Oonasta ja Mikaelista tuli aviopari Koivukangas

Alttarilla jännitti jonkin verran, mutta papin puheesta tuore aviopari muistaa olennaisimman: suurin kaikista on rakkaus.

Oona ja Mikael Koivukangas

Tiistaina 22. helmikuuta alkuillasta kaksi onnellisen näköistä nuorta poseeraa Kempeleen Pyhän Kolminaisuuden kirkossa valokuvaajalle.

Vielä hetki sitten 21-vuotias Oona Halme ja 22-vuotias Mikael Koivukangas olivat kaksi vuotta seurustellut pari. Nyt kameran edessä seisoo tuore aviopari Oona ja Mikael Koivukangas.

He avioituivat Kempeleen vihki-illassa. Kalenteriin oli jo merkitty vihkiaika kesäkuulle Haukiputaan kirkossa. Suunnitelmaan tuli muutos, koska Oonasta ja Mikaelista tulee kesäkuussa vanhemmat. 

– Syynä vihille menoon ei niinkään ollut helposti muistettava päivämäärä vaan se, että emme halunneet stressata hääjärjestelyiden kanssa viimeisten raskausviikkojen aikana, sanoo Oona – ja on varma, että puoliso muistaa hääpäivän jatkossa ilman helppoa päivämäärääkin.

Mikael ja Oona tulivat vihkihetkeen kertomatta aikeestaan etukäteen edes läheisille.

– Kirkossa olimme me kahdestaan. Loppukesällä pidämme läheisille juhlan, joka on samalla hääjuhla ja ristiäiset. 

Hääjuhlassa voidaan palata helmikuun 22. päivän tunnelmiin Kempeleen seurakunnan tarjoamaa videota katsomalla.

– Voi olla, että joku lähipiiristä ihmettelee ratkaisuamme, mutta oma äitini on aina sanonut, että jokaisella on oikeus saada omanlaisensa häät, Mikael kertoo.

Naimisiin meneminen oli itsestäänselvyys

Oona ja Mikael kertovat puhuneensa heti yhdessäolon alusta saakka naimisiinmenosta.

– Asia on ollut selvä meille molemmille mutta ehkä vieläkin tärkeämpi Mikaelille, joka on uskonnollisesta perheestä, Oona sanoo. 

– Ei onneksi tarvinnut taistella, mennäänkö naimisiin vai ei, Mikael hymyilee.

Vihki-iltaan osallistumiseen oli parin mielestä helppo hypätä mukaan. Oona sanoo olleensa yllättynyt, että kirkossa voi mennä vihille ilman että pitää isoja häitä.

Suurin niistä on rakkaus

Alttarilla jännitti jonkin verran, mutta papin puheesta tuore aviopari muistaa olennaisimman: suurin kaikista on rakkaus.

Seurakuntapastori Niko Salmisen sanoin: ”Rakkaus etsii toisen parasta, sitä mikä on kaunista, totuudellista ja hyvää. Rakkaus kantaa yli vaikeidenkin vaiheiden. Usko, toivo ja rakkaus ovat kaikki mahtavia elämän voimanlähteitä, mutta suurin niistä on rakkaus.”

Pappi totesi puheessaan, että kun Oona ja Mikael nyt sanovat toisilleen ”tahdon”, se on sinetti päätökselle olla yhtä.

– Tahtominen on yhdessä päätetty tahtotila toimia toisen hyväksi ja yhteiseksi parhaaksi. Tahtominen kantaa mukanaan tietoista valintaa etsiä elämän haasteisiin ratkaisuja yhdessä. Tahtomista voisi sanoa tietoiseksi rakastamiseksi, parin vihkinyt Salminen puhui.

Tuore aviopari on yhtä mieltä siitä, että avioliitossa oleminen vaikuttaa ainakin  mahdollisissa riitatilanteissa.

– Avioliitto pistää varmasti ponnistelemaan enemmän ristiriitojen ratkaisemiseksi, Mikael miettii. 

– Nythän tämä yhdessä oleminen on virallista, Oona jatkaa.

Lassi Karvonen näyttää Oona ja Mikael Koivukankaalle kuvaushetken tuloksia.

Vihkihetket monipuolistavat mielikuvaa kirkkohäistä

Kempeleen seurakuntapastorin Niko Salmisen mukaan vihkihetkien suosio kertoo avioitumisen tapakulttuurin monipuolistumisesta ja yksilöllistymisestä:

– Pariskunnat pohtivat, miten suuri- tai pienimuotoisesti juuri he tahtovat rakkauttaan ja yhteistä matkaansa juhlistaa. Moni kaipaa vihkimiseltä intiimiä ja herkkää tunnelmaa. Se koetaan toteutuvan helpommin pienimuotoisissa juhlissa. Vihkihetkissä pariskunnille tarjotaan valmiit puitteet juhlia sitä, mitä heiltä jo löytyy: rakkautta.

Vihkihetket ovat osaltaan monipuolistaneet mielikuvia kirkkohäistä, sanoo Salminen.

– En usko, että suhdeluku vihkihetkissä vihittyjen ja tavanomaisesti vihittyjen välillä muuttuu merkittävästi nykyisestä. Häiden persoonallinen räätälöiminen sen sijaan yleistyy. 

– Itse syyt mennä naimisiin tuskin muuttuvat. Vastedeskin pariskunnat tahtovat juhlia rakkauttaan sekä hakea parisuhde- ja perhe-elämälleen vakautta kääntyen Rakkauden antajan, Jumalan, puoleen. Seurakunnissa tulee tarjota kekseliäästi vastauksia pariskuntien tarpeisiin ja toiveisiin.

Kempeleen seurakunnan ensimmäisessä vihkihetkessä 22.2.2022 vihittiin kolme paria.

 

Kirkossa olimme kahdestaan. Loppukesällä pidämme juhlan läheisille.

Oona ja Mikael Koivukangas

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää