Nuorten ajatukset pääosassa teatterin lavalla
Yhdistämö-hankkeen kanssa yhteistyössä syntynyt näytelmä pohtii kohtaamista ja epävarmuutta.
Oulun teatteri on paneutunut viime vuosina yhteiskunnallisten ilmiöiden tutkimiseen teatteritaiteen kautta. Ensin tuli Poikani, joka katosi, ja kuluvan syksyn aikana Vinttikamarilla otetaan Yksi askel eteenpäin.
Yksi askel eteenpäin -näytelmä toteutetaan yhteistyössä Oulun Diakonissalaitoksen säätiön ja Diakonia-ammattikorkeakoulun Yhdistämö-hankkeen kanssa. Hankkeen projektipäällikkö Saana Hautala kertoo, että näytelmään toivottiin autenttisuutta ja aitoja, elettyjä tarinoita.
– Yhteistyön tavoitteena ja tahtotilana on se, että nuoria saadaan osallistettua mukaan yhteiskunnalliseen tekemiseen. Näytelmäkokonaisuus on rakentunut nuorten mukanaolon myötä, ja he ovat ottaneet vastuuta ja roolia näytelmän sisällöntuottamisen suhteen.
Nuoret kommentoivat ja ottavat kantaa
Näytelmän tekemiseen osallistuneet Aada, Neo ja Kim kertovat, että koko Yhdistämön porukka on ollut prosessissa mukana alusta saakka. Tapaamisten ja keskusteluiden myötä projektiin kiteytyi pienempi aktiivipoppoo, johon he kuuluvat.
Nuorten nimet on muutettu heidän yksityisyytensä suojaamiseksi.
– Näytelmän ohjaaja Heta Haanperä pyysi meitä kirjoittamaan ylös ajatuksia tai tekemään ajatusleikkejä esimerkiksi oman pään sisällä tapahtuvista argumentoivista keskusteluista.
– Olemme tehneet myös kirjoitusharjoituksia, joita on käytetty ensimmäisessä käsikirjoitusversiossa. Sitä on lähdetty työstämään sitten eteenpäin, Aada kertoo.
Nuorten tärkein tehtävä näytelmän luomisessa on Neon mukaan ollut aineiston työstäminen yhdessä ohjaajan kanssa. Lopullinen, näyttämöllä nähtävä versio on koottu tästä materiaalista.
Ohjaaja on ollut heidän lähin yhteistyökumppaninsa. Tämä näkyy myös nuorille annetussa tittelissä: ohjaajan assistentti.
– Heta on ollut koko projektin ajan todella innoissaan siitä, kun kommentoimme ja otamme kantaa. Hän halusi, että olemme mukana joka käänteessä, ja että nuorten ääni kuuluu. Hetan toivomus oli, että näytelmä rakentuu meidän tekstien ympärille. Mun mielestä niin tapahtuikin, Aada pohtii.
Henkilökohtainen tarina muuttuu yhteiseksi
Yksi askel eteenpäin -näytelmän teemana on kohtaaminen, jota käsitellään tarinassa yhden henkilön kokemusten kautta. Kohtaukset rakentuvat siitä, miten päähenkilö valmistautuu päivän kohtaamiseen, mitä kaikkia ajatuksia se herättää, ja minkälaisia esteitä henkilön täytyy käydä läpi oman päänsä sisällä ennen kuin kohtaaminen tapahtuu.
Epävarmuus on universaali kokemus.
Kaikki kulminoituu lopulta varsinaiseen kohtaamistilanteeseen.
– Näytelmän sanoman voisi tiivistää siihen, että epävarmuus on universaali kokemus ihmisillä elämässä ja sosiaalisissa tilanteissa, Kim miettii.
Neo, Kim ja Aada ovat yhtä mieltä siitä, että projekti on ollut merkityksellinen. Omat tekstit ja ajatukset tulevat ihmisille näkyviksi, ja ovat konkreettisesti osa näytelmää.
Teksteihin on saanut sopivasti etäisyyttä, kun näyttelijät työstävät ne omaan suuhun sopivaksi. Henkilökohtaisesta kokemuksesta versonut tarina kuuluukin yhtäkkiä kaikille.
– On jännä tunne, kun tietää, että jokin teksti on minun kirjoittamani, mutta se ei kuitenkaan olekaan minä, joka siellä puhuu. Teksti ei ole enää omien ajatusten kontekstissa, vaan se siirtyy muilta ihmisiltä tulleiden ajatusten kontekstiin.
Yksi askel eteenpäin haastaa myös yleisönsä. Jokaisen esityskerran jälkeen katsojilla on mahdollisuus osallistua keskusteluhetkeen, jossa näyttelijät sekä vieraileva asiantuntija syventävät teosta yhdessä yleisön kanssa.
Aadan mukaan palaute on ollut positiivista. Näytelmä on koskettanut, ja se on koettu tärkeäksi.
– Oli ihana huomata, että yleisö otti teoksen vastaan juuri sillä tavalla kuin olin toivonut: se herätti sekä keskustelua että empatiaa. Näytelmä sisältää runsaasti samaistuttavia teemoja, mutta siellä on mukana myös sellaisia asioita, joita moni ei varmasti tule arjessa ajatelleeksi – esimerkiksi se, miten vaikeaa voi olla nousta sängystä ylös tai astua kotiovesta ulos.
Tämä on tarkoitettu kaikille
Nuoret eivät säästele ylisanoja Yhdistämön toiminnasta puhuessaan. Puheissa toistuvat termit arkirytmi, vapaaehtoisuus, ihmisten tapaaminen, aikataulu, rutiinit ja sisältö.
Kaikki korostavat sitä, että on ihana tavata ihmisiä nimenomaan kasvotusten.
– Itse halusin treenata sitä, että uskallan tulla uutena ihmisenä jo valmiiseen porukkaan.Täällä otetaan ihanasti ja avosylin uudet ihmiset vastaan, tarjotaan kahvia tai teetä ja sanotaan, että kiva, kun tulit. Se luo uskoa siihen, että jatkossa uskaltaisin esimerkiksi aloittaa uuden harrastuksen ilman älytöntä paniikkia. Täällä kannustetaan tekemään ja kokeilemaan asioita, se nostaa itseluottamusta, Aada kertoo.
Nuoret kertovat, että he ovat mielellään toiminnassa mukana niin kauan kun se on mahdollista.
On ihana tavata ihmisiä kasvotusten.
He korostavat kolmannen sektorin toimijoiden tärkeyttä etenkin nyt, kun julkiset palvelut sakkaavat ja hoitoa ei ole saatavilla ilman pitkää jonotusaikaa.
Yhdistämön kaltaiset tukiverkostot voivat olla näkymättömiä ihmisille, jotka eivät ole tuen tarpeessa.
Yksi askel eteenpäin tekee sekä psyykkistä hätää että kolmannen sektorin toimintaa näkyväksi.
– Suosittelemme lämpimästi näytelmän katsomista. Se on varmasti ajankohtainen: etenkin korona-ajan jälkeen sosiaalisissa kohtaamisissa voi olla hankaluutta. Vaikka kyseiset teemat eivät koskisi tällä hetkellä itseä, näytelmä voi avartaa maailmankuvaa. Tämä taideteos on tarkoitettu kaikille.
Yksi askel eteenpäin -näytelmää esitetään Oulun teatterin Vinttikamarilla joulukuun alkuun saakka.
Yhdistämö-hanke
- Kohderyhmänä työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevat 18–35-vuotiaat oululaiset.
- Toiminnan tavoitteena on vahvistaa asiakkaiden osallisuutta ja arjen toimintakykyä.
- Asiakas voi osallistua yksilöohjaukseen, ryhmätoimintaan tai molempiin.
- Asiakastyössä hyödynnetään voimavara- ja ratkaisukeskeisiä menetelmiä ja osallistavia työskentelytapoja.
- Yhteistyötä tehdään myös muiden toimijoiden kanssa (esimerkiksi sosiaali- ja terveysala sekä järjestöjen työntekijät).
- Toteutusaika on 1.8.2020-30.4.2023.
- Toteuttamisesta vastaavat Oulun Diakonissalaitoksen säätiö (ODL) ja Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak).
- Päärahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto (ESR). Rahoitukseen osallistuvat myös Oulun kaupunki ja hankkeen toteuttajat.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.