Palmusunnuntaina saa innostua

Palmusunnuntaina monissa jumalanpalveluksissa lapset, mutta toivottavasti myös aikuiset, heiluttavat koristeltuja pajunoksia. Tapa on Jeesuksen Jerusalemiin saapumisen muistelemista. Näkyisikö tuolloin, tulevana sunnuntaina, kirkoissa valoisia, iloitsevia kasvoja?

Miten ensi sunnuntaina 24.3. vietettävästä palmusunnuntaista mieleen voi tullakaan innokkaat urheilufanit! Ehkä mielleyhtymä ei ole päätön lainkaan.

Palmusunnuntain taustalla on Raamatun kertomus aasilla Jerusalemiin ratsastavasta Jeesuksesta. Jeesus ei saapunut kaupunkiin vaivihkaa, vaan ihmiset ottivat hänet vastaan innoissaan: Raamattu kertoo, kuinka väkijoukko näytti ilonsa heittelemällä palmunoksia Jeesuksen kulkutielle.

Urheilukatsomoissa tuskin heilutellaan oksia – tämä ei olisi edes toivottavaa – mutta jotain samaa riemun täyttämissä urheiluhulluissa saattaa olla kuin Jerusalemin asukkaissa.

Fanit ovat usein pelin tiimellyksessä niin ylenpalttisen iloisia, etteivät he yksinkertaisesti voi istua paikoillaan hiljaa. Heille ei riitä riemunosoitukseksi käsien taputtaminen, vaan he haluavat näyttää tunteensa heiluttelemalla villisti vaikkapa suosikkijoukkueensa fanihuiveja.

Koska moni suomalainen arkailee näyttää innostustaan ja iloaan, ei voi kuin kadehtia Jeesuksen kannattajia Jerusalemissa ja myös palavasieluisia faneja katsomoissa. Toki jälkimmäisiä ehdottomasti sillä varauksella, että iloisuus pysyy väkivallattomana.

Usko Jumalaan tai ainakin kirkko saa usein julkisuudessa vakavat kasvot. Tähän kiinnitti huomiota parisen vuotta sitten myös piispa Jukka Keskitalo 60-vuotisjuhlahaastattelussaan. Piispa kertoi tuolloin kaipaavansa kirkkoa, jolla olisi nykyistä valoisammat kasvot.

Palmusunnuntaina monissa jumalanpalveluksissa lapset, mutta toivottavasti myös aikuiset, heiluttavat koristeltuja pajunoksia. Tapa on Jeesuksen Jerusalemiin saapumisen muistelemista.

Näkyisikö tuolloin, tulevana sunnuntaina, kirkoissa valoisia, iloitsevia kasvoja?

Sitä voi kovasti toivoa, sillä palmu on myös rauhan symboli. Pajunkissat sijaistavat tässäkin merkityksessä hyvin palmunoksia.

Rauhaahan me kipeästi kaipaamme tässä ajassa ja sille tielle ihmiskuntaa ohjaa aasilla ratsastava Jeesus toteamalla viisasti: ”Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu.”

Usko Jumalaan tai ainakin kirkko saa usein julkisuudessa vakavat kasvot. Tähän kiinnitti huomiota parisen vuotta sitten myös piispa Jukka Keskitalo 60-vuotisjuhlahaastattelussaan. Piispa kertoi tuolloin kaipaavansa kirkkoa, jolla olisi nykyistä valoisammat kasvot.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää