Oulun tuomiokirkon kryptailloissa Raamattua luetaan hiljaisuudessa

Lectio Divinassa luetaan Raamatun tekstiä pohtien ja kuulostellen, mitä jokin sana tai kohta merkitsee itse kullekin hänen omassa elämäntilanteessaan.

Oulun tuomiokirkon kryptassa liitytään pääsiäistä edeltävän paastonajan alkaessa Lectio Divina -rukousperinteeseen, jonka juuret ovat luostarielämässä.

Lectio Divina on raamatuntutkiskelua ja rukousta, kertoo teologian maisteriksi valmistuva Sauli Tari Oulun tuomiokirkkoseurakunnasta.

Lectio Divina -hetket ovat osa Oulun seurakuntien hiljaisuuden toimintaa. Noin tunnin mittaisia raamatunlukuiltoja järjestetään kolmena päivänä peräkkäin alkaen 16. helmikuuta.

Tarin mukaan tilaisuuksien kulku on sama joka ilta: aluksi osallistujat lukevat Raamattua, jota seuraa hiljaisuudessa tapahtuva mietiskely, sanan pureskelu. Raamatun selittäminen ei kuulu Lectio Divinaan.

Mietiskelyn jälkeen tulee rukousosio, jota ei ohjaa kukaan, vaan se on vapaata. Rukouksen perustana ovat ne ajatukset, joita Raamatun luku itse kussakin on herätellyt. Rukous voi olla sanallista, mutta myös sanatonta.

– Ilta päättyy mietiskelevään lepoon, Tari kertoo ja käyttää latinan kielen sanaa kontemplaatio. Kontemplaatio kuvaa olemisen tapaa, jossa ihminen on tietoinen Jumalan läsnäolosta ja lepää yhteydessä Häneen.

Illat ovat pitkäaikainen haave

Sauli Tari on Unkarista Suomeen muuttanut kokki ja nykyinen teologian opiskelija Itä-Suomen yliopistossa. Häntä kiinnostaa luterilaisessa kirkossa suosituksi tullut hiljaisuuden toiminta.

Lectio Divina -perinteestä hänellä on kokemuksia katolilaisen kirkon piiristä kotimaassaan, mutta tuomiokirkon illat ovat ensimmäisiä, joita hän itse järjestää.

– Tilaisuudet ovat pitkäaikainen haaveeni. Olen tutkinut Lectio Divina -metodia ja uskon, että sitä on hyvä kokeilla yhdessä oululaisten kanssa.

Tarin mukaan illat ovat ennen kaikkea vuorovaikutusta Jumalan ja ihmisen välillä. Hän lohduttaa, ettei hiljainen mietiskely onnistu välttämättä heti. Harhailevat ajatukset voivat häiritä keskittymistä.

– Ehkä jo toisena iltana laskeutuminen sisäiseen hiljaisuuteen on helpompaa.

 

Lectio Divinat 16.2. / 17.2. / 18.2. kello 18 Oulun tuomiokirkon Kryptassa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää