Oululaiskirkkojen lämpötilat keskusteluttavat

Kirkkojen ja seurakuntasalien viileydestä ovat antaneet palautetta niin seurakuntalaiset kuin työntekijät.

Sopivan lämpötilan säätäminen kirkkoon ei ole yksinkertainen asia, koska ihmiset kokevat lämpötilan yksilöllisesti.

Kirkoissa palelee, kommentoi osa oululaisesta kirkkoväestä. Onpa joitakuita viileys harmittanut siinä määrin, että kirkkosalista on lähdetty pois kesken jumalanpalveluksen.

Palautetta liian alhaisista sisälämpötiloista ei ole tullut vain messuihin osallistuvilta, vaan myös kirkko- ja seurakuntasaleihin harrastamaan tulleilta ja kokouksiin osallistuvilta.

Karjasillan seurakuntaneuvoston jäsenet kuuntelivat palautteita Karjasillan kirkon kalseudesta ja päätyivät lähettämään seurakuntayhtymään pyynnön lämmön nostamisesta.

Terveiset lähtivät yhteiselle kirkkoneuvostolle sekä tiedoksi muun muassa yhtymän kiinteistöjohtajalle Pekka Syrjäpalolle.

Kokemus palelemisesta voi jättää seurakuntalaisen kotiin

Oulun kirkkojen lämpötila on 18 astetta.

– Kova ilmanvaihto Karjasillan kirkossa saa tilan tuntumaan kylmemmältä. 18 astetta riittäisi meille, jos huoneenlämpö myös tuntuisi siltä, kommentoi seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Päivi Tuomivaara.

Viileydestä kärsivät Tuomivaaran mukaan muun muassa kuorolaiset. Lapset esiintyvät usein seinän läheisyydessä, mikä on kylmin paikka, hän kertoo.
Tuomivaara on huomannut, että takin päälle jättäminen ei välttämättä riitä itsensä lämpimänä pitämiseen.

– Joskus tuntuu siltä, että vasta toppahousut tekisivät kirkossa istumisen miellyttäväksi, hän naurahtaa.

Lämpötila liittyy myös tilan saavutettavuuteen

Myös Tuiran kirkossa palellaan. Kirkkoherra Niilo Pesonen on kuullut asiasta palautetta ja niiden perusteella hän arvioi, että kirkkotilojen lämpötilaa seurakuntayhtymässä on tarpeellista harkita uudelleen.

Päätös 18 asteesta on tehty yhtymässä yhteisesti reilu vuosi sitten.

Voisiko asian ratkaista lähettämällä seurakuntalaisille terveisiä, että pukeutuvat kirkkoon lämpimästi?

– Pukeutumisesta voi keskustella ihmisten kanssa, mutta kaikkia, kirkossa harvemmin käyviä, tieto ei välttämättä tavoittaisi. Siinä, miten kirkkoihin tai muihin seurakunnan tiloihin pukeudutaan on eroja. Vanhoihin kirkkoihin on tapana tulla ulkovaatteet päällä. Sen sijaan esimerkiksi muistotilaisuuksiin seurakuntasaleissa ei tulla ulkovaatteissa, Pesonen arvioi.

– Ja pidän kyllä tappiona sitä, jos seurakuntalainen päättää jäädä viileältä tuntuvan tilan vuoksi kotiin sen sijaan, että tulisi yhteiseen kokoontumiseen. Sisälämpötilasta ei saa tulla este osallistumiselle.

Sopiva lämpö ei ole yksinkertainen asia

Kirkkoherra sanoo ymmärtävänsä, että alle 20 asteen lämpötilasta on päätetty ympäristönäkökulmasta ja ajankohtana, jolloin sähkö oli poikkeuksellisen kallista.

– Energiansäästö on tärkeä asia, hän painottaa.

Seurakunnissa tiedetään tämäkin: oikean lämpötilan säätäminen eri tiloihin on vaikea tehtävä, koska ihmiset kokevat lämpötilan yksilöllisesti.

Kiinteistöjohtaja Pekka Syrjäpalo kommentoi lämpötiloihin liittyviä kysymyksiä Rauhan Tervehdykselle näin: ”Aihe on valmistelussa. Käsittelemme aihetta johtoryhmässä syksyn 2023 aikana.”

Vanhojen kirkkojen lämmittäminen on haasteellista. Tämä tiedetään monissa seurakunnissa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää