita oppilaiden jokapäiväisistä asioista. Joku saattaa tulla juttusille vain kertoakseen, kuinka jokin koe on mennyt hyvin. Joku toinen saattaa etsiä seurakunnan työntekijät purkaakseen pahaa mieltään.

Valtonen kokee, että koulupäivystykset ovat ennaltaehkäisevää työtä. 

– Kun nuori tarvitsee kuuntelijaa, hän tietää, että ainakin tietyiltä välitunneilta sellainen löytyy.

Valtosen mukaan hänellä nuorisotyöntekijänä on ollut kouluilla tervetullut olo. 

– Oppilaat usein kyselevät, että tulenhan seuraavallakin viikolla. 

Myös koulun henkilökunnalta on kuulunut kiitosta seurakunnan mukanaolosta koulumaailmassa. 

– Juttelen myös opettajien kanssa siitä, miten viikko on mennyt sekä yleisesti lasten ja nuorten kuulumisista. 

Yhteistyötä tehdään  monenlaisilla tavoilla

Koulun ja seurakunnan yhteistyö ei ole yksinomaan välituntipäivystyksiä. Yhteistyö voi toteutua esimerkiksi teemapäivässä, kouluvierailussa, kotikirkkovierailussa, päivänavauksessa, joulukirkossa, kevätkirkossa tai leirikoulussa.

Koulut ja seurakunnat järjestävät yhteisvoimin myös ryhmäytystä yläasteen aloittaville. 

– Uusien  seiskaluokkalaisten kanssa ollaan 1–2 päivää tehtäviä ratkoen ja yhdessä aikaa viettäen. Tarkoituksena on, että samalla luokalla olevat voisivat tulla tutummaksi kuin pelkästään tavanomaisessa kouluympäristössä olemalla voisi tulla. 

– Koulun ja seurakunnan yhteistyömuotoja on monia. Seurakunnan työntekijä ottaa itse ottaa yhteyttä ja tarjota toimintaa, jolla rikastutetaan uskonnontunteja tai ollaan koululla kiireettömänä aikuisena. Yhtä lailla koululta voidaan ehdottaa yhteistyökuvioita, Valtonen sanoo.

 

Arvokasvatusta, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä

  • Oulun evankelisluterilaiset seurakunnat ja Oulun kaupungin perusopetus solmivat yhteistyösopimuksen.
  • Seurakunnan kouluissa tekemän työn tavoitteena on kehittää yhdessä opetuspalveluiden kanssa toimintatapoja, jotka tukevat nuorten ja koulujen henkilökunnan hyvinvointia sekä yhteisöllisyyttä. Yhteistyöllä tuetaan myös uskonnonopetuksen opetussuunnitelman 
  • Yhteistyöstä ohjaavat Suomen perustuslaki, uskonnonvapauslaki, Suomen ev.lut. kirkon kasvatuksen linjaus, Oulun kaupungin koulujen opetussuunnitelma sekä Opetushallituksen ohje uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä. 
  • Jo aiemmin yhteistyösopimus on tehty Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen ja lukio-opetuksen kanssa sekä Oulun yliopiston, Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun seudun ammattiopiston kanssa.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää