Oulussakin neulotaan ja virkataan lohtuhuiveja sureville

Huivin ojentaminen on hyvä sanattoman lohdutuksen ele, ajattelevat Oulujoen seurakunnan käsityökerhossa lohtuhuiveja tehneet Salme Alaraasakka ja Johanna Kalve. Kerhon kokoontumiset ovat nyt tauolla, mutta huivien neulomista ja virkkaamista jatketaan kodeissa.

|

Tamperelainen pappi Minnamaria Tammisalo tuli luoneeksi uudenlaisen tavan lohduttaa surevaa, kun hän taannoin muistotilaisuudessa kietoi pitkästä liitosta leskeksi jääneen harteille huivin ja toivoi sen lämmittävän, kun puolison käsi ei harteille enää yllä.

Vastaanotto muistotilaisuuksissa oli liikuttunutta ja pian virisi maanlaajuinen innostus valmistaa niin kutsuttuja lohtuhuiveja.

Oulujoen seurakunnassa huiveja on tehty Langasta lähimmäiselle -käsityökerhossa.
– Pitäisin erittäin empaattisena eleenä, jos itse olisin menettänyt läheisen ja saisin vastaanottaa tällaisen huivin, sanoo Johanna Kalve.

– Monesti menee ikään kuin lukkoon kun pitäisi lohduttaa surevaa. Huivin ojentaminen on hyvä sanattoman lohdutuksen ele, ajattelee Salme Alaraasakka.
Ehkä käsin valmistettu huivi voi olla jollakin tapaa merkityksellisempikin kuin jokin kaupasta ostettu huomioiminen, naiset miettivät.

 

Vaikka olemme käsityökerho, olemme osaltamme viemässä eteenpäin toivon sanomaa rakastavasta Jumalasta, joka välittää myös silloin kun ihmisillä on vaikeaa.
–Katja Haipus

 

Kalve ja Alaraasakka ovat käyneet käsityökerhon kokoontumisissa Hiukkavaaran seurakuntakoti Hiuskassa. Lohtuhuiveja oli tarkoitus tehdä Hiuskassa toukokuun loppuun saakka, mutta koronavirustilanteen vuoksi myös Langasta lähimmäiselle -kerho on tauolla.

– Ajatuksena oli pistää lohtuhuivien tekoa alulle Hiuskassa nyt keväällä ja jatkaa huivien tekemistä sitten itsenäisesti kotona, yksin tai ystävien seurassa, sanoo lähetyssihteeri Katja Haipus.

Hän on tehnyt Facebookiin sivuston ”Oulujoen seurakunnan lähetys- ja kansainvälinen työ”. Sinne hän laittaa video-ohjeen suositusta pitsireunaisesta Nikolai-huivista.

– Mutta kenenkään ei ole pakko tehdä mitään tietynlaista huivia. Naisia ajatellen olemme virkanneet ja neuloneet kolmionmallisia huiveja, miehiä ajatellen perinteisen kaulaliinan mallisia. Toteutustapa on kuitenkin vapaa, Katja Haipus sanoo.

– Tekijät ovat erilaisia ja erityyppisiä ovat surevat ihmisetkin. On ihan hyvä, että huiveja valmistuu erilaisia, myös Salme Alaraasakka ja Johanna Kalve tuumaavat.

 

Lohtuhuivi on hieno lohdutuksen ele, ajattelevat Katja Haipus, Salme Alaraasakka ja Johanna Kalve.

 

Muutamia lohtuhuiveja on jo valmiina. Monet niistä ovat hyvinkin värikkäitä.
– Vaikka huivi annetaan surevalle, sen ei tarvitse olla synkkä. Surun keskellä ei pysty iloitsemaan, mutta ehkä värikäs huivi voi tuottaa iloa myöhemmin, Salme ajattelee.
– Tuo keltainen huivi on minun tekemäni. Se on menossa eräälle tietylle ihmiselle, jonka lempiväri on keltainen, kertoo Katja.

Ihmisten taidot otetaan mukaan hyvän tekemiseen

Käsitöiden kanssa kokoonnutaan yhteen likipitäen joka seurakunnassa.

– Jotkut ovat sitä mieltä, että seurakunta ja käsityöt eivät kuulu mitenkään yhteen. Me toteamme siihen, että miksipä ei, sanovat Johanna Kalve ja Salme Alaraasakka.

– Ihmisillä on monenlaisia lahjoja. Miksi emme valjastaisi niitä hyväntekeväisyyteen, sanoo Katja Haipus.

– Vaikka olemme käsityökerho, olemme osaltamme viemässä eteenpäin toivon sanomaa rakastavasta Jumalasta, joka välittää myös silloin kun ihmisillä on vaikeaa. Ja kun neulomme vauvaperheeseen kastesukat ja liitämme mukaan raamatunlauseen, niin onhan se samalla Jumalan sanan eteenpäin viemistä.

Kerhon toimintaperiaatteena on, että kevätkausi toimitaan diakonian näkövinkkelistä ja syksyllä enemmän lähetysteemalla.

Viime syksynä kerhossa talkoiltiin tuotteita lähetyksen pop up -myymälään. Ensi kevääksi mietitään uusi projekti.

– Ideoita saa ehdottaa minulle, Katja Haipus sanoo.

Lohtuhuiveja ei nyt tehdä Hiuskassa, niitä voi valmistaa kotona. Malli on vapaa mutta halutessasi voit katsoa osviittaa Facebook-sivuilta ”Oulujoen seurakunnan lähetys- ja kansainvälinen työ”. Valmiit huivit kerätään tuonnempana, erikseen ilmoitettavana ajankohtana. Seuraa ilmoittelua Rauhan Tervehdyksessä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää